Thursday, July 8, 2010

Er... Ungkep berkuah?


Nila dia,ayam ungkep saya... *nyuruk*

Salam sejahtera.Pagi ni nak mengambil ati my hubby. kunun2 masak ungkep, ala-ala jawa gitu. Buat cincau jer.. hihi. Tambah air lebih skit nak bagi berkuah, bahan2 lain pulak blend jer dan guna serbuk2. hahaha. Nak cepat punya pasal. Hasilnya macam ni la, dah macam kuah sate plak. hihi. Malu ngan wong jowo yg rajin masak ungkep... *nyuruk*. Jangan tiru macam saya,ya. Ungkep kena kering skit. :D (macam la saya pandai sangat, heheh) Tapi baunya... fuh! Semerbak pagi2 ni. Rasa laaapar sangat...

:D Actually, malam td saya tak masak, kami makan ringan dr pasar malam. ngeee... Tapi resipi kat bawah resipi asal, dr datin mesrah.


update 8/7/10..
UNGKEP
Sumber Datin Mesrah - Rasa, sept 04

1 ekor ayam - dipotong kecil

(Bahan di bawa tak dinyatakan kisar atau tumbuk, tapi saya rasa tumbuk :D
20 tangkai cili kering
seringgit cili padi
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
3 sdm biji ketumbar
5 batang serai - dititik
garam secukup rasa

(Bahan dikisar)
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
2cm halia
2cm lengkuas

cara membuatnya:

1. Tumis semua bahan sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Bole tambah skit air untuk lembutkan ayam.
3. Masak sehingga ayam lembut.


Sayur apa tah ni. Saya tibai jer beli. Goreng ngan hati. Ada sape tau namanya?

7 comments:

  1. bestnyer ungkep....lenda suka bila mertua lenda masak ungkep ayam kampung / ayam pencen..puh best btl...bukan makan lagi dah kira melantak dah..malu??? belakang kira.wakakakkaka

    ReplyDelete
  2. rasanya tu sayur kacang peas.. dan ada yg jenis manis.. mmg sedap.. yumm..yum.. nanti nak trylah ayam ungkep tu.. kebetulan suami pun orang jowo jg.. ngeee

    ReplyDelete
  3. salam kak lenda,
    Oh..guna ayam kampung lagi sedap ya kak? hihi. ni pestime try. hukhuk. oter sendiri. tapi resipi tu, ori..hihi

    ReplyDelete
  4. salam sufy,
    oh... sayur peas. baru akak tau. hihi. suami wong jowo. bagus2 tu, tapi resipi ni pedas tau. akak buh skit2 jer, takut... hihihi

    ReplyDelete
  5. thanks ya sufy, sbb bgtau nama sayur tu :)

    ReplyDelete
  6. Banyak juga cili ni, boleh tahan pedasnya.Walaupun dulu kak sweetie pernah nikah ngan orang jawa, tapi tak pernah masak unkep ni..meleleh air lir tengok. cam sedap jer

    ReplyDelete
  7. salam kak,

    ya itu kacang peas..my fevret hihi..

    ReplyDelete