Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, January 25, 2010

Takziah

 Kami balik kejap je ni. bapa sedara My Hubby meninggal dunia kelmarin. Pagi ni kebumikan. Take care ya...
Al Fatihah



Saturday, January 23, 2010

sayur bak choy sos tiram, sup ayam My MIL

Salam sejahtera, selamat pagi,
Hari ni banyak kerja nak buat. Nak balik banting kejap, gi hospital damansara, gi amik stok bro-arts....dll. Insya Allah, saya blogwalking bila balik rumah nanti.
Tak care semua....muah!




Sayur Bak Choy bersos tiram ngan daging. Sorilah sayang, dah terlebih layu plak bak choy tu saya celur. huhu. Tapi kuahnya sedap. Saya main campak jer. Saya didihkan air, masukkan isi daging yang dihiris nipis, dan masukkan skali bak choy . Lepas tu, angkat bak choy dan daging, toskan. Air daging diasingkan. Kemudian tumis bawang putih yang telah dicincang, cili merah yg dihiris, 2-3sdb sos tiram dan kicap manis skit. Biar skit garing, masukkan air daging.Tak payah letak garam. Biar mendidih, baru masukkan daging dan bak choy yang telah dicelur tadi. Biar sebati. Angkat,dan hidangkan


Sup ayam ala My MIL. Main campak juga. Saya rebus ayam sampai masak (ambil bahagian tulang termasuk kaki...ihiks). Tumbuk jintan manis + jintan putih + lada hitam + biji ketumbar + bawang besar + bawang putih. Masukkan bahan tumbuk ni, bersama halia yang diketuk, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis. Tambah garam. Biar sebati. Angkat dan hidangkan bersama sambal kicap. Tambahan saya : takde ajinomoto, but kiub ayam megi.sedap!


Friday, January 22, 2010

Mango lassi, bergedel daging, laksa penang


Ini mango lassi. Tak cukup mangga, jadi wane putih. ihiks...Tapi, My Hubby dah minum 2 gelas. Sedapla maknanya tu...:)

Salam sejahtera, selamat pagi.

Entah apa terjadi kelmarin pada diriku. Semua menu agak kurang menjadi seperti resipi asal. hm, tangan kita pun, bukan ada magis. Ada masa, kurang powernya...

Saya sekarang kena kurangkan update. Ada banyak kerja perlu disettle. Tetapi, sekali sehari tu, Alhamdulillah, masih sempat update. Dan saya akan mengunjungi blog teman2 dan tinggalkan jejak.

Resipi dari rumah kak Love. Wah, kalu version kak Love punya mmg mengancam, tak macam saya yg tak cukup bahan...huhu . lagipun, ini versi nak abeskan mangga kat dalam peti. Dah tinggal 2 ketul kecik. Tak cukup untuk membuat lassiku kuning, tetapi cukuplah sebagai perasa....ahaks...Izinkan saya berkongsi di sini, ya kak Love.

MANGO LASSI kak Love

Bahan-bahan (semua agak2 jer) :
Isi mangga - secukupnya, barula wane lassi kita kuning. hihi
Yogurt asli (tanpa perasa)
Susu
Gula
ais kiub

CARA:
Kisar semua bahan di atas. Isikan di dalam gelas, hidangkan

Kurang mengancam, huhu. Bergedel ni takde kaitan dengan laksa tau. Sajer buat sebab ada daging kisar. Kentang pun dah bercambah. Tapi rasanya sedap...tapi saya terkurang bahan, agak lembik masa digoreng. Susah betul nak balikkan dalam kuali. huhu. Tapi, My Hubby suka... resipi dari sajionline

BERGEDEL sajionline

BAHAN-BAHAN:

300 gm kentang
80 gm daging kisar
1/4 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk buah pala - (ini saya takde)
1/4 sudu kecil jintan putih
1/4 sudu kecil jintan manis
Setangkai daun saderi (hiris)
Garam secukup rasa
1 1/2 cawan minyak

BAHAN PENCELUP:
2 biji telur (dipukul)

CARA MENYEDIAKAN:

1) Kentang direbus hingga masak. Biark sejuk dan kupas kulitnya.
Lenyek hingga halus.
2) Campurkan pula kentang, daging, bahan-bahan rempah, daun saderi dan
garam ke dalam bekas. Gaul rata.
3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.
4) Bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup dalam telur dan goreng hingga masak.

 
Kuah laksa yang turut kurang menjadi. Ikan dah lama dalam peti ais. maka laksaku, kurang manis...huhu.
Resipi lihat di sini

 
Laksa


Thursday, January 21, 2010

There is no cake : Pulut kuning umi_e, Telur masak kari pekat Love, puding laici


Hidangan pulut kuning. Brownies dah abes dijamu kepada officemate My Hubby. My Hubby kurang makan benda manis. I don't know what to give to our neighbours, but i've made this. Pulut Kuning... :)

Tengah cari resipi kari tanpa santan, jumpa resipi kat rumah kak Love.  Telur rebus masak kari pekat. Saya kopipes resipi kat sini.Ada beberapa bahan tak bubuh, sbb dah abes. Tapi rasanya sedap, bole calen kari kedai mamak. hihi. Izinkan saya paparkan di sini,ya. 

Telur Rebus Masak Kari Pekat - kak Love

Bahan2nya :-

* 4 biji telur ayam ~ (Nurindah:saya guna telur rebus)
* 3 ulas bawang putih ~ diketuk
* 1 cm halia ~ dicincang
* 1 bawang besar ~ dihiris
* 2 biji cili hijau ~ dihiris
* 1 tangkai daun kari
* sedikit halba campuran
* 2 biji ubi kentang ~ saiz sederhana (dipotong 4)
* 1 biji tomato ~ dipotong 4
* 2 sb serbuk kari ikan
* 1 sb serbuk cili
* 1/2 serbuk kunyit
* sedikit jus asam jawa
* 1.5 cawan air ~ ikut suka (Love suka klu kari pekat)
* garam secukup rasa
* minyak masak

Cara2 memasaknya :-

1. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis halba campuran, bawang putih, halia, bawang besar dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan ubi kentang, jus asam jawa dan air. Tutupkan kuali...biar mendidih dan ubi kentang masak.
3. Kemudiannya, masukkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit, tomato dan garam. Kacau sebati dan biarkan mendidih sekali lagi.
4. Apabila dah cukup rasa, masukkan telur tadi. Kacau mesra, biarkan seketika dan padamkan api. Sedia dihidang. ;))

Saya takde pati santan, terpaksa ganti susu cair. Jadi kurang cantik pulut saya. Tapi, Alhamdulillah. dah selamat masuk peyut... bila kurang lemak ni, agak sesuai jugak wat dinner. cepat kenyang...hihihi. Saya kopipes resipi umi_e@MYR. Izinkan saya kongsikan di sini,kak...

PULUT KUNING - umi_e@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4-6 orang )
• 4 cawan beras pulut
• 1 tin santan (400ml) - jgn campur air
• 1 sudu teh kunyit serbuk
• garan secukup rasa
Cara-cara
1. Rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning
2. Cuci dan toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
3. Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata
4. Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak

Guna pulut paket jer. Cepat lembut. Rendam 1 jam lebih jer. jadi, kuning macam nasi minyak lak. hihi..Ini baru masak. Tengah sejukkan.
 
Ini dah siap pack untuk jiran2 kami. Bagi jiran dekat pintu jer. :)

 
Ini puding laici. Susu cair, saya ganti air soya. Maka jadila puding laici soya. Ahaks...resipi kat sini

Dapat dalam 6 mangkuk penuh. :)


Tak lupa terima kasih banyak buat semua yang menitipkan ucapan sempena anniversary kami  dan birthday Hubby. Salam sayang....


Wednesday, January 20, 2010

Today is our anniversary, and... Happy birthday, sayang


Klik play kat sebelah kanan ya? tak muat ruang ni. Kasih sayang teramat besarnya. :)


Menu dinner: kacang botol goreng, sup fishball, sotong goreng oat

Salam sejahtera, selamat pagi.

Alhamdulillah, saya dah bole relaks. Dah siram pokok, dah cuci pinggan, dah buang sampah, dah basuh pakaian, dah sapu lantai, dah amik surat kat peti box. Sempat juga, saya bekalkan Brownies untuk officemate My Hubby. Tak letak topping pun, sbb hampir 90% officemate My Hubby, lelaki. Leceh skit diaorang nak makan ngan topping mopping plak sambil keja. :)


 
Sayur kacang botol. Saya tumis bawang merah dan putih, tambah air skit. Masukkan kacang botol, tambah kicap manis dan garam.  Goreng hingga sedikit layu. Siap.

 
Sotong goreng oat ni, agak basah. My Hubby suka yg agak kering. Jadi tak habis semalam. My Hubby cakap, udang goreng oat lagi sedap. takpe la, lenkali, ayang cuba resipi lain ya?

 
Sup fishball. Selain yong tau fu yang disukai My Hubby, saya gemar fishball. Sedap dimasukkan dalam kue teow goreng, mi sup, dan masak sambal. Yang ni, saya guna jenama AAA. masih yakin lagi....


Tuesday, January 19, 2010

Brownies Diella - for chocolate lovers


first trial. Ini baru masak, bertenggek atas loyang.Yum yum..

Alhamdulillah, sedap!  Ni tak letak topping, nak rasa yang ori. hihi.  Brownies  ni untuk pecinta coklat (cilok ayat dari boxhousestudio...hihi). Bole jugak tengok sini  FP boxhousestudio. Saya copy resipi dari FP mamafami . Boleh juga tengok kat blog mamafami. Izinkan saya paparkan di sini, ya, mamafami.

BROWNIES for chocolate lovers - Sumber : diella

Bahan-bahan :

250g mentega
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan kekacang dicincang (Nurindah:saya cuma masukkan almond cincang 1/4 cawan)

Kaedah penyediaan :

1. Cairkan mentega menggunakan api perlahan. Setelah cair, tutup api dan masukkan gula. Kacau menggunakan whisk.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Teruskan mengacau.
3. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan serbuk koko ke dalam bancuhan.
4. Masukkan kekacang. Boleh juga digantikan dengan cip coklat atau taburkan sahaja badam hiris di atas bater sebelum dibakar.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang ( 12" x10") dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 - 30 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari ketuhar, potonglah mengikut saiz yang dikehendaki. Hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan taburkan dengan gula hiasan.


Menu dinner : Sambal Telur puyuh


Salam sejahtera, selamat pagi,

Ini di antara menu dinner. Sedap, dan kata orang telur puyuh memang berkhasiat. Cuma mungkin tinggi kolesterol,kot. hihi. Kecik2 dulu, abah saya suka buat telur puyuh ni, masak separuh. Saya pun tumpang sekaki. ihi. Dah besar ni, jarang makan. Bila dah sekali beli, hm, abes la 20 biji tu. Agak2 kalorinya sama ngan 20 biji telur ayam biasa tak? hahahaha


Monday, January 18, 2010

Rezeki : There was an old woman



Salam sejahtera, selamat malam.

There was an old woman,
who lived in a shoe,
She had so many children,
she didn't know what to do.
She gave them some broth,
without any bread,
Then whipped them all soundly,
And put them to bed.

Sumber : alphabet-soup.net

Kenapa plak saya bagi nursery rhymes malam ni? Actually,I'm not feeling well. Tak tau nak post apa. Seram sejuk dr pagi tadi. Rasa kurang mood. Belum termasuk kerja yang berlambak-lambak kat rumah. Saya agakla, nak demam kot nih.

Nursery Rhymes ini menyentuh pasal rezeki. makanan yg sedikit, tapi masih cukup dimakan beramai2.

Hidup membutuhkan keselesaan. Untuk selesa kita mahu kerusi yg kukuh untuk duduk, tilam yang empuk untuk tidur, kereta yang kuat untuk kita bawa ke sana ke mari, rumah yang luas untuk kita diami bersama anak isteri. Itu asas keselesaan di zaman moden ini, dan percayalah, ia cukup membahagiakan berbanding tinggal bersesak di dalam ruang sempit, atau beralas tikar untuk tidur.

Namun, percayakah kita kepada rezeki? Dengan memberi sedikit keselesaan yang kita ada, berkongsi dgan orang lain, dapat menambah kebahagiaan yang ada?

Saya percaya, dan masih yakin. Walaupun terketar tangan menghulurkan duit untuk membantu mereka yang di dalam kesusahan, saya masih yakin, ada hikmah atas semua dugaan...dan rezeki Allah itu amatlah banyak dan luas.... :)



Every girl is a princess : A little princess



Kids are born to love.
Kids alwiz love story
Kids love gift
Kids like to have fun
They like to imagine
They are our children...please love them


ikan bakar tomyam, puding roti marble, anak pokok pandan


 
Anak pokok yang sempat diambil dr rumah My MIL. ;)

Salam sejahtera, selamat pagi,

Apa khabar? Kami dah selamat sampai malam tadi. Agak awal, sempat singgah makan di kedai mamak di Damansara Damai. Lepas tu, terus balik rumah.

My MIL masih kurang sihat, begitu juga My FIL. Tekanan skarg jg kuat terasa, kerana ada bbrp perkara lain timbul. Dugaan...Kami cuba meringankan beban mak dan ayah, dgn menjadi wakil menziarah suami Cik Tijah di PPUM, menemani mak ke Hospital Sri Kota, juga saya membantu memasak di dapur. Cuma lunch kelmarin, saya agak kepenatn, jadi diganti oleh Khalid dan Rina di dapur.Kasihan, saya lihat mereka, sibuk dgn anak, dan mengganti sedkit sbyk tugas mak di rumah, sementelah, mereka tinggal sebumbung dgan My MIL dan FIL. Kami membantu sementara ada di Banting. Alhamdulillah, dugaan atau nikmat, tetap bersyukur,kerana ia lebih mematangkan diri. Amin...

Menu di bawah adalah menu 2 hari lepas, sebelum bertolak ke Banting.

My Hubby makan nasi berlaukkan ikan bakar tomyam ni, sampai habis ikan dirantahnya. Sedap la maknanya tu..hihihi

IKAN BAKAR TOMYAM - rossitamz-kitchen, thanks a lot kak. Izinkan saya paparkan resipi di sini,ya. :)

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kerisi (nurindah : saya buat 3 ekor)
1 biji bawang besar
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 biji cili padi - tambah jika nak lebih pedas
1 biji tomato - dipotong nipis
5 helai daun limau purut (nurindah : saya lupa letak)
1 sudu besar jus limau nipis @ lemon @ limau kasturi (nurindah : saya tak bubuh)
2 camca besar pes tomyam

Cara-cara :

1.Kisar cili merah, bawang putih, bawang besar, serai dan pes tomyam dengan sedikit air.
2.Susun ikan di atas aluminium foil. Aturkan tomato yang telah dihiris dan juga daun limau purut.
3.Curahkan bahan2 kisar dan juga jus limau
4.Balutkan dengan aluminium foil tadi dan bakar selama 30 minit.

Saya ganti roti, dgn roti WHOLEMEAL. hanya roti itu yg ada. Sedap dimakan, mudah dan cepat disediakan. Sempat dibekukan 1 jam seblom bertolak ke Banting. 

 
Ini pula versi puding roti marble yang guna roti biasa. ;)


PUDING ROTI MARBLE - copy dr jintanmanis, asal resipi dari hanamemories (Thanks a lot buat keduanya. Minta izin paparkan resipi di sini,ya. :)

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - bole kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko

NURINDAH : Saya rs sukatan gula dah ok, sbb serbuk coklat akan mengurangkan rasa manis.Serbuk koko lebih baik diayak spy tak berketul. Jika tak pandai tambah serbuk koko pada adunan puding ni, lebih senang, ganti ngan chocolate emulco je)


Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


Friday, January 15, 2010

Bila rindu bertandang....

Salam sejahtera, selamat petang,

Hari ni, tak minum petang. Sibuk nak masak lauk nih. Insya Allah, malam ni, balik Banting. My Hubby rindu kat mak dia. :) Kita sbg isteri, kena faham kan, bila Hubby diam2 tengok2 video dan dgar rakaman suara mak tu,...ada makna la.

Kami ni selalu balik banting,kan? Dalam sebulan tu, ada la skali. hihi. Nasib baik la, kita ni dok Selangor je,bang. Kalu dok kat luar negara mcm German yg abang nak pegi tuh, maunya perabih duit beli tiket. hahaha. gelakkan orang je.

Saya? Saya dah biasa merantau, dari mula tingktn 1 sampai skarang.Saya pun seorang perindu. Tapi kena sabar. Seorang isteri yg tabah, kena banyak sabar. Bila saya rindu, saya akan titipkan rasa rindu di angin lalu, mohon pada Allah, supaya sampaikan kepada mereka. Ingat kita ngan parent takde kuasa psikik ke? Ada, dan telah dibuktikan oleh saya. kihkih. Lepas tu, hati saya akan kembali tenang. Kenapa saya buat macam tu? Adala, rahsia.... :)

Selamat berhujung minggu :)

Musyawarahlah wahai alim ulamak, para pemimpin

Salam sejahtera, selamat petang,

Bagi saya, yang tak penah keluar dr Malaysia, bila baca cite macam ni, memang buat saya keliru sekejap. Apa nak jadi ngan Muslim di akhir zaman ni. Saya fikir, bermusyawarahlah wahai para pemimpin. penggunaan nama Allah, bagi tuhan non muslim, amat bahaya kesannya untuk anak-anak Muslim yang baru mengenal dunia. Nanti mereka keliru, terutama bg anak-anak yg berasal dr keluarga yg rapuh agamanya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sumber : E-MAIL FORWARD. PENGALAMAN SEORANG PELAJAR MALAYSIA DI INDONESIA.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia . Saya tidak berniat memburukkan Indonesia .. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that's a fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!" aku langsung tergolek... astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"... tergolek lagi aku.. wakakaka..

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir' lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda Kepada Allah" bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya..

risau gak klu jadi camni kat mesia

di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg dinamakan "rumah allah"...mcm mcm lagi isu akan timbul lepas ni selagi malaysia mengamalkan demokrasi-sekular


Roti goreng Telur bercili padi

Versi roti telur goreng pedas. Try n error

Salam sejahtera, selamat pagi.
Petang kelmarin, My Hubby bawa balik roti wholemeal lagi. Kawan bagi, katanya, sempena Tesco baru buka kat Rawang.  Teringat roti setengah bungkus yg hampir expired. Bertambah lagi roti. Hihi. Teringat minggu lepas, teringin sangat roti. Nah! Minggu ni, rezeki, berlebih2 roti laks. Ahaks...

Kelmarin penat punggung dok jelajah blog member. maklum la, dah 5 ari tak online. hihihi. Nampak menu kak Fa'e, sila klik. Kak Fae buat roti telur amik resipi dari rumah kak Love sila klik. saya pun penah nampak, hidangan tuk Rishie tu, tapi tak jumpa entry yg mana. Takpela, masih ingat skit2. Saya buat simple jer, ala ala Telur bilis Jawa. hikhik.

Roti goreng Telur bercili padi - sendiri, inspirasi dr resipi kak Love

Bahan :
5 keping roti beserta kulitnya. - potong 6
3 biji telur - dipukul bersama garam
1/2 biji Bawang besar - dihiris nipis
2 biji Cili padi - dipotong nipis2
Sedikit serbuk ikan bilis - dr kiub bilis megi
Saiz api : Kecil

CARA :
1. Panaskan minyak secukupnya. Macam goreng telur.
1. Tumis bawang besar, dan cili padi dahulu, baru masukkan telur.
2. Masukkan roti . Gaul hingga roti bersalut rata.
3. Tabur serbuk ikan bilis.
4. Balikkan-balikkan roti hingga semua telur yg bersalut, masak sepenuhnya. Biar skit garing.
5. Angkat dan hidangkan dengan sos cili thai. :)



Dinner : sayur labu air masak lada hitam, ikan cencaru sumbat


Salam sejahtera. Ini menu malam tadi. Ikan cencaru sumbat cili. Dah pernah masuk blog seblom ni. Secara ringkasnya bahannya : 2 ekor ikan cencaru besar yang dibelah belakang.  Tumbuk  lumat 5 biji cili merah ,2 ulas bawang putih, 1/2 biji bawang besar (jenis kecil), garam secukupnya, dan 1/2 sdb gula. Sumbat bahan tumbuk ke dalam bahagian belakang ikan yang telah dibelah tadi. Goreng dengan api kecil hingga ikan masak.
Secara ringkasnya, bahannya seperti timun masak lada hitam aritu. Didihkan air bersama  udang kering, dan bahan tumbuk : lada hitam, bawang putih, bawang merah. Biar mendidih, baru masukkan labu air, dan garam. Biar labu sedikit empuk. Siap.


Dinner yang lepas : Pucuk manis masak kicap, sotong rex tumis cili padi

Ini pucuk manis masak kicap. Saya cuma tumis bawang macam biasa, masukkan sedikit air untuk kuah, kicap manis, kicap pekat, daun pucuk manis  dan telur. Biar hingga daun pucuk manis agak lembut. Angkat, dan hidangkan. :)

Ini pernah masuk dlm blog. Sotong kembang dari tin jenama REX. Tumis ngan cili padi dan bawang je. :)


Thursday, January 14, 2010

Lempeng pisang gebu :)

Lempeng pisang gebu for breakfast, suka tengok  penkek pisang kak hanieliza. Yang ni, saya TRY N ERROR. Alhamdulillah, sempoi, dan menjadi.


Salam sejahtera, selamat pagi,

Pagi ini, bermula lagi  episod bloging saya. Tiap suatu kejadian ada hikmahnya. Malam tadi, saya dah post SEMUA catatan dan gambar yang dirakam sepanjang beberapa hari ini. Sudi-sudikanlah membaca Episod Melangut 1 - 5  di post bawah nun.  Tak susah bagi saya, kerana, saya dah edit gambar dan tulis diary sepanjang minggu ni. :) Adala, gambar skit2 tentang  kesudahan operasi mengemas saya dari last week , tengok lembu kamben kat Juara Rakyat, kesudahan bunga saya yg beli kat Nilai, masak, dan azam baru saya : Edible Garden.

LEMPENG PISANG GEBU - sendiri

5 biji pisang - dilenyek siap
Tepung  gandum - secukup pisang
1/2 sdt Soda bikarbonat
Air secukupnya - Masuk skit2 sehingga adunan likat
1/2 sdb Gula - bole diabaikan jika ingin hidang bersama madu.

Majerin untuk menggris pan fry
Pan fry leper

Saya guna pisang yang senang diperolehi di mana-mana kedai buah-buahan .Pisang ini berlemak, gebu, dan sedia manis buah. Pisang ni pun, sesuai untuk buat kek pisang. Pisang mas ialah jenis yang paling sesuai, sukar didapati selain di pasar pagi.

CARA MEMASAK :
1. Campur pisang dengan tepung gandum dan soda bikarbonat. Campur tepung skit-skit supaya tidak melebihi pisang.
2. Tambah air ke dalam adunan, sedikit-sedikit sehingga adunan agak likat seperti adunan penkek. Gaul sebati.
3. Tambah sedikit tepung lagi untuk membuat adunan tepung agak kembang, kerana tepung yang sedikit  menyebabkan  ia susah kembang.
4. Masukkan gula jika suka. Gaul sebati. Biarkan sekejap.
5. Panaskan pan leper, lengser sedikit majerin. Guna api kecil.
6. Masukkan 1 senduk adunan, leperkan agak tebal. Biarkan tepung adunan di bahagian bawah sedikit masak, baru terbalikkan.
7. Balikkan beberapa kali sehingga adunan lempeng masak, tetapi tidak terlalu garing.
8. Hidangkan dengan madu dan Teh O.

Tuang sesenduk, tebal-tebal skit

Hasilnya, sedap dimakan panas-panas :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────