Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, August 28, 2011

Nota awal pagi

Salam sejahtera,

Malam ini ada jamuan berbuka lagi. Hanya 4 keluarga yg datang. Yg lain mungkin dah bercuti raya. Rasa saya amat ketinggalan jer. :))

Tadi terbaca ada blogger kemalangan dari post blog CMG. Tidak trkata. Moga adik yang terlibat dlm kemalangan itu, cepat2 sembuh dan dilindungi Allah sntiasa.

Teringat pula seorang kawan My Hubby, kita bagi nama Z. Waktu berbuka macam malam inilah, di tempat yg sama kami berbuka ramai2 tadi, 2 tahun lalu. Sehabis kami berbuka dan bersalam2, kami semua pulang. Z dan familinya pula.... accident. Kedua-dua anaknya cedera teruk. Seorang di ICU. Tak silap seminggu jugalah, akhirnya anak yg di ICU itu dipanggil Allah. Innalillahi wa ina ilaihi raji'un... Sampai sekarang, apabila ada makan-makan di tempat kami berbuka tadi, jarang Zack dan familinya hadir.

Segalanya milik Allah. Ya Allah, benarlah malang itu tidak berbau. Kdg2 kita rasa ia takkan berlaku pada kita tapi rupa2nya Allah nak uji kita. Astaghfirullahal azim.. allazi la ilaha illa huwalhayyul qayyum wa atubu ilaih...

Takziah buat Wiyah juga, atas kehilangan anak yg dikandung. Allah Maha Pengasih, dia sayangkan anak-anak Wiyah. Sayangkan Wiyah juga.

My Adik Nura dan Nura kan baru jer nyaris bila ada kereta tiba2 mmbelok takde signal. My Anak sedara yg kecil hampir2 semasa melintas jalan di bandar sesak. Maklumlah budak lasak. Alhamdulillah, segalanya selamat dan yg paling lega ialah Mama saya.

Dalam trkejut semua ini, saya bersyukur atas apa yg saya ada sekarang ini. Ingin hargai apa yg saya ada. Kerana hidup ini hanya sementara, begitu juga orang yg bersama kita. Kehilangan itu menyakitkan. Tapi kita juga bakal menyusul orang2 yg tiada itu, cuma berdoalah selalu... supaya kita dipanjangkan umur dan dijauhkan kecelakaan kerana bukan semua yg mampu menghadapinya.

"Ya Allah, janganlah Kau berikan kami ujian yg kami tidak mampu hadapi meskipun ujian yg Kau beri adalah sesuai dgn kadar upaya kami. Dan Insya Allah, kami bersabar. Amin "



Friday, August 26, 2011

Mee goreng, kuih putri ayu - Ramadhan 26

Salam sejahtera,

Sana sini dah ada mood raya. Saya juga yg belum dapat kejar lagi. Moga Allah permudahkan segala. Amin...

Entry pendek malam ni :D



Mee Goreng Wan. Mee ala basah skit. Sentiasa memenuhi selera saya yg suka mee macam ni. My hubby pun suka. :D

Kuih putri ayu tanpa kelapa parut. Tak sempat nak cari kelapa.


It's better late than never: ikan percik dan solok lada, lain-lain menu

Salam sejahtera.

Sana sini biskut raya. Tapi saya belum buat lagi utk rumah sini. Kat bandar ni, dah macam2 biskut raya. Asal tunjuk2 jer. Pernah juga saya buat banyak biskut, tak terhabis juga. Kat sini, selalu nak biskut up to date, sedangkan kat kampung tak kisah, asalkan ada. Jadi, saya pun dah confius. Yg saya tau, buat biskut yg saya suka makan... haha. My hubby mana suka sangat biskut, kecuali tart nenas maknya. :)




Saya lambat belajar buat masakan di atas ni, even, kalu singgah bazar ramadhan... Percik dan Solok lada... itulah yg saya cari. Saya rasa renyah, susah mmbuatnya. hikhik... Padahal my Mama, nampak senang hati jer bakar arang dgn tiub getah/atau tuang minyak tanah, kadang2 timbun dgn sabut kelapa atau tempurung kelapa. Berkepul-kepulla asap. Bagi saya suuuusah tu. hikhik.. Belum lagi melihatnya mesin kelapa pada mesin kelapa. Kelapa parut yg baru turun dari pokok, rasanya suunguh enak!



Alahai, susah bagi kita, senang bagi oranglain. Saya paling jemu mesin kelapa. Kenapa ya? :) Dulu saya dok rumah lepas tamat sekolah, setiap hari Abah nak makan gulai. Gulai ayam, gulai ikan, sayur lemak. Pergh... Abah kopek dan belah kelapa... saya yg mesin. Selalu jugala saya muncung. Nak kata terer, bercalar juga tangan.. :)

Bila dah kawen, reti beli santan siap jer. Abah marah juga, sebab katanya kelapa belakang rumah tu banyak. Tapi saya buat tak tau jer. ngeee... lagipun tetap santan fresh kan, bukan kotak punya? hikhik. Sampai skarang, saya rasa mesin kelapa tu kerja renyah. My Mama pula suka perah santan, dari beli santan. Dia suka main mesin kelapa tu. Walaupun saya cuba goda dia gunakan santan siap. :D Tapi kalu berkehendak kelapa parut, memang menyanggup jerla mesin kelapa. :P

Hai.. cite kelapa pulak. Kedua-dua menu kat atas tu, eksperimen saya. Versi saya pula. Hasil pemerhatian dgn My Mama buat.Alhamdulillah, akhirnya saya belajar juga mmbuatnya. It's better late than never, right? First trial, puas hati dah :))

Hari ni, hari Jumaat. Sesetengah negeri  dah Cuti Raya dah. My hubby, 28hb dah bercuti raya. Terima kasih banyak2 buat teman2 yg mghulur ucapan hari raya. Insya Allah, nanti saya round pula. :)

Saya tayang menu berbuka dan sahur jer ya. Moga jadi ilham buat teman2 yg mgkin bakal berbuka dan bersahur dgn famili kat kampung dalam 4 terakhir Ramadhan ini. :)




MENU SELASA

Ikan sardin hitam rasanya ni.

Ambik isinya jer. Buang kulit tu.

Siap dicampur bahan lain beserta kelapa putih. Sumbat dalam lada hijau. kat NSK ada lada hijau yg besar. 

Siap dikukus. Actually tak nampak sangat kelapanya, sebab saya trlebih ikan. Pastu nak bagi lembut, kelapa putih tu saya mesin skit. Kdg2 ia agak keras kan? Ini eksperimen saya, hasil belajar dgn My Mama. Lihat entry kelmarin ni, ya.


Lama sangat dah tak makan ketam. My hubby terliur haritu nampak ketam besar. Jadi inilah, saya buatkan ketam bersambal. Macam2 resipi ketam ni, tapi kali ni saya guna resipi sama ngan sambal ini, dan skip sos tomato :D

Tu dia... seafood jer. Merantah la kita. :)). Kerang rebus tanpa air, letak 2 batang serai ketuk, garam. Tutup periuk, dan guna api perlahan jer sampai masak.

Sayur trsesat. Ada kacang panjang. Jadi, dibuat masak lemak.




MENU RABU, BEKAL BERBUKA DI LUAR - Mid valley



Sayur goreng campur

Sambal kerang.  Resipi tu, saya skip sos tomato. Hasil lebihan kerang kelmarin tu, saya kopek, dan fozenkan. Bila dan dibuat sambal. tahan pula berhari-hari.  :)

Solok lada lagi? hikhik.  Ini yang baru buat. Inti yg lebih kelmarin tu, saya frozenkan.  Masih manis bila di defrost, dan letak balik dalam cili hijau yg baru.  Saya bagi My Adik Siti merasa, kerana hari tu kami ke Mid valley berjumpa dia.


Ayam bakar lada hitam bermadu. Lama dah tak buat.

Kan dah kata..... kami berbuka di luar. Siap bawa bekal Kuih raya dan Kurma lagi. Biskut aiskrim tu My adik Nura yg buat. Bekal ni semua, hikhik..... Versi bajet, jadi saya masak-masak dan makan kat food court bersama my Hubby. ;-)




SAHUR PAGI JUMAAT

Bakar ikan guna besi pemanggang baru. :))   Sesuai diguna atas dapur biasa.  Siap ada tray kat bawah dia, supaya air ikan tak kena dapur masak. Jenama peacock, beli kat Jertih RM9.90. Bakar waktu pagi ni, tapi ikan dah gaul garam kunyit awal dah. :))

Ia tak basah, macam kita panggang atas kuali. Sesuai la nak buat percik ker, makan nga air asam. :)

Ikan percik versi saya. Ikut stail my Mama.  Tapi cili  yang saya buat ni tak hancur semua lak. ahaks..
Kuah percik Mama:
mysweetlife-nurindah.
Ikan 3 ekor dibakar, jangan kering sangat macam ikan percik saya ni.  Santan panaskan dahulu. Pastu baru masukkan bahan kisar. Bahan kisar : cili kering yang dilembutkan, bawang kecil dan bawang putih, serai 5-6 batang , halia. Masukkan asam jawa skit, pastu gula dan garam. Biar sehingga sedikit pekat. Tuang atas ikan yg siap dibakar. Letak atas bara sekejap, biar melekat kuahnya pada ikan. Kemudian masa letak ikan atas pinggan, tuang lagi  kuah percik tu.

Ayam percik Mama kat Entry ni jer ya.


Sambal kerang oter.Haritu masak banyak. Lauk lain pun banyak. Sambal ni pun tahan dalam peti ais.

Sambal Tutok di pagi hari...

Sawi masak bening/ masak air juga... :))



Thursday, August 25, 2011

:) macam mana nak mula ya?

Salam sejahtera,

Macam mana nak mula ya? Alhamdulillah, internet hari ini OK. Sudah berhari internet kat sini... kejap ada, kejap takde. Petang kelmarin baru betul2 stabil. Saya pula dah malas layan TM ni. Tunggu jerla sampai ia betul betul ada line. :P


BALIK BESUT

Kami balik ke Besut Rabu lalu sehingga Sabtu. :) Alhamdulillah, Hubby yg sibuk dapat luangkan masa.Dari peracngan yg tidak jadi awal bulan lalu, akhirnya diizinkan Allah jua.. kami balik bersama-sama berjumpa orangtua. Ada jer line internet kat sana, tetapi saya betul-betul fokus pada keluarga. Naik bas saja, cepat dan tidak meletihkan.

First day sampai sana hari khamis, saya tolong2 my Mama buat kuih Pelita dan solok lada. Dia buat utk dihantar ke gerai. Ada permintaan, dan sellau habis. Faveret saya tuh! Apa lagi.. ada canla saya belajar. Hari tu pun My Mama pun Ayam Percik... yum yum. Saya mengadu... napela Solok lada dan ayam percik kat bandar tu tak sama macam mama saya buat? hikhikhik.... Agaknya lidah saya dah terbiasa dgn masakan tradisi My Mama. Mama pula cakap, dah tua-tua ni baru nak blaja buat, dulu taknak. Kena sebijik. :)

KUIH RAYA

Hari kedua pula, saya start buat biskut raya. Alhamdulillah, penat lelah menimbang dan menganggkut semua bahan biskut berbaloi juga. Maklumlah, bukan senang cari bakeri yg lengkap semua bahan di Jertih. Mahal pula. Kami bergotong-royong menyiapkan semua biskut tu, adalah 5-6 balang. Dua jenis jer. Almond london dan biskut chocolate chips. Biskut Dahlia, saya cuma sempat adun pada hari terakhir di sana. Selebihnya mereka yg siapkan. Harapnya seronokla adik-adik beraya dgn cookies kami, walaupun saya tiada di pagi raya...

My hubby sempatlah buat wiring, pasang lampu baru, tolong my Mama hantar motor yg rosak ke bengkel. I'm proud of you. :)

Fiuh! Adik-adik nampaknya seronok dan mahu belajar, walaupun mereka baru saja lepas accident lagi. Hurm... My 2 young sisters, Nura dan nuru, ke Jertih nak mmbeli barang dgn motor. Ada pula sorang perempuan dengan kereta membelok depan stesyen minyak, tiada signal membelok. Bertembungla mereka. Mereka setuju 0 - 0, tak mau report polis. Berjanji, nak datang ke rumah kami malam tu utk settle yg lain-lain. Tapi tak nampak pun muka mereka sampai esok harinya.

My Mama, nak claim duit kerosakan motor sebab mereka yg salah belok. Tapi sbb tanpa rekod polis, dan no plet kereta, mereka dah trlepas. Yg ada, cuma no tepon. Mereka sanggup bayar gantirugi motor, tapi lepas dapat anggar nilai kerosakan, sampai ke sudah... mereka tak nak bayar pula. Kesian Mama. Bulan puasa, ni memang terasa teraniaya.

TADARUS

Alhamdulillah, kat rumah sempat bertadarus ngan mama dan adik. Saya dan adik Nura sempat buat rushing, hehe... 1 juzuk. Sambil2 saya betulkan bacaannya. Alhamdulillah. Saya pula, hampir 2 juzuk jer sepanjang 4 hari. Sikit benor kan? hehe. Jangan tanya saya baru berapa juzuk. Saya lambat start.

Panjang benor, citenya. Kita tengok gambar dahla. Sempat tolong my Mama buat kuih tepung pelita dan solok lada, ayam percik. Resipi takdo la, nengok caranya jer dan tanya-tanya.


Saya main tengok cara mmbuatnya sahaja. Itupun dah cukup bermakna. Kita taula, rupanya solok lada ni guna isi ikan mentah, bubuh asam jawa, bubuh lada hitam, bawang , halia, bla.. bla. Main ingat jer. :P


Lada hijau kembang. Banyak kat pantai timur. kat sini payahla cari.  Pinjam tangan Mama. :)

Bahannya Kelapa parut putih (kami ada pokok kelapa, guna kelapa yg isinya tidak trlalu tua, memang lembut :) , Ikan selayang/ ikan sardin (ikan lain kurang manis)  dibuang kulitnya lalu diambil isinya mentah-mentah  dikisar sehingga jadi pes,  air asam jawa, manisan sedikit, lada hitam, garam, bawang dan halia yang dikisar.  Campur semua.

Manisan orang Terengganu.

 Siap isi intinya ke dalam sarung lada hijau tadi. Lada hijau buang biji dulu. Pengukus Mama dialas dgn daun pucuk ubi. Katanya, mmbazir jer guna daun pisang. Pucuk ubi boleh makan. ;)

Ini rupa setelah masak. Yum yum.....


Ayam percik? Wallaa..... heaven! My Mama buat mesti kena selera saya.


  1/4 ayam direbus dgn sedikit air, separa masak, kemudian bakar hingga masak.


Kuah percik Mama:
mysweetlife-nurindah
Ini pun guna pati santan. Santan panaskan dahulu. Pastu baru masukkan bahan kisar. Bahan kisar tu, cili kering, bawang, serai 5-6 batang, halia. Rasanya masukkan asam jawa skit, pastu gula dan garam. Biar sehingga sedikit pekat. Tuang atas ayam yg siap dibakar. Letak atas bara sekejap, biar melekat. Kemudian masa letak ayam atas pinggan, tuang jer kuah percik tu.




Tepung pelita? Saya pun kagum. My adik Nura reti buat temalong tu (bekas daun pisang).  Diala yg buatkan 50 bekas sehari utk my Mama. Kata Mama, temalong tu guna daun pisang 'Gala'. Apa jenis pisang tu ya? Tapi katanya yg dijual tu, betulla daun pisang tu. Sebab daun pisang lain takbole pakai, sbb daun pisang jenis tu jer yg trbaik. Saya belajar la juga, adeh... tak pro, mesti ada acuan kat tengah daun tu. My adik, lipat macam buat Origami... :) My Hubby pun turut buat, besar bagak semua . hikhik..

 Daun warna pudar tu mesti kat dalam, itu petuanya. kalu tidak kuih pelita kita akan terasa sedikit pahit. Pastu alas temalong dgn satu keping daun pisang lagi, supaya ia keras di bawahnya.

Tepung pelita ni, banyak guna tepung beras. Ini santan pekat, dalam dua kali perah dari sebiji kelapa. Campur tepung beras. kacau sampai masak. Ada bau santan dan berkilau, tanda ia masak tu. Topping paling atas.

Ini bahagian bawahnya, tepung beras campur air dan pewarna hijau, buat cair-cair. Masak sekejap saja. Bahan ni perlu dikukus sekejap lagi.

Ini gula, biasanya temalong sebesar yg mama saya buat tu, letak sesudu gula.

Letak temalong (bekas daun pisang) atas pengukus. Letak atas air kukusan yg telah mendidih. Sudukan gula satu persatu. Kemudian tuang bahan yg berwarna hijau tadi. Tutup kukusan. Biar sehingga ia masak. Guna api besar. Rasanya sekejap jer tu, nampak macam ia keras sedikit.

Macam ni cara bahagian bawahnya masak.  Angkat kukusan, alihkan setiap kuih ke dalam dulang.


Kita tuang bahan santan tadi ke atas setiap bekas kuih. Pastikan santan masak tadi masih panas. Biarkan kuih sejuk dan jadi macam di atas...


Cara nak pek, leceh juga. Alas plastik dgn kotak potong, letak kuih. Letak daun pisang, letak kertas kotak tadi. Alad dgn 2 biji kuih lagi. Setiap sebungkus RM 2. Besar... dan puas makan.


Wednesday, August 17, 2011

bingka roti atau puding kulit roti, sardin gulung

Salam sejahtera,

Saya cuba luangkan masa. Bagaimana persiapan hari raya? Mesti ramai yg dah bersiap-siap. Saya pula, banyak betul hal yg perlu diurus.

Alhamdulillah, order kerepek dah masuk. maaflah, saya tak jual online. My hubby dan saya jual kat kawan2 jer.

Masa utk menimbang bahan kuih raya pula. Berlumur tepung saya haritu. Biskut macam taun lepas jer, tapi Insya Allah nak buat sedikit yg baru.

Lagi, gi jemputan berbuka di saujana, jalan-jalan ke low yat dan one utama. Beberapa hari ni, banyak berbuka di luar atau beli kat bazar. Ada juga memasak, tapi utk sahur saja. Penat kan, masak sahur jika tiada balance berbuka? huhu.. Memang ala kadar saja.

Lepas raya nanti, my hubby kena outstation lagi. Jauh....naik flight. Masih dalam suasana raya dah kena keja jauh. Kerana itu jugalah, kami beraya kat banting tahun ini. kalau diikutkan my hubby, nak ke besut, kerana senang nak tinggalkan saya kat sana bila dia outsation. Tapi, saya tak sampai hati. Teringat dia nak packing baju, dan pack makanan lagi...



JALAN-JALAN

One Utama

Saujana, subang jaya. Jemputan berbuka dgn kawan2 ofis my hubby.

Cuba mengabiskan makanan dgn perut full. hikhik. Alhamdulillah, sungguh kenyang kala itu


INI FOTO TERTUNGGAK ;D


Separuh kena cut sebab hangus skit, tak comel masuk dlm blog. :)

Itu dia....  kulit roti dan balance keras yg dikisar halus, jadi macam bingka atau puding Kulit roti. Kisar bersama telur dan susu segar, esen vanila, soft brown sugar. susu segara separa tahap roti je.


BINGKA ROTI/ PUDING KULIT ROTI GARDENIA

Kulit roti atau balance roti bersama kulitnya- hasil dari 10 keping roti.
Susu segar - separuh tinggi roti
3/4 cawan Gula perang (brown sugar)
2 biji telur
1sdt esen vanila.

CARA:
1. Panaskan oven 180c.
1. Rendam roti/kulit roti sekejap dengan susu.
2. Blend semua bahan hingga roti/kulit roti hancur.
3. Sapu bekas pembakar dengan majerin. Masukkan adunan.
4. Bakar suhu 180c, selama 40 minit.

Close up,  sedap jugak. Manisnya sekata.. :))

Kejadian roti sardin gulung

Letak mayonis dan sos cili. Cara potongan, saya tiru kak Noorma. Thanks kak..:)

Yum yum...




Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────