Wednesday, October 21, 2009

Chicken wing roasted, sayur timun lada hitam, cendawan ala KFC..

Sila klik gambar utk full version hehe...
 Salam sejahtera,

Ruang pagi ini agak terhad. Suami nak saya adakan MEGASALE for our t-shirts. Alhamdulillah, saya sempatkan masa postkan dinner malam tadi. Malam tadi, dinner kami yang kat atas tu, Kepak ayam bakar pedas ni + cendawan goreng + ayam goreng kunyit tambah + timun sayur lada hitam.


Timun sayur lada hitam

TIMUN SAYUR LADA HITAM -sumber my MAMA
1 biji timun 
Air 1/2- 1/3 periuk kecil

Bahan tumbuk : 
sejemput lada hitam 
2 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih

Cara: 
Campur semua bahan tumbuk dan timun dalam periuk berisi air, tambah garam dan perasa. Biar timun sedikit layu. Angkat dan hidangkan.

Dalam tak reti GRILL guna oven, akhirnya menjadi jugak...:)

SPICY ROASTED CHICKEN WINGS  - Recipe by Amy Beh
(Resipi ni saya copy paste dr myKuali the star, kebetulan, jadi member the the star online.)
 

Ingredients (malam tadi just 3 chicken wings, jadi saya buat separuh marinade dia) 

# 8 chicken wings
 

Marinade
# 1 tbsp chilli powder
# 1 tbsp meat curry powder
# 2 tbsp chilli sauce
# 1 tbsp tomato sauce
# 1 tbsp oyster sauce
# ½ tsp pepper
# 1 tbsp fish sauce
# 1½ tbsp sugar
# 2 tbsp honey

Method
Rinse the chicken wings and cut off wing tips. Pat dry with several pieces of paper kitchen towels.

Combine marinade in a mixing bowl. Add chicken wings to the marinade. Toss and rub marinade all over the chicken wings. Leave in the refrigerator for 3-4 hours.

Lightly grease a wire rack and arrange chicken wings over. Roast in a preheated oven at 200°C for 25 minutes. Halfway through, remove the chicken wings out and brush the pieces with the remaining marinade mixture. Continue to roast until the chicken wings are cooked through or golden brown.


Cendawan goreng menggunakan resipi tepung ayam goreng ala KFC Ijan 

Saya copy paste Bahan untuk tepung dari blog Ijan. Terima kasih banyak2 Ijan, adunan tepung ni, sedap. Slalunya akak guna tepung ayam adabi jer wat goreng cendawan nih. Bersalut cantik jer kan cendawan nih?  :)  kalau nak kaler lebih, bubuhla serbuk kunyit atau serbuk kari... tak susah.


Bahan untuk tepung
    * 2 cawan tepung jagung
    * 3 ulas bawang putih ditumbuk (akak tak bubuh, sbb cendawan nih)
    * Sedikit garam
    * 1 sudu besar serbuk cili
    * 1 sudu kecil lada hitam
    * Secubit baking powder
    * Secubit serbuk perasa

6 comments:

  1. uish menu western jugak yer....akak tak makan ayam..tapi akak suka cendawan tu...

    ReplyDelete
  2. alahai..ayam tu wat akak tergoda la...teliuq ni...tp msti dah abis kan...sampai ati x antaq ckit tau....

    ReplyDelete
  3. Salam kak watie,
    oo, kak watie tak makan ayam. takper, cendawan grg pung rasa cam ayam jugak, kan? :)

    ReplyDelete
  4. salam kak ieta.
    laa..ciannya. huhu, da abis, lenkali kita bawak skit kat umah kak ieta, ya..;)

    ReplyDelete
  5. Wah dah jadik syendawan ala KFC la pulak.... bestnye makan syendawan goreng gini. Kalo beli yg dah goreng mahal jugak selalunye..hehe

    ReplyDelete
  6. Salam ijan,
    Kat sini, beli cendawan goreng memang tak baloi. Huhu. Penah terkena. 1 kuntum cendawan besar, disiat 3-4, dijual singgit satu cup..

    1 ketul mmg nampak besar ssb da kena celup tepung.
    Tapi...untung betul peniaga tu.

    ReplyDelete