Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Saturday, October 29, 2011

Asas dah tahu, tapi kita sempurnakan lagi...

Perjalanan kaki kita dari bayi sehingga saat ini terasa jauh sangat sedangkan mati itu dekat. (gambar dr marthastewart.com)


Salam sejahtera,

Moga hari anda semua telah berlangsung dgn baik. Saya masih di sini, berehat sekejap mnjelang maghrib. Terasa nak update.




JAUHILAH SIFAT EGO. MEREKA YANG BELAJAR ADALAH CELIK


Rata-rata yg hadir, kaum ibu yg biasa datang berjemaah di masjid Bukit sentosa. Adalah dalam 30 orang. Di mana ya, para Ibu yang PENUH semasa Tarawikh bulan Ramadhan?


Walaupun kuliah, berdasarkan kitab. Kitab pun sepenuhnya dalam bahasa Arab. Tapi Syeikh bercakap Melayu la..... Para wanita ini, masih mmbeli kitab, dan rata-rata para ibu yg pernah duduk sebelah saya, tidak kenal bilangan mukasurat dalam bahasa Arab pun! Macam mana ya, mereka belajar?

Saya yg hanya mmpunyai asas ni pun, teraba-raba kerana kuliah Syeikh tidak membaca detail sangat perkara asas, yg kita pernah belajar di sekolah. Tetapi dia mmberi penekanan kepada bahagian yg selalu jadi permasalahan masyarakat iaitu ke arah MENYEMPURNAKAN ibadah, terutamanya Sembahyang. Jadi, bacaannya agak laju. Tapi aneh, para Ibu yg seramai hampir 30 orang tu, masih tetap setia di situ walaupun sehingga selepas Rehat, dan sehingga akhir kuliah.


Hanya kupasan saya utk hari ini. Jika masih mmbaca sehingga bawah ini, ESOK, kami akan belajar di sebuah rumah banglo di jalan Kekwa, lebih selesa brbanding hari ini (hari ni di balai hadapan masjid). Esok, hari yg akhir. Hari ini pun ada selang seli dgn Qasidah yg bunyiannya agak kuat, jadi tidak sesuai dibuat di dalam masjid. Malam ni di masjid, kuliahnya, hanya ceramah, ttg isu semasa. Datanglah! :))






Tuesday, October 25, 2011

A time for us,


NURINDAH: Love and life, through tears and thorns, We will endure as we pass surely through every storm. For you and Me... :))



A time for us, some day there'll be
When chains are torn by courage born of a love that's free
A time when dreams so long denied can flourish
As we unveil the love we now must hide

A time for us, at last to see
A life worthwhile for you and me

And with our love, through tears and thorns
We will endure as we pass surely through every storm
A time for us, some day there'll be a new world
A world of shining hope for you and me

For you and me

And with our love, through tears and thorns
We will endure as we pass surely through every storm
A time for us, some day there'll be a new world
A world of shining hope for you and me
A world of shining hope for you and me

Andy Williams
Johnny Mathis - 1969


THE SONG




THE MELODY





Monday, October 24, 2011

Seperti dunia yg pelbagai warna, begitu juga si Dia


Credit to Marthastewart.com


BUAT TATAPAN YG DIHORMATI (juga dikasihi)

Salam sejahtera,

NURINDAH TO SOMEONE SPECIAL:

Sis,
Maybe he just forgot to smile back at you, and that make you not feel safe.
Maybe he just lost his words, and want you to hug him to make him feel better.
And, I remember one time, I have compared my husband with your 'always smile' Husband who is so gentle and pampered you, but then... I realized that:

"Sprt dunia yg pelbagai warna, suami juga tidak sama, berbeza2 sikapnya. Berbeza cara si Dia menunjukkan kasihnya...... "

This post is not my opinion, but to remind myself too. Hope this articles give you motivation. May Allah give you a Big Heart. :))


A letter from : Zabrina Abu Bakar
The Book: Life is an open secret



Perhaps what Richard L. Evans said must be remembered:

"Children will not remember you for the material things you provided but for the feeling that you cheerish them."

A little boy asked his teacher's help to put on his boots and she could see why. With her pulling and him pushing, the boots still didn't want to go on. When the second boot was on, she had worked up a sweat. She almost whimpered when the little boy said" Teacher, they're on the wrong feet." She looked and sure enough, they were.

It wasn't any easier pulling the boots off that it was putting them on. She managed to kep her cool as together they worked to get the boots back on, this time on the right feet. He then announced, "These aren't my boots."

She bit her tongue rather than get the right in his face and scream , "Why didn't you say so?" like she wanted to.

Once again she struggled to help him pull the ill-fitting boots off. He then said, "They're my brother's boots. My mom made me wear them."

She didn't know she should laugh or cry. She mustered up the grace and courage she had left to wrestle the boots on his feet again. She said, "Now, where are your mittens?"

He said, "I stuffed them in the toes of my boots."


NURINDAH: Poor teacher. :)



Listen, and it pays

Let me share with you a story of a teacher and her young student called Millie:

TEACHER: Millie, give me a sentence starting with "I".

MILLIE: I is....

TEACHER: No Millie..... Always say, "I am".

MILLIE: All right.... I am the ninth letter of the alphabet. "

hahaha,....

2 line poem from Al Khatib Al Baghdadi, a Muslim scholar : Never interrrupt a talk Though you know it inside out.

Mel Gibson would have 'the Brave Heart' to lend his advice as he once said:
" If You want to discover a Man's weak points, let him do all the talking while you do all the listening."

NURINDAH: Kan cikgu tu dah buat Millie tersalah ayat? hahaha



A Story of concerned Husband

It was about a Husband who felt his wife was having abit of a hearing problems.Trying to spare her feelings, he secretly decided to meet their doctor for advice.

" You have to stand about 40 feets away from her and have a normat chit chat with her using your normal voice and tone. If she could not hear, come closer a little bit until she could hear you".

Then the results, it was his ears that needed checking.


NURINDAH: Saya agakla, mereka dalam cerita ni berbual tanpa melihat wajah masing2. Kalau suaminya pandang muka, mesti dia perasan bibir isterinya bergerak. Tapi kadang2 brgantung pada feeling-feeling jugak. Saya teringat kisah 'Telepati' di antara kak Pah (ibundo) dgn suaminya , yg mana ibundo mmbelikan air mineral dgn hanya berasa suaminya mahu dia belikan. Suaminya yg sibuk mengisi minyak brtanya
"Dapat tak pesanan abang?" Ibundo jawab "Dapat" sambil tunjukkan air mineral :)) So... sweet kan?



Smile

One day, I received one of the magazines I am subscribed to. Quickly, I tore off the wraper the wrapper to read what was on the cover page.

......

On the cover was an photograph of an unnamed woman in a a war-torn country, standing in the middle of rocky rubble, bricks and wreckage, which I could only assume were once homes to many happy families, and possibly a happy home for her family too.

The first thing that caught my eyes about this woman was her sweet smile, Masha Allah..

I remembered what Lee Mildon said:

"People seldom notice old clothes if You wear a big smile".

Totally! What she wore didn't matter to my eyes as what I saw in her smile was something precious........


NURINDAH: Dlm dunia sprt skrg yg kita masing2 sibuk mngurus kerja rumah, anak-anak atau kerja, mungkin kita lupa senyum pada pasangan kita. Kalau senyum pun, sikit jer, just untuk menyedapkan hati. Kita brharap pasangan memahami kesibukan kita....



(And whatever of misfortune befalls you, it is because of what your hands have earned. and He pardons much) Surah as syura 42:30

"bcause of my hand? ". Ya Allah, this verse must be one of the most bitter pills for me to swallow honestly.

(Yet he who does evil or otherwise sins against himself, and thereafter prays god to forgive him, shall find god much-forgiving, a dispenser of grace) Surah an nisa' 4:110

What a soothing assurance from our Creator. Allah is most Forgiving, you agree? My heart is dancing with joy again.

(And We will surely test you with something of fear and hunger and loss of wealth and lives and fruits, but give glad tidings to the patient) Al Baqarah 2:155

(Allah does not burden a soul beyond its capacity.) Al baqarah 2:286

Alhamdulillah, phew! What a relief! Didn't you feel relief too, my friends?

Credit to Zabrina Abu Bakar, www.lifeopensecret.com


Oh...jantung pisang rebus dan budu

Salam sejahtera,

Ke pasar 2 hari lalu, tidak sprt selalu. Saya mmbeli 2 ekor ayam. 1 ekor dipotong, satu ekor lagi tidak, untuk simpanan dlm freezer. Saya rasa ayam lebih manis kalau tidak dipotong kalau sekadar nak masak kemudian. penjual kat gerai tu, siap tanya, nak bakar ayam ya? hehe... nice idea tuh! Tapi tak larat la sekor makan 2 org.. :))

Kemudian, saya pergi gerai ulam kampung. Hurm, jantung pisang cuma RM 1 seketul. :)) Teringat rancangan Dapur Nyonya, yg mana Florence Tan buat kerabu jantung pisang. Saya ikut jugalah mmbeli jantung pisang, tapi trlupa kelapa parut pulak! haha... Kalau dulu masa di kmapung, kami potong dahulu baru rebus. Tapi Florence cakap, kopek dan rebus jer. Spy jantung pisang tdk hitam di dalamnya. :))

Teringat prtanyaan My Mertua sama ada saya suka makan budu. hehe... Yup! Dah lama tak makan budu. Selain budu, saya suka tempoyak. Hurm... Jadi kelmarin menu kami, di antaranya jantung pisang dan budu! :)) My Hubby pun hulurkan tangan sekali dlm mangkuk budu tu! Sedap tak bang? :)) Roommate dia masa belajar dahulu orang kelantan. Masa blaja kan susah, jd dia pernah nampak kawannya makan nasi dgn budu jer.

'___^

Sedapnya!










Sayur kobis pun ada, utk mr hubby. Bendi masak bening dan Sambal tutok tu menu lama, sajer tayang. :)



Kunyit, madu dan bawang putih : petua menghilangkan batuk dan sakit badan.

Salam sejahtera,

Sejak mendaki tangga di Templer Park, (ala-ala tangga kat baru caves tu ;), kaki saya bengkak lagi, disertai sakit dada. Kata hubby, saya asyik tahan nafas dan hembus kuat2... My hubby pula mula selsema lagi bersama batuk. Kaki dia kuat, tak macam saya ni, hu.. sekrg nak lompat skit atas Stool utk ambil brg atas kabinet atas pun dah trsentap. :)

Hubby cakap kalau gi klinik ni, Doc akan bagi ubat tahan sakit. Dada saya pula trasa sakit bila bangun tidur. Hubby pula batuk. Tak tahan.... kami sama-sama sakit pulak. haha.

Pagi Ahad, Saya terus bangun dr brbaring, teringatkan petua seorang blogger, En hairul utk hilangkan batuk dan sakit badan.

Jadi, saya cucuk ulas bawang beserta kulitnya dgn 2 pisau kecil, bakar atas api dapur. Agak trbakar jugak kulitnya. Tapi saya kopek kulit dan bhgian trbakar tu lalu merasa seulas. Hurm... My hubby pejam mata bila gigit bawang tu, haha... Dia makan seulas pagi. Dia kerja half day hari tu. Bila balik, dan saya tengok, memang dah tiada bunyi batuk dah. Katanya, dah kurang... Lagipun malam sebelumnya, saya sapu Vicks supaya dia sedap tidur.

Untuk hilangkan sakit dada, saya tumbuk sebuku lumat setengah jari kunyit hidup, lalu dituang air panas supaya ia lebih keluar patinya. Lalu campur dgn air sejuk dan sesudu madu. Hurm... sedap juga, tapi tutup hidungla sbb bau kunyit. hehe. Lepas tu, saya rasa macam lapang skit dada. My hubby pun minum sekali. Sekali tumbuk, dapatla 2 gelas yg pekat patinya bila campur air masak. Simpan dalam peti sejuk pun sedap.

Inilah sumber saya, blog En Hairul. Terima kasih banyak2 ya. :)) :

http://hairul.com/blog/ubat-batuk-tradisional-paling-mujarab-khasiat-bawang-putih-bakar-pernah-makan/
http://hairul.com/blog/petua-tradisional-menghilangkan-luka-dalam-atau-bisa-dalam-badan-jom-kongsi-petua/




Saya lupa doa syifa' tapi saya trjumpa doa ni dalam folder my Hubby. Ini doa utk orang sakit juga. Lepas minum, Saya baca lalu tiup kat tangan, lalu sapu kat dada yg sakit. Tiba2 rasa nyaman pula. Tapi kalu orang sihat yg baca tak taula, tapi kita baca masa sakit betul-betul, memang rasa brkurang dan nyaman jer... serius ni!




My hubby transfer gambar dr phone samsungnya. haha... rupanya dia mengambil gambar saya sedang  brsolat sambil duduk di kerusi. he.. he.. Masa tu hari kena sengat tebuan, solat maghrib kot. Terpaksa la hencot2 masa nak gi bilik air, sbb nak sembuh kan Allah yg Maha Penyembuh. Saya kata berkali2... kalu tak sembuh lagi pun takpe, tapi kurangkanla sikit sakit ni. hu... syahdu! My MIL berikan air yg ditiup ayat syifa' rasanya, juga air zam zam. Lagi, malam tu lepas makan ubat, saya kepanasan lagi. My Mama pula berikan petua lain. Malu nak bgtau kat sini. Rasanya hasil kombinasi tu la yg buat sakit dan bengkak tu brkurang.




Inilah breakfast kami hari ini. Nasi goreng MIL, campur isi ikan goreng dan sayur lebihan. Yumm.... Ops! Roti sapu susu pekat. hehe...



Oh, ya! Saya bekalkan snack Jagung rebus hari ini untuk Si Dia. walaupun dia beria2 mmbawa bbrp biji pisang juga. maka, habiskan semua ya sayang... hehe...



Sunday, October 23, 2011

Tepi gunung air terjun, tempat orang bermain...



Ini bukan air terjun. Cuma aliran kecil yang mengalir di celah2 batu di Templer park kawasan bermandi manda. Segar sungguh melihat air jernih berbanding air sungai teh susu kat luar! hehe..  Memang ada air terjun di Templer ni,  airnya tidakla terlalu deras , ada yang tinggi, ada yg rendah sikit. 




Kawasan bawah rasanya, air cetek tapi luas, sangat sesuai untuk anak2 kecil.



Menyamankan bila lihat air mengalir.


Ha, kami beri tulang ayam dr bekal nasi ayam kami, hehe.... kalu tiada umpan, macam mana nak bergambar? Barangkali ikan hanya tenang berenang di tingkat paling atas. Mereka di celah2 kaki kami saja! Takut juga, tapi ia jinak dan kecik2. Oh, saya terbayang kesiannya ikan2 yang ada kat spa yg gigit2 kulit kaki tu....



Ini saya! hehe... Hubby ambik dr jauh. Yg lain2 personal la, sbb basah kan, nampak aurat. Saya sorang bergolek2 kat situ! Puas betul! Paras lutut jer, ada juga area lain yg agak dalam. Tapi takutla, sebab celah batu.


Ilham berpiknik saya dapat dari sini, http://www.everkelly.com/2010/09/the-diy-picnic-the-finale/ Memang berangan betulla bila tengok orang picnic. Mula2 ingat nak berpiknik, bawa bekal or something macam jagung, ayam untuk buat bakar2. Tapi sebab ia tidak dirancang, jadi kami beli bekal nasi ayam jer. Templer Park ni dlm 1/2 jam dari rumah kami, tapi dah lama tak ke sana sejak monyet mengacau bekal makanan kami tak lama dahulu. hehe... Tapi my hubby dah pesan, takpe, kalau ia kacau lagi, hubby akan patahkan gigi monyet tu! hahahah....

^_____^




ZIKIR MUNAJAT
Moga kita sama2 beramal dan saling memperingati..






Saturday, October 22, 2011

Jangan rasa takut

Dengan nama Allah, di hujung minggu yang mmbahagiakan,

Sayang,
Hari ini pula, kita ke Templer, tempat air terjun dan mandi manda. Dah hampir 2 tahun tidak ke situ.

Track nya masih sama, tinggi, dan air yang jernih. Saya ikut Abang ke puncak, kwsn air yang paling tinggi. Saya dah termengah. Abang asyik yakinkan saya itu adalah exercise. Kita bermain air yg jernih di atasnya, bermain dgn ikan2 kecil. Lama kat situ sampai rasa malas nak turun. :D

Waktu turun, masih lagi di track atas bukit tingkat ke 2, Abang dah jauh ke ke depan kerana hendak ke Tandas. Ditakdirkan Allah, peha saya krem. Kedudukan saya, kiri cerun bukit dan kanan cerun hutan. Track utk ke dataran masih jauh lagi.

Ada sekumpulan lelaki jauh di belakang, dan hati saya mula kecut. Dr depan pun, msih tiada org lalu. Saya nak duduk, tp rasa takut seorang2. Kiri kanan hutan tebal. Saya berjalan juga dgn peha kebas dan lutut brgoyang, saya bagi mereka lalu dahulu, sambil saya trfikir nak capai ranting kayu takut2 saya diganggu. Abang pula tidak kmbali mncari saya. Hati saya, amat brkecil hati.

Bila mmandang Abang yg brada di bawah, tiba-tiba saya berasa amat marah. Masa tu juga rasa nak menjerit. If something happen up there... Abang meminta maaf berulang kali. Saya cakap, kalau nak tinggalkan saya di tmpat macam tu, pastikan saya bole berjalan!

Bila otak dah tenteram, barulah saya sedar. Abang tak tau. Ia salah saya. Saya sepatutnya brgantung 100% dgn Allah. Saya fikir, kita mesti saling mnjaga satu sama lain, dan brtawakkal kpd Allah. Tp apa gunanya harapan itu, kalau kita tiba2 trtinggal di belakang krn sesuatu masalah yg tidak boleh dielakkan?

Kita akan brsikap defensive, rasa terluka dan payah.

Keluar rumah dgn baca doa naik kenderaan dan doa Bismillahi tawakkaltu Aa'la Allah sahaja tidak cukup. Dr awal lagi kita kena brserah diri pada Allah. Bukan saja meyebut di bibir, tapi hati yg tidak lupa, bahawa Allah selalu Menguji...


Saya sedar sebenarnya sejak pagi abang berada dgn saya, pergi pasar, bersarapan, bermandi manda dan bersukaria bersama. Tapi cuma di waktu 'yang payah' itu saja abang tiada di sisi saya. Abang sabar menunggu saya di bawah, tidak tahu apa2. Cuma saya yang tidak sedar, bahawa Allah sentiasa ADA di sisi saya. Kenapa saya mesti ketakutan bila tertinggal sprt itu?

Saya kena selalu tanamkan sifat Hamba, yang brharap pertolongan Allah selalu, bertawakkal 100% dalam setiap langkah saya, sambil mnggunakan akal yang Allah bagi untuk bertindak. Jadi saya TIDAK AKAN rasa takut lain kali.

Abang jangan rasa bersalah atas kata2 saya, saya cuma 'hilang akal' waktu ketakutan tu . Sepatutnya sayalah yang meminta maaf...




Thursday, October 20, 2011

His big day

Salam sejahtera,
Moga ceria di hari Khamis ini. Nak tayang gambar awan saya kat Del. hehe...



My hubby yg ambik. Menara dgn awannya. Hurm... Terkenang sesuatu ya, bang? ;)


Del, ni la gambar awan saya.. hehe.. Eh, kita kat mana nih?


Siapa tu? Laju betul dia berjalan (thaqif dari belakang :) 


Kenangan tuh, sila ambik. Lepas ni, dah tak jumpa dah sign board ni mana-mana....


Tak larat dah ambik gambar kat depan tangga univ ni. Ambik gambar orang lain la.


His big day, my adik ipar Thaqif, yang berbaju melayu hitam tu. Tak larat dah tu nak pakai jubah. hehe.. Yg 3 lagi, my MIL, FIL, and.... sape tu ya? Angkat topi sikit!



Eiyah! Lengggok kanan, lenggok kiri. Mari berzapin!


Nak tumpang berteduh boleh tak?


Er.. tumpang lalu, tumpang lalu..


Bang, nak bunga yang ada teddy tu? ;D


oH... kalau la dapat si chipsmunk  ni! :D


NOTA NURINDAH: Ahad lalu, 9 Okt, kami meraikan Hari graduation en Thaqif, my adik ipar yg trsayang :) Mana taknya, dialah yg belikan saya pinggan Corelle jauh dr Australia, dialah yg bantu abangnya masa kami terkial-kial masa Hubby operation kaki kat damansara specialist. Bape kali dia berulang-alik belikan barang, ambik kami dari hospital. Kerana dia jugalah, kami selalu dapat menyeludup masuk UIA, sebab cari Air Jus Pisang! Jus kegemaran My Hubby zaman dia blaja UIA dulu. hehe... (Actually,  masa Thaqif belajar dulu,  kami selalu balik bersama2 ke banting. Tapi skrg, dia dah ada keta sendiri dah. Dah tak mo tumpang keta kami lagi  dah? ) Thaqif pula ke UIA lepas dari Darul Quran. Dlm sibuk pertukaran pelajar 1 sem, dgn projek besar dia stlh dpt 'Geran', hari graduatenya adalah yg ditunggu2 Mak dan Ayah. Moga terus sukses,dik! :))


P/S: Jangan tanya saya lepasan mana, saya orang biasa, tak bergraduate! Tumpang gembira tengok rezeki orang je. :))



Wednesday, October 19, 2011

not wordless photo

Salam sejahtera,

Moga dirahmati Allah semuanya. Dah 3 hari brturut2 saya buat entry. Selalunya, no idea. Tapi memandangkan saya ingin menulis juga, jadi apa kata, kita tulis sikit pun jadi la kan? Tidak memaksa orang baca, tidak paksa orang tengok juga. Cuma suka melihat teman2 update makanan atau cerita yg saya sndiri tak tau. itu namanya ilmu pengetahuan. Pengurusan rumahtangga dan menjadi isteri yg berilmu. Ilmu bab makan-makan...  hehe...   :))

Rumusan bergambar



Ini sarapan pagi tadi. Tepat2 masak sebelum hubby gi kerja. Haih! kalaula saya bangun awal sikit. Malam tadi kami ke NSK, membeli barang dapur. Sabtu dan Ahad lepas tak sempat, jadi terpaksala curi masa waktu malam.


Ini kek bahulu ke, kek belang? Besar dan gebu... tengok tu, lebih besar dari botol mineral 500ml. Dapat dari kenduri kahwin anak buah (officemate) my hubby, belah perempuan.


Ini tiramisu coklat berinti durian. Dapat dari gerai jualan coklat di Convo adik ipar. sempat lagi tuh. hehe.. My MIL beli pisang dgn sos coklat. Gerai yg ada fountain chocolate. Sedap juga. Saya pula beli tiramisu ni. Nape ya namanya tiramisu? kata penjual, ia coklat, tapi salut dgn serbuk tiramisu. Saya belek ingredients, intinya coklat putih campur perasa durian. Tapi tak taula ada isi durian tak, tapi memang terasa duriannya. Sangat sedap brbanding inti lain. kat stall tu dia bagi rasa. banyak jenis saya rasa, hehee.... Ryverra ni saya kenal, my hubby pernah beli coklatnya. Memang sedap dan berbaloi mmbelinya. Oh, satu kotak tiramisu ni harga RM4.50, Isi bulat-bulat, berat 80gm. Kalau terjumpa, cubalah beli, bagi saya sedap!


Haih! Rindu betul ngan Lala ni. Saya kenal lala ni sejak dok selangor ni la. kat kampung dn tmpat lain belum jumpa. My MIL dulu suka masak ni. Hari tu dapat lala kat pasar basah, tapi kecik-kecik isinya. My hubby malas nak kopek, jadi isterinya tercinta dan mncintai ni la yg buatkan. Kalau tak, 1 KG lala tu saya kena habiskan sorang! 




Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────