
Pagi ni, bengang skejap. Ngan TEH..
Maner tak geram. Slalu buat, 2 uncang pun dah pekat tehnya, dan
teh pun nampak ala2 kedai mamak lagi...ihiks.. (Sebenornya, jealous tengok suami kempunan teh tarik mamak.)
Ni sebab tukar jenis teh..Biasanya saya guna teh lain. 2 uncang pun dah merah tehnya, sonok jer buat TEH SUSU.
Tapi, guna uncang TEH LIPTON yang berjurai2 ni, tehnya kurang merah. Maklumla, nama pun YELLOW TEA.
Kena buh 3 uncang untuk 1/2 teko teh!
P/S: Patutla, peniaga guna teh serbuk dalam tin, untuk meniaga. Memang kaw giler..


This comment has been removed by the author.
ReplyDeletekat rumah kakchik selalunya guna teh boh utk buat teh susu atau teh tarik. kami tiru cara mamak restoran membancuhnya. rebus dulu teh hingga turun warnanya dan pekat. kemudian baru bancuh dgn susu. memang kaw!
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteYer ke kak chik? Nak try la...:)
Aduuuh tolong la nasik lemak ituuuu!!! kenapa nampak sungguh enakkkk??? lapaaarrrr!!!
ReplyDeletepsst, lipton memang tak ekonomi kalo nk wat teh susu ala mamak kak... kaler dia muda remaja je.kihkihkih. :D
Salam Ijan.
ReplyDeleteKalaula boleh kubeli yang lain. Nampaknya kena buat teh ari2, baru yellow tea tu cepat abis. Nak beli BOH pulak...ihiks.
betul tu.didihkan teh dgn air.teh uncang pun boleh gak - lebihkan kuantitinya. masukkan susu cair utk lemak dan susu pekat utk manis...ada org masukkan garam.ikut selera msg2. sedap tu :)
ReplyDeletep/s lama dah tak minum teh tarik ni - nak secawan, blh :)