Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, February 28, 2011

Memiliki atau menahan diri?

Memiliki atau menahan diri?

Situasi A:

Ada seorang teman, amat meminati kamera digital atau dslr. Dia sanggup membeli majalah digital camera setiap kali ke kedai buku, semata-mata ingin belajar mengambil foto. Bahkan kerap membelek dan mencuba kamera dslr kawannya untuk belajar mengambil foto dan belajar setting. Bahkan kalu sesiapa bertanya tentang kamera dslr padanya, dia mampu menjawab dengan mudah. Tetapi dia tetap tidak mahu membeli kamera digital tu untuk dirinya sendiri. Alasannya, dia mahu membeli yang latest dan dengan lens sekali, yang berharga puluhan ribu dan sanggup menunggu hingga ada benar-benar duit cukup.

Seorang teman lagi, juga meminati fotografi, dan belajar cara setting kamera digital dslr melalui buku dan teman-teman. Baginya meminjam dengan kawan adalah masih terbatas, dan dia tidak puas 'explore'. Dalam satu karnival, dia membeli satu kamera yang digital separa dslr, tanpa lens siap dengan tripod. Alasannya, dia mahu mencuba sendiri, dengan menggunakan kamera dslr untuk 'photographer' amatur sepertinya.


~Daripada kita mengabaikan tuntutan hati, sehingga hati terdera, tidak salah jika kita memenuhinya bila mampu. Seperti sering dikata orang: apa yang dia ada, aku juga ada walaupun yang paling murah~



Situasi B

Seorang teman (wanita) yang elok akhlaknya, yang sering menafikan perasaannya untuk berumahtangga walaupun mencecah 30-an. Sering memandang lelaki dengan 'kategori tersendiri'. Bahkan suka diberi perhatian oleh abang-abang angkat. Bila ada fitnah menular, keluarganya mahu cuba mengenalkan dia pada seseorang yang baik tanpa paksaan. Jika hubungan itu tidak berhasil dia akan salahkan keluarganya pula. Dia sunyi, dan cemburu pada orang lain yang sudah berumahtangga. Tetapi takut pada komitmen, dan suka mencari keburukan pada perkahwinan orang lain.


Seorang teman lagi, sering mencari cinta sejati. Dia berasal dari keluarga yang tidak bahagia. Ibunya bermadu, isteri kedua... dan kerap berlaku pertengkaran. Dia sunyi, dan ingin memiliki rumahtangga dan mencipta bahagia. Dia juga ada kategori lelaki yang tersendiri; Bujang. Dia berdoa, dan bertawakal pada Allah. Akhirnya bertemu lelaki yang baik yang mahu menyuntingnya sebagai isteri. walaupun tiada rasa cinta, kecuali mengharap mencipta 'Baiti Jannati', tetapi dia menerima dengan baik jodohnya. Dia berikrar menghadapi susah senang bersama suaminya itu, asalkan saling mencintai menuju redha Allah dan tidak menyakiti hati orang lain. Kerana dia sedar, tiada bumi yang tidak ditimpa hujan..


~Kita yang mencipta kebahagiaan. Susah ke, senang ke, kita perlu redah juga. Walaupun jalannya untuk mencapai kebahagiaan adalah perit dan berduri, perkahwinan tetap jalan yang diberkati Allah, daripada terpesona dengan persahabatan dengan lelaki ajnabi~



Duit..

Bang, saya jumpa duit. ~kata saya jujur~
Oh.. patutlah duit abang kurang. ~Dia sengih, tapi hati saya tidak melihat~
Ieee.. saya selalu terjumpa duit abang tau, tak pernah pun ambik tanpa izin. ~Mood mula kurang senang~
Yalah.. abang bukan kata awak ambil, cuma memang patutlah duit abang kurang sebab abang salah letak. ~Dia sengih... lagi!!~
Saya ni cepat mentafsir ke?

"Cakaplah panjang skit, kita ni jujur tau! Bila dengar abang cakap camtu, terasa tau..," kata saya lagi sambil menarik balik mulut yg dah muncung, lalu tersenyum kembali mengenang kebodohan saya terhadap sikap suami yg suka mengusik.


~ Mencintai adalah mengenal hatinya, bukan perbuatannya atau perkataannya ~

Nota nurindah: Moga Allah bersamamu dalam setiap langkah.


Saturday, February 26, 2011

Adeh...

Abah saya masuk hospital kat KB, sebab sakit dada. Tapi dah beransur baik. Mungkin sebab dia stop makan ubat haritu kot. Saya pula baru balik dr sana. huhu.. Even, kakak tiri saya yg jaga sebab abah sakit masa pergi ke rumahnya, saya tetap serba-salah. Dah suspect something wrong with him. Abah sesak dada masa berjalan kat luar aritu. Masa balik aritu pun, mama tengah demam.

Dah lama saya mintak mama tak payah keja jauh-jauh sebab abah sangat uzur sejak saya sekolah lagi. Saya dulu pula kerap merantau cari kerja, sbb dulu2 Jertih tak banyak peluang kerja, tak semaju sekarang. Bila kerja 8 tahun dulu, bolehla saya bagi duit setiap bulan buat tampung. Waktu saya start kahwin 2006 pun, 3 orang adik dah kerja . 2 orang nak SPM. Jadi, hati tak berat sangat.

Masa balik aritu, abah batuk berkahak warna hitam. Dulu abah perokok, saya risau jugak jika paru-paru bermasalah. lagipun abah kerap makan ubat jantung. Anak abah saya dgn arwah isteri pertamanya, kerja kat hospital KB, jadi senang dapat supply ubat. Itu kelebihan abah. Untuk mama, dapat supply ubat darah tinggi pun dia tak makan. katanya makan ubat akar kayu..

My Hubby memang tak biasa nampak batuk berkahak yang teruk gitu, dia tertanya juga.Dah abah saya dulu merokok. Saya pula dah biasa.. dah lali. Dulu, kami jaga Tok cik (ayah mama) yang ada sakit TIBI, dan kena strok. Dekat 2 tahun jugalah saya bantu jaga Tok cik. masa tu pun, abah dah kena 'katarak'. Mama pula berniaga goreng pisang jauh dari rumah. Saya yg jaga makan minum mereka sejak abes skolah kat Kuala terengganu. Sebelum saya keluar merantau, Tok Cik dah meninggal dunia. Jadi, adik-adik hanya tumpu pada pelajaran.

Cuma, kesihatan orang tua yang buat saya tak tentu. Kahwin orang jauh, not big deal. Pernah sedara saya kat kelantan 'tempelak' saya sbb 'kawen orang jauh' masa adik saya accident masuk HUSM. Teruk betul. Dah tak jumpa orang kampung sendiri.. nak wat camana? Jodoh tu kan ketentuan Tuhan. Saya tau saya bekerja dari rumah,berniaga, then... kalu teramat dekat memang saya akan jaga abah sepanjang my hubby gi kerja. Mama nak berniaga sampai malam pun saya tak kisah. huhu.. Adik-adik seme dah bekerja dan kami mampu bagi skit sorang buat tampung hidup parent. Adeh...

Moga Allah tunjukkan jalan yang terbaik buat kami.


Friday, February 25, 2011

Celoteh keropok, apron, apartment

Salam sejahtera,
Selamat petang. Sengaja menunjuk-nunjuk keropok pedas madu ni :P Ini kudap-kudap saya tadi. Tapi separuh selera dah hilang pula. Jenama ayam serama ni, kurang pedas, manis lebih. Maapla tuan punya ayam serama...

Sebetulnya my hubby borong 10 keropok segera ni termasuk yg tak pedas untuk dijual kat kawan-kawan. Mana tau boleh masuk line. Tetapi sayangnya 4-5 paket pula masuk angin, dalam ertikata packaging kurang kemas. Kesian my hubby.. geram betul saya kat tuan punya keropok ayam serama tu. abes nama Besut tau.. Nasib baik belom terjual, takde quality control...huhu. Kat sini, apa jua salah kita, selalu nama asal tmpt tinggal atau keturunan kita disebut-sebut. Padahal mak bapak saya oghe kelate.. haha... i don't mind... buat apa masuk hati. Cuma sepatutnya, letaklah kesalahan tu pada orangnya. Lagi senang nak tegur kan?


Risau jugak duduk kat aprtmt ni. Semenjak orang maintenance apartment main terjah jer rumah kitaorang supaya bayar maintenance aptmt.... sedangkan kami penyewa je... makin separuh hati duduk sini. Nasib baik makcik datang bayarkan maintenance untuk setahun. Dah tuan rumah gi luarnegara...
Lagi-lagi kalu kami tak datang mesyuarat, dianggap orang asing pula, huhu... Sedangkan di hari mesyuarat apartment dan hubby ada projek kat kilang, saya yang dok rumah ni dup dap dup dap dengar diaoarng bertengkar sesama AJK. Bila tanya hubby, katanya penyewa tak perlu lebih-lebih datang mesyuarat, biarla penduduk setempat yang uruskan. Gulp! Perlu ke saya jadi 'orang tengah' hadir sorang-sorang? Tetapi surau kat sini, best. Sebab jadi tmpat mufakakat dan saling mengingati. Masalah setiap aptmt lain-lain. Jadi, dgn teguran ustaz2 kat sini, dah kurang masalah bertengkar masa mesyuarat tahunan. Tapi my hubby lebih suka gi masjid dari surau. Er.. rasa dah lama pula takde jiran sejak kak Fina pindah. Jiran 3-4 pintu nun jauh di sana ada la. Tak berani saya nak laung-laung.

Oh... Lupa... Tambah satu lagi apron baru saya. Beli yang bundle punya. RM5 satu kat pasar bukit Sentosa. Hubby belikan 2 helai, free 1. Sekarang ni, saya banyak guna apron. Sejak dulu berat rasanya saya nak guna apron... rasa macam formal sangat. Bila masak kat dapur dengan mertua pun, sering bau terkena kat baju, walaupun just goreng ikan. Segan saya dgn mertua. Sedangkan mana bawa baju banyak-banyak. Sekarang ni, guna apron, masakla banyak kali sekalipun, bau tetap maintain... bau minyak wangi lebih dr bau ikan, tumis ke. Tak larat nak terkocoh mandi tukar baju sedangkan kejap lagi nak basuh pinggan periuk kuali pula. Lagipun, takdela berbau bila mr hubby nak peluk kita bila balik kerja, kan? Hiks... ;D



Perkenalkan... modelnya my mannequin. heheh. dah lama dia tak posing baju.

Menu seminggu ini adalah sesi menghabiskan stok dalam peti ais..

Sejak Sabtu lalu, kami cuma menghabiskan saki baki stok lauk-pauk dan sayur dalam peti ais. Tak sempat nak tambah. Cuma saya tidak terasa pula nak menjadikan ia menarik. Jadi, tiadala foto.. :) Yang pentingnya... MASAK.

1. Ada sayur brokoli dengan udang bersos tiram + ikan cencaru goreng.

2. Ada Nasi Goreng ditumis dengan perencah Adabi.
- Yang ni saya guna perencah bihun goreng. Rasanya tak lari pun. Tumis bawang hiris, masukkan perencah dan sayur mayur brokoli lebih malam tadi beserta nasi.

3. Ada lauk Sambal udang Petai + Tauhu telur bersos tiram + lauk sardin
- Kesian kami, petai dah kurang fresh. Tapi bau petai tetap menambat selera. Kali udang yg habis dulu. Saya buka semua kulitnya, senang hubby nak makan. Resipi sambal kak liza.

4. Ada Spageti kari : spageti Vermicelli + sawi + Kuah Kari seafood (dgn sotong 4 ekor)
- Teringin Mee kari. Mee kuning takde. Jadi, gantikan spagetti Vermicelli (yg direbus dalam 6 minutes). Santan pula takde, ganti susu cair. Sape kata tak boleh? Tumis bawang hiris, serbuk kari seafood babas, tambah air dan santan, 1 kiub ayam Maggi, 4 ekor sotong siap dipotong, garam. Rasanya tak lari, boleh buat hilang kempunan. Nak tau cubalah. hehe..

5. Ada lauk Tomyam seafood dengan bunga kobis + Telur dadar.
- Telur dadar saya dicampur dengan kicap cair je, tak bubuh garam. Belajar masa kat kedai makan dulu. Lebih berkhasiat, tambah bawang besar dan cili merah cincang. Untuk Tomyam pula: Bawang ditumis. 2 sudumakan Pes tomyam adabi, 3 batang serai dah separuh kering, air secukupnya biar didih. Masuk bunga kobis, garam, cili padi ketuk 4-5 tangkai, sotong sederhana 6-7 ekor siap dipotong. Pure rasanya, my hubby sampai hirup kuah banyak.

6. Ada lauk ikan siakap kukus bertaucu dengan carrot
-Mula mula saya dah test ikan tu kurang manis dah. Jadi, saya add taucu. Kuahnya yg sedikit jadi pencicah ikan siakap yg dah kurang manis tu. :))

7. Pagi ni, makan roti paratha segera.

Yang penting... masak

Hurm, luahan rasa: Kadang-kadang Allah mendidik kita terlebih dahulu. Dengan hikmah, kita dapat menangani perkara yang bakal brlaku di kemudian hari yang lebih teruk dari yang kita alami sekarang. Itulah hikmah didikan Allah.

Astaghfirullah3x..
Allahumma solli ala saidina Muhammad..

Salam Jumaat buat semua.. dan selamat berhujung minggu

Thursday, February 24, 2011

mati kutu?

Salam sejahtera,

Pagi ni sampai petang asyik mengunyah keropok lekor jer. heheh. Caya tak saya frozekan selama seminggu... Hampir terlupa dah. Jadi saya pulun juga goreng pagi tadi. Punyala banyak saya goreng, minyak penuh kuali. Mula-mula saya kukus balik sehingga ia tak keras dan benar-benar panas. Kemudian, sejukkan. Baru dipotong ala keropok lekor kat pasar malam (potong serong) dan goreng sampai garing. Tapi yang ni lebih rasa ikan. Sebab dari kuala besut. Walau pagi tadi, rupanya lepas goreng dah tak cantik dan rasa dah kurang fresh. Tapi, fuh... lega. Abes juga kat ofis my hubby tu. Takde sape komen pun rasa keropok tu. huhu. Bagus betul diaorang ni..

Hurm... next week, my hubby akan masuk hutan bersama kawan2 office. Ada retreat pula. Tadi dah buat medical check up, dan doktor cakap kalu kaki sakit tak boleh masuk hutan. Latihan takde, nampaknya saya kena galakkan dia exercise lebih ni. Supaya stamina kuat. Bimbang gak kaki dia tu, takut tanah bukit hujan licin ker...

Seminggu tu retreat. Gulp! No call or internet. Warg..! Saya... nak ikut tak boleh pulak. heheh. Takpe.. takpe... cuma mati kutu la saya sengsorang. Biasanya ada teman berborak (dan teman tido... ;).

I prefer stay at home. Lagipun payah nak angkut laptop sana-sini. Bisnes masih perlu pantauan. Tak serancak dulu. Design bro-art pun dah tinggal tak banyak, walau saiznya banyak. Nak tambah cop dan 'brand' lain, kena habiskan stok yang ni dulu. Barulah ada 'Cash Flow'. FIFO (First in, first out). Nak tengok kedai kecil kami, kat SINI ya. Buat beberapa hari ni, jualan dihentikan buat sementara.


rumah lagi?

Kelmarin, mencari rumah lelong sekitar Bukit beruntung. Online jer... nak menapak ke satu-satu kawasan memang tak sempat la. Tapi sebaiknya kena pergi agen jualan 'property' kat sini, lagi senang tau mana rumah lelong dan check area, penduduk, kemudahan dsbg..

Sekarang bukit beruntung ni dalam kategori laku juga. dah ramai pakat mari pindah kat area sini. Rumah double storey paling murah, dapat 40k. Medium cost Flat 700sqf pun boleh dapat 20-30k. :D. Kategori lelong la... Bila lagi nak merasa rumah 2 tingkat bawah 100k? :D

Jumpa info kat sini juga:
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=149203.

Panjang thread tu, baca la satu-satu supaya benar-benar yakin kalu nak beli rumah kat bukit beruntung dan bukit sentosa ni.


Bukit Beruntung dan bukit sentosa kan baru diambil alih BN. Jadi, ada Flat terbiar kat sini dah direnovate. jadi flat 1 malaysia. heheh.
Pejabat polis besar skit kat bukit sentosa, dan dah buka cawangan kat bkt beruntung ni... hati-hati la dgn road tax, atau helmet motor. kdg2 mereka muncul kat lepas traffic light tu.
Pelabur pun banyak yang bakal masuk.
Tesco dulu ada buka warehouse kat sini. Sekarang nak buka Supermarket pula kat bukit sentosa tu.
Ada banyak kilang kat sini.
Nak ke KL pun terus masuk tol kat bkt beruntung tu, dan masuk highway.
Jalan biasa ke Rawang memang dah jem waktu kerja, sebab Rawang bandar yg trbesar kat sini.


Kami penghuni bukit beruntung... hehe. dah 4 taun menyewa kat sini. Rugi pula dah duduk lama, tak tambah aset rumah. Insya Allah, kalu rezeki kat tangan, jangan lepaskan..


Tuesday, February 22, 2011

layan nasyid nur kasih dan sutera kasih

Salam sejahtera,

Tiada ada nak dicelotehkan petang ini. Masih dalam mood bertapa. Ada yang lapar ke? Maaflah, masak tu ada.. cuma menu yang selalu dimasak. Alhamdulillah, lebih baik dr makan kat luar. Dah siap basuh baju, cuma menunggu kering memang memakan masa sbb lama. Dah siap juga membuat kira-kira keluarga. Dan moga lebih menyenangkan my hubby untuk mengatur bayaran yang perlu dibuat spy tidak terlupa. Ingat nak beli barang cosway juga. Nak tambah point, tetapi beli barang yg perlu juga. hehe..

Saya layan nasyid petang ini. Bila saya nak tayang menu, baru saya blogwalking ya... Nak masak pula jap lagi ni. Insya Allah, takde yang susah dalam memasak untuk mengisi perut. Variasi menu, dah ada sekitar blog ni, tinggal pilih je. hahaha..







Tangan yang kaku

Salam sejahtera, selamat malam,

Mengemas rumah dan membasuh pakaian yang menimbun setelah berhari ke sana sini. Saya berpesan pada diri, masalah keluarga saya di kampung, tinggalkanlah di sana. Jangan terbawa-bawa ke sini pula. Dan kewajipan isteri yang paling besar ialah di sisi suaminya walau terpaksa korbankan perasaan sendiri.

Hanya seorang isteri dapat memahami. Tetapi bukan adik-adik saya yg masih bujang... ditambah karenah orang tua yang ingin perhatian. Adakah sekarang bermula dugaan kami menangani karenah orang tua? Sedang hidup sendiri masih mencari kesempurnaan. Tetapi, siapakah yg sempurna di dunia ini? :))

Masa pergi library hari tu, saya terjumpa set 'photo frame', siap dengan 'paint brush'. Setnya terdiri dari warna, frame gambar kosong beserta ukiran tanpa warna, serta berus lukisan. Pastu kita warnakanlah frame gambar tu. Ia macam 'water colour', tetapi macam ada gam pula, melekat cantik pada frame tu. Maka malam itu saya nukilkan rasa di frame trsebut. Dari mulanya dengan separuh rasa, akhirnya terpaksa buat bersungguh-sungguh kerana mahu frame kelihatan cantik, dan tidak rasa membazir membelinya. Setelah siap... my hubby pun senyum jer sebab ia memang kelihatan cantik walaupun tanya saya ni 'kaku'. :D





Monday, February 14, 2011

expression 2

Salam sejahtera,

1. Expression: The act of expressing, conveying, or representing in words, art, music, or movement; a manifestation.

Kenapa  video STEP UP pulak kat bawah ni? :))

nOte: Sekadar menunjukkan contoh variasi 'expression'. Kombinasi ballet dan street dance. Sesiapa yang menonton, pasti tau 'movie Step up' ni. Suatu gabungan yang unik.  Ada sesiapa yang suka Step Up 1 ni?  ;D







expression..


Salam sejahtera.
Hari ni nak bermadah skit. kata-kata 'simple' yang saya lakar:
Nukilan asal: http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/

Part i

If you want to show understanding,
Just,
Be honest.

If you want to make everyone happy,
Just,
Don't try too hard.

If you keep thinking about other people's needs,
Just,
Don't let the other people look down on you.

If you have to follow their plan and rules,
Just,
Don't forget to appreciate yourself.

If you have to live in silent,
Just,
Don't live in sadnees.

If you want to have the right to speak,
Just,
Don't Yelling.

If you want to be an obedient girl,
Just,
Don't fool yourself.

If you have to look good all the time,
Just,
Don't make yourself look stupid.

If you want to be a good girl so much,
Just,
Don't hurt your feelings.


Part ii

If you have to accept someone (or something)
You also have the right to reject.

If you have to reject someone (or something)
It just means it is not right for you.


nOte: Cincai jer ni. :))


RUJUKAN:

yahoo Question:Will we always live in sadness for the past and wonder for the future?
howtotalkwithconfidence.com
Booksie.com
Helpguide.org
Stumblerz.com


Friday, February 11, 2011

Dua benda..

Salam sejahtera,
Lapar ke? Saya takde makanan petang ni. tapi nak umum dua benda.

Mula-mula nak tunjuk kucing saya..... baru sampai kelmarin. hehe. Hari tu, termasuk GA kak catlina. Sebab berkenan gambar kucen jer. maklumlah pemberinya doktor veterinar. Mesti banyak jumpa kucing yang lawa-lawa dan hansem-hansem. hahaha. Tak sangka, dgn GA tu, keyakinan diri saya meningkat. hehe. Rupanya ada tuah buat saya tahun ni. Terima kasih banyak-banyak catlinaflybaby.blogspot.com... comel sungguh kucing2 tu. Mendamaikan hati.. Dan.... terima kasih banyak-banyak buat teman-teman yang mendamaikan hati. Hanya Allah yang dapat membalasnya.



Belum buka tapi si comel dah jengok-jengok..


Ini kucing no dua, saya bagi nama Febuary. :-)


Ada catatan di situ, GA catlina. Tarikh sampai : 10 Febuary. hehe...



Kedua, dgn keluarnya entry ni, dgn rasminya saya akan save draft entry bbrp hari ni.

entry:
kamu...
angan-angan..
chaiyok!!!
ayam sambal kering, petola masak air, kisah pertahanan diri.
beriani segera dan kisah resah kami.

Kenapa?
Sebab maksud saya dah tercapai.
Dan catatan di blog bukanlah seperti kita memahat dinding,
Ia sesuatu yg kita boleh ubah atau padam.
ia hanya surat terbuka saya... tetapi yg dituju telah meroyan,
jadi... saya pun taknak seksa jiwanya lagi.
:-)



Fanaa

Salam sejahtera.

Moga hari ini lebih membahagiakan dr semalam. Dalam duka lara bbrp hari ni, SMS hanya datang kepada My hubby... just menghentam saya. Tujuannya utk menunjukkan sikap bongkak, dan memburukkan saya di hdpn suami.

Ketahuilah,
Kami masih bersenda gurau dan berada dlm keadaan baik.

Dlm pasrah, saya bertanya sang suami.
Jika hati dia tak redha,
Jika saya disisihkan..


"Abang marahkan saya?"
Dia senyum. Sambil memeluk dan mencium dahi saya.
Subhanallah.

Saya tidak brtepuk tangan,
Saya rasa tunduk,
dengan kebesaran Allah,
dgn Sifat Maha Mengetahui dalam dzatNya.
'Fanaa' dalam bercinta tetapi berpautlah dlm tawaduk.
Saya tunduk...



Dan ini yang kami makan pagi ini sebagai breakfast. Roti Nan nature's bake dan Ayam masak badang. :-) Moga hari ini berlalu dgn baik.







Monday, February 7, 2011

Ombak cherating.... Kehidupan juga seperti ombak..


Dah cukup setahun, my hubby selepas operation ACL. Seperti mana ombak cherating di musim banjir januari lalu, sprt itu jugalah saya umpamakan hidup kami. Ombak sprt ujian masalah, melanda hidup sehingga terjejas butiran pasir dan jadual hidup kami. Tetapi, pasir tetap ada, kan? Rumah yg roboh, boleh dibina kembali.

Jika sebelum operation tu, dia asyik tahan sakit. Camana dia tahan dgn krem kaki tiba2 dan berapa lama dia sakit tu... saya saja yg tahu (dirahsiakan sbb prosedur prudential yg ketat).
Sebab saya sentiasa bersamanya ke mana-mana sepanjang tempoh bertahan itu. Walaupun banyak kekurangan saya tapi di atas tangan sayalah dia berpaut bila kaki kanannya krem tiba-tiba. Saya jugalah yg bawa barang dapur yg berat2 sepanjang tempoh itu sehingga dia selamat operate.

Pesakit ACL, boleh drive, tetapi tak boleh bawak benda berat, keseimbangan tiada semasa turun tangga, tak bole berjalan banyak sbb kaki menampung berat badan, lutut pedih sebab joint tergesel, terpaksa skip sebarang aktiviti sukan.

Seperti cerita di SINI dan DI SINI

Melihat kegembiraan Hubby sepanjang aktiviti di Cherating buat saya rasa lega. Bulan lepas, dah cukup setahun my hubby menjalani operation ACL tu. Dan sudah dibenarkan bermain sukan (kecuali futsal/bola sepak).

Kawan-kawan my hubby beserta keluarga. Saya tengah ambil gambar la...

Acara sambut bola. My hubby yg bertopi. Dia dah tak rasa sakit bila terkejar-kejar bola macam ni....

Ini dia dalam acara guni. Melompat macam pocong. hakahak..... tetapi hati saya gembira sangat. Dia seronok...

My hubby dgn kawan-kawan bermain bola tampar..

My hubby melompat!

Cuaca redup, tetapi tiada hujan..

Lepas main bola tampar, terus terjun kolam  main bola dalam air pula. Gigih sungguh. Saya biarkan saja.. My hubby nak lepas gian bermain, melompat dan segalanya..

Resort

Masa dinner.. ini dessert.

Yum yum... :D

Ombak di Cherating masa bulan Januari lalu...

Nak menerkam... :D ngeri jugak...


video
Saya dah janji nak tunjuk ombak, kan? :D



Sunday, February 6, 2011

Senyum seketika

Dalam perlak ada kebun
Dalam kebun ada tanaman
Dalam gelak ada pantun
Dalam pantun ada mainan

Anak beruk di tepi pantai
Pandai melompat pandai berlari
Biar buruk kain dipakai
Asal hidup pandai berbudi

Mendung si mega mendung
Mendung datang dari utara
Jangan selalu duduk termenung
Kalau termenung badan merana

Sumber: Halaqah

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

PANTUN BERBALAS
1puisi.co.cc/pantun-berkias (bahagian Comment)

#
manira says:
March 22, 2009 at 2:54 pm

chao praya anak bubunya,
ingin jelajah kota melaka,
dalam cebu berisi bunga,
bunga berendam si air mata
Reply

*
M.Jamil Yunos says:
March 22, 2010 at 12:51 pm

Badak berendam sambil melata
Kayu kering di puput bayu
Biar berendam si airmata
Airnya kering bunga tak layu
Reply

#
Gunung Jati says:
March 28, 2010 at 3:33 am

Tanah Rata cantik balainya,
Di Bentong tamu barsanggul kenanga;
Airmata tinggi nilainya,
Untonglah dirimu wahai sibunga
Reply

*
M.Jamil Yunos says:
March 28, 2010 at 4:11 pm

Tumbuh melata mawar berduri
Bunga kenanga juga melati
Si airmata rahsia naluri
Untuk sibunga pujaan hati
Reply

fenny says:
April 2, 2010 at 9:21 pm

d tepi kali saya menyinggah
menghilang penat menahan jerat
orang tua jangan di sanggah
agar selamat di dunia akhirat
Reply

*
Jamily says:
April 6, 2010 at 9:34 am

Hai Fenny:

Angkat batu belumlah sudah
Batu keramat berat adanya
Jika begitu kata bermadah
Anda kan selamat berkat doanya
Reply

idzuan malaysia says:
June 10, 2010 at 12:36 am

masuk ke hutan menaiki motosikal,
motosikal berkuasa 750 cc,.
kalau tuan tersangat lah handal,
berapa kampet simen nak bina klcc?
Reply

*
Atoqjay says:
June 21, 2010 at 12:15 pm

Kenali Yasmin dik filem Sepet
Lagu berjudul Irama Widuri
Depa tak bina KLCC guna kampet
Jepun & Korea tuang simen guna lori


Saturday, February 5, 2011

Qasidah sempena Rabiulawwal

Salam sejahtera,
Mohon maaf atas ribut-ribut. First, rasa lega, sebab maksud saya dah sampai. Bertahun kami tunggu mereka. Kena marah pun, saya dah tak kisah. Saya dah kuat untuk melindungi hati perasaan orang tersayang saya. Cukuplah keluarga kamu berkorban. Tunjukkanlah sifat yang terbaik buat kami.



Qasidah 'Ya Imam Al Rusli' AQ4
Sumber: http://www.youtube.com/user/af6kd

LYRIC DI BAWAH ADALAH VERSI BERLAINAN: Sumber http://goodtimes-isa.blogspot.com/2010/02/traditional-qasidah-ya-imam-rusli.html



O leader of all Prophets, o you my Support,
You are the door to Allah, the one on whom I rely.
In this my dunya and in my afterlife,
O Messenger of Allah, take me by my hand.
An oath was sworn "By the star when it declines",
Good health and sickness are not alike.
So divest yourself of the two universes, except for
Love for the Master of the Arabs and non-Arabs.
He is the Master of Masters, from the people of Mudar,
The great helper of the people of desert and cities,
He was given signs (ayat) and Suras,
He is the source of wisdom and Sacred Law.
Like a moon, good and wholesome is his heart,
his character and his way of life.
He is the most pure and and select of all people,
A righteous witness for people of right and wrong.
No eye has seen, or ever will see,
A human being the like of TaHa.
He is the best who ever left traces on earth,
Pure in character and noble personal traits.


Thursday, February 3, 2011

Perkara sebenar yang berlaku

Salam sejahtera,

Semua orang dah balik kampung ke? Kat aptmnt saya ni, tinggal bbrp keluarga je kot. Kilang hubby tak cuti...

Di antara info yang saya dapat dr berita ttg Isu reformasi di Mesir. Isu terkini warga Malaysia yang berada di Mesir telah saya postkan kelmarin.
Risaulah... isu jihad ni jangan main-main. Tentera Mubarak ni pakat tembak jer orang yg buat rusuhan tu. Tak patut.... Memang kerajaan kita ni lambat bertindak. Benda ni dah berlaku dari 25 Januari....


Kronologi Mesir Huffingtonpost

Kronologi Mesir bahasa melayu

Bermula 25 Januari 11

Medan At-Tahrir. Isu ekonomi dan jihad

Syeikh Yusuf al-Qaradawi tuntut Mubarak letak jawatan

Surat Nik Abdul Aziz Nik Mat



YOUTUBE:







Wednesday, February 2, 2011

Umrah pula...

Umrah: Saya belum pernah pergi umrah. Tetapi hasrat sentiasa ada. Maklum saja umur sudah mencecah 30 tahun.

My MIL dan FIL berhajat nak pergi umrah dalam masa terdekat. Jika diizinkan Allah. Dah daftar nama dan bersiap-siap. Tetapi mengenangkan isu reformasi di Mesir, dengar katanya rakyat malaysia hendak dipindahkan ke Jeddah. Pastinya sangat sibuk di lapangan terbang Jeddah. Bukankah Jemaah haji dan umrah dari KLIA turun ke Jeddah? Bagaimana dengan rakyat Mesir yang bertumpu ke sana sbb konflik Mesir?

Risau... risau..


Laporan MalaysiaKini

Pelan Tindakan JPMK



Berita terbaru... (updated)

Terbaru:
Berita terkini pelajar dan rakyat Malaysia (Facebook):

Blog krisismesirnasibrakyatkita


Info lain:
Kronologi pergolakan Mesir (bagi yang belum tahu)

Kata Najib nak bawa balik pelajar melalui udara atau laut.

Malaysiakini, report ttg pelajar

Atm nak pindahkan pelajar ke Jeddah.


Tindakan JPMK, Education Malaysia Egypt

Malaysiankini, report transfer ke Jeddah

Malaysiakini, Kelantan hantar bantuan duit utk pelajar beli makanan



Kita ramai2 gesa kerajaan bawak anak-anak kita pulang...

First, rusuhan bukan cara terbaik. Sebagai umat Islam, saya sendiri menolak sifat radikal kecuali mempertahankan diri..

Rakyat Mesir ingin keamanan dan pemerintahan baru. Rakyat kita kat sana terperangkap. Seperti diluah mati ibu, ditelan mati bapak. Apapun, perkara akan berlanjutan, mungkin berminggu lagi. Semangat orang Mesir ni jangan memain. Diaorang sebelah palestin jer tuh. Sepatutnya, orang kita dibawa keluar cepat2. Kerajaan kita ni pun, ambil lengah sangat.... grrrrr.......

Namun, tiada apa yang kita dapat lakukan kecuali bertahan dan sediakan senjata dan ilmu segala. Yang perempuan harapnya  mintak perlindungan pelajar lelaki di sana. Saya yakin, pelajar kita menjaga adab semua. pasti menjaga maruah kawan2 perempuan dgn nyawa sendiri. Takut juga orang jahat mengambil kesempatan. Huru hara macam ni, diaorang bermaharaja lela la...

Melihat rusuhan di Mesir, saya teringat gambar rusuhan di Selatan thailand, di mana ramai rakyat terbunuh dgn askar2 Thailand di bulan ramadhan. Ditembak.... tau. huhuhu.
Melihat rusuhan di Mesir pula, para pemberontak dilanyak dgn lori askar. Astaghfirullah. layanan mereka kepada rakyat macam bukan sebuah negara Islam... pemerintahan beraskar. Saya tertarik dgn isu di blog kak chik keluargaku sayang , ada juga catatan dari Tuan Guru nik aziz di sini.

Cuma tak sangka dari bantahan bertukar rusuhan spt ini. Layanan kerajaan Mesir kpd rakyat tak ubah seperti dedaun. Senang saja dia nak nyalakan api. Terbakar baru tau!

Kita ramai2 gesa  kerajaan supaya bawa pelajar kita pulang.... mereka masih kecil. Kasihan mereka. Mereka pemangkin negara kita. Jika kehilangan, negara kita juga yang rugi. Tak patut kalau kerajaaan berkata Kos membawa mereka pulang besar belanjanya. Grrrr.... kita bayar TAX tau! Untuk masa depan anak-anak juga. Anak2 malaysia kita kat sana! Merekalah nanti yang mempertahankan negara kita...

Hosni Mubarakla sekutu Israel, kejam terhadap Palestin. Tetapi kita bukan support rusuhan! Rusuhan bukan cara yang terbaik.... :(( Hanya doa dan usaha menggesa kerajaan kita supaya bertindak. Kami harap Hosni Mobarakk cepat2 la turun. Supaya rusuhan ni berakhir. Supaya Mesir kembali aman.... dan berpuas hati... pelajar kita kat sana pun selamat... saya agak, rusuhan ni susah dipatahkan. Dah seluruh dunia tersebar. Kita hanya pasrah menanti. Saya support Hosni turun cepat2. Anak-anak kita menumpang belajar di negara mereka. Nak bawa balik pun kerajaan banyak karenah.....

Hurm..... janganlah ada hati tercalar tengok video di bawah ini ya... yakinlah Orang Muslim yang melalui jalan menuntut ilmu, dinaungi sayap malaikat dgn izin Allah. Dipelihara oleh Allah. Jika syahid pun, di jalan Allah. Redhalah, tapi dalam masa yang sama... kita pakat2 gesa kerajaan. Pelajar kita kecik2 lagi semua. Kesian mereka... mereka itu kekuatan negara Malaysia.

Link youtube: Support terhadap kejatuhan Hosni Mubarak
Link youtube: Live dari Egypt.


Terbaru:
Berita terkini pelajar dan rakyat Malaysia (Facebook):

Blog krisismesirnasibrakyatkita


Info lain:
Kronologi pergolakan Mesir (bagi yang belum tahu)


Kata Najib nak bawa balik pelajar melalui udara atau laut.

Malaysiakini, report ttg pelajar

Atm nak pindahkan pelajar ke Jeddah.


Tindakan JPMK, Education Malaysia Egypt

Malaysiankini, report transfer ke Jeddah

Malaysiakini, Kelantan hantar bantuan duit utk pelajar beli makanan



Nasi Goreng planta (dari nasi minyak) dan kisah 5 tahun dulu...

Kisah banjir berkumandang lagi. Biasa bulan 1 dah kemarau. Musim pun dah tak menentu sekarang. Setiap kali banjir, saya teringat kisah dulu2. Masa nak meminang diriku. Saya jadi penunjuk jalan tak bertauliah ke rumah saya.
Jalan dr Selangor ke Besut, bukan kemahiran saya. Tak pernah mengukur jalan dgn kereta. Dalam bas, asyik tido jer. heheh.. Tersangkut ngan banjir dari Kuala terengganu nak ke Besut. Kereta tak boleh lalu, boleh mati enjin. Bas lori lepas lagi.
Masa tu saya dah kena usik, katanya nak meminang puteri Besut ni, sampai meredah lautan banjir. huhuk...
Nak patah balik selangor, banjir pula kat Kuantan. Tersangkut kat tengah2. Jadi, patah balik ke Kuala terengganu. Sedara mara pun takde kat kuala terengganu ni. Masa tu berterima kasih sangat kat adik ipar saya nih. Cool jer dia. Dia dah biasa ke kemaman dan terengganu sbb ada seminar. Akhirnya, tumpang bermalam rumah kawan adik ipar nih.

Dah 5 tahun berlalu, adik ipar tu pun dah 5 tahun kawen juga. Kawen taun yang sama. Moga iman makin bertambah, moga hubungan sentiasa mekar. Isteri dia pun orang besut juga. Sesama orang besut, mesti dapat menerima sikap masing2. Lgpun sama2 menantu, dah ambil anak orang, kan, dik... kena pandai bawa diri... Syukurlah sbb suami sangat sayangkan kita. Segala benda dia sanggup korbankan hatta nyawa sendiri utk berhempas pulas bekerja utk menyenangkan isteri dan anak... Mak mesti faham perasaan menantu, sbb dia pun isteri dan ibu... cuma dia jarang tunjukkan.

Er..... dah merapu saya ni.

Pagi ni sarapan kami nasi minyak goreng... :D Nasi tu menggunakan nasi minyak. Daging kurma tu, kurang rasa, maafla empunya katering... thumb down... jadi saya basuh.. masuk dalam nasi goreng.

Nasi minyak di bawah, bukan nasi kenduri.... ada majlis makan kat ofis my hubby. Sampaikan dah pesan, tak payah masak nasi.... dia nak bungkus utk saya. Er.. malu tau. Patutnya saya yg masak nasi minyak ni. hahaha...
Sampai 2 bungkus nasi penuh dgn lauk pauk semua dia bawa balik. Rezeki... rezeki... katanya banyak tak abes. Haritu, pun masa kuliah agama, dia bawa balik mihun jugak. Sebijik macam my ayah mertua. selalu ingat bini bila makan kat luar... Terharu.... :)) Takpe, kasihmu akan kuingat di mana-mana, akan kubalas dgn kesabaran dan kelembutan, dgn sifat berterima kasih atas kasih sayangmu...


Sedap! my hubby baru e-mail tadi sbb dia bawak bekal. hehe.... Resipinya..... Cuma cairkan planta, jadikan minyak utk memasak nasi. Saya taruk sesudu cili kisar, skit garam,  masukkan daging  yg dibasuh (saya siat kasar daging tu). Biar skejap baru masuk nasi minyak 1 polisterin penuh. Biar sebati semua, baru masuk sayur kobis yang dihiris nipis. Saya renjis air skit, supaya nasi tak kering. Tabur cili padi, tabur kiub ikan bilis maggi. Biar sebati semuanya. Angkat. Hidangkan.







Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────