Saturday, February 6, 2010

Sup bebola daging, bebola daging versi burger Ramly, sayur pak choy sos tiram berdaging


 
Kes nak abeskan stok beger kat esbok. Dah tak rasa nak makan ngan roti. Bebola daging kelmarin pun kurang menjadi. Jadi, saya lenyekkan beger tu, tambah serbuk lada putih, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih. Gaul sebati. Bulat-bulatkan. Pastu, rebus dalam air mendidih. Bila bebola naik di permukaan air, kira masakla tu. Angkat dan tapiskan. Biar sejuk.


 
Saya buat ni.. Sup bebola daging. Hanya tumiskan bawang putih, bawang merah, halia (semua dicincang halus) . Tambah  air , biar mendidih. Masukkan sejemput ikan bilis dan garam. Biar  bilis lembut.  Tutup api. Tabur daun bawang dan daun sup. Angkat dan hidangkan.

 
Sayur pak choy sos tiram berdaging.

3 comments:

  1. Salam nur..kretif gak laa nur buat daging burger jadik bebola daging tu...pak choy tiram tuh sedapp nmpk...mesti sedap sgt.hehe

    ReplyDelete
  2. lauk pauk camni le sedap mkn waktu sejuk atau waktu tak sihat...akak klau mkn sup2 mcm ni tak yah nasi dah laju jer hirup2

    ReplyDelete
  3. Sedapnye buat bebola daging fresh gitu. Kalau yang beli mungkin tak fresh sangat kan.

    ReplyDelete