Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Monday, March 30, 2015

tambah nota ilmu


Alhamdulillah.
Ya, baru faham sedikit cara dunia traders.
Patutlah pengalaman berniaga tshirt muslimah dahulu tak berapa nak untung.. (tujuan saya nak menjalankan syarikat. Gaji langsung tak ambil ).
Hubby yg jual repacking kerepek pun dapat untung hari-hari. tinggal dlm opis- nak balik kerja, ambil ringgit2. Satu, sbb org kenal dia. Saya lebih kpd ambik untung agen pasaran online.


Kalu modal kecil --> cari stokis.
macam kita cari cosway, bukan cari pembuat cosway. smile emoticon Dah boleh blaja dr sistem syarikat antarabangsa.
Marketing sekarang mmg 'melebar sayapnya' secara online. Orang boleh cari supplier/pengilang secara online.
Pembekal/pengilang mgkin tak layan pembelian try and error dan bajet kecil.
Sebab tu tak hairan pembelian awal dari pengilang rm600 ke ribu-ribu. tapi kalu tak pandai cari pasaran...modal hangus.
((Namun ada jg pengusaha kecil, yg boleh bagi untung lebih kat kita sbb sayapnya baru nak melebar :))

sebab STOKIS ---> pun bermula dari agen.
Hidup harus bertahap-tahap kalu ingin berniaga.
Nak kuasai pasaran jg bukan mudah.
Paling penting tahu mcamana sistem stokis/pembkal kita itu berjalan. Jenis yg buat demo ke/ yg suka mencari pasaran tender ke/ yg boleh ajar marketing/ yg tawarkan dropship (tak perlu simpan stok) / yang nak kita ambik stok dulu ke.
Dan macammana mereka membantu/support kita. Saya pernah terkena pembekal buat online sales jauh lebih murah dari harga bagi kat agen sbb mereka nak habiskan stok gudang. Lama pulak promotion tu..

Ingat -> Untung agen sgt lbih rendah kerana modalnya pun rendah. Sesapa pun boleh jd agen. Kena banyakkan sales. Dah kuasai pasaran baru boleh upgrade.


NAK MULA
Kenal pasaran-->apa kehendak pengguna/orang sekitar yg nak dipasarkan.
baru mula dgn apa yg ada. cari network -->luaskan pasaran ---> upgrade/ ada pengembangan smile emoticon

Jadi agen adalah utk starters. kualiti pembuat yg jaga, harga pembuat yg jaga, network ada kalu produk terkenal.
NAK MULA produk sendiri, kena buat dari O. buat produk, jaga kualiti, jaga harga, maintenance alatan 'besi' utk pengilang, urusan dgn pihak kerajaan, cari network, pemasaran gerila, nak mengabiskan stok gudang, urusan dgn petenders, cari modal, pengembangan...fuh...

Terima kasih atas posting tuan-puan pengusaha online/ABS/ DLL. Moga Allah merahmati dan meluaskan rezeki.

‪copyrightNurindah‬©2015




╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Monday, March 16, 2015

breakfast labu, dessert labu.

Pengat labu yg dah ciput. 😁 Alhamdulillah.  Masih berketul umpama ubi, taklah terlebih lembik. Yum.

Beli sebelah je. Masa breakfast,sebahagian labu diparut, campur tepung gandum, garam, gula, air. Jadilah Cucur Labu.
Guna 1/3 dah cukup.

Pengat Labu :
Rebus labu yg dah dikopek dan dipotong, rebus dgn daun pandan. Nampak hampir lembut (tanda: bhgian atasnya hancur skit),  masukkan santan, gula melaka hancur, garam, gula secukup rasa. Biar sekejap hg sebati. Bila dicucuk dengan sudip terus terbelah, dah masaklah tu.
nurindah©2015.

Friday, March 6, 2015

lama dah.. ;)

Salam sejahtera,

Membelek-belek posting lama, membuat saya terasa nak post gambar masakan. Nanti kena ingat balik resipinya. Hubby pun ada tanya, dah lama tak ambik gambar masakan?
Post masakan yang paling lama, rasanya yg inilah,bulan jan 14 masa anniversary. Kemudian, start bulan 6, prestasi internet dah down, hubby tutup akaun internet.

Nilah baru pasang balik, baru 2 bulan masuk balik internet.
Cari mood.
:))

MASAKAN LAMA



Kuah kacang campur ayam. Buat masa raya tahun lalu.. hehe. Lama sangat simpan gambar ni.
Hubby kena kerja pada hari raya idulfitri.

Alhamdulillah, sempat juga saya bekalkan hubby kuah kacang, nasi impit beserta kuah lodeh utk dimakan bersama teman-teman ofis.  Bekas besar saya taruk. Habis, dorang makan...
Kuah lodeh saya buat pagi-pagi raya. Saya lebihkan kuah utk makan malam.. sebab saya guna santan kotak, dan panaskan sekejap-sekejap. Elok jer sampai waktu makan malam. Ni hepi sebab beli periuk  apiware, ;)




Sate digril saja.. macam kat sini. http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/2013/04/


Raya haji 2014 :





Di atas ni, TEKA? :) Nasi mandhy, dibuat masa Raya haji.  Sama... Hubby terpaksa kerja juga hari tu. Sama juga, saya bekalkan utk hubby dan kawan-kawan yg masih bekerja. Nasi mandhy, ayamnya, sambal, Kat bawah tu tinggal secoet dah. Utk saya :) Puas masak.




Di bawah ni, ntah masa bila, hehe... tapi sangat mudah dan lazat.




Copyright © 2015


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Thursday, March 5, 2015

sawda'

Salam sayang, teman-teman,
Kelmarin kecoh skejap takut kna catu air di hulu selangor, rupanya kawasan lain, Alhamdulillah.

Konon nak lebih sihat, bubuh habbatussawda dan madu dalam 3 in 1, haha.. (kena pantang skit 3in1 ni ada kolesterol trsembunyi). Sebotol kecik ni rm10, beli masa halalfest, puas cari merata booth. :)

Kata makcik tu bubuh 5 biji jer.Ni coffee suam. Kalau letak dalam minuman panas, biasanya dia kembang, jatuh ke dasar cawan, digigit rasa mcm kopi je. makan gitu jer rasa pahit sikit.

Idea dtg bila singgah minum coffee sawda munifhijaz, perut yg sakit terus lega skit masa tu. beli nasi mandhy kamben aritu kat kedainya di greenwood, sedap.. :D Thanks hubby cayang sbb sudi singgah situ. :D





Copyright © 2015


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Tuesday, March 3, 2015

Adakala terpaksa mencalar hati sendiri. :-)

Salam tengahari, dah makan?

(catatan ini bukan emo tau :-D)

Tak semua orang boleh menerima cara kita. 😢 Saya sentiasa bersabar, dan menerangkan logiknya seblm menerapkan kpd orang2 di bawah tggjwb saya. Cuma yg tak kena, apabila kita dimarah kembali. Sabar lagi. Agaknya dia ada masalah peribadi, atau bulan mengambang.  Manusia mana yang TAK  BERASA susah utk mengikut satu perkara yg baik? Setiap orang pasti ada halangannya.
Ada orang yg saya kenal yang mudah naik darah macamtu. *geleng kepala*

Adakala trpaksa brtegas walaupun sangat kasihan. seperti mnggerakkan hubby yg kletihan trtido skejap, utk solat. Terutama bila dia demam...rasa hati tercalar-balar bila terpaksa mngejutkan dia, dah tggjwb saya sbg pasangan... itu jualah yg saya mahukan jk saya dlm keadaan yg sama. Alhamdulilah, hubby sgt ringan dlm ibadahnya. sgt mudah.

Kita hanya boleh mengawal intonasi suara, akhlak, dan hati serndiri. Kita tak mampu mengawal perlakuan orang lain. Allah yg bagi kita tgungjawab. Bukan kita yg pilih..😥

Saya hanya boleh buktikan kesungguhan utk menyayangi, mengambil berat. Tapi bukanlah utk dipijak kepala.
Kalu anak-anak, kita kna cantas cepat kalau mereka tak hormat oranglain. Jangan kata  " Alah, masih budak....
Nanti bila umur teenagers , kita masih kata " biasalah, budak tgh membesar ".
Bila dah umo suku abad pun, still kata " fikiran budak-budak lagi, tak matang."
😑

Harus cepat ajar anak-anak bab akhlak. Agree?

notaNurindah © 2015

Monday, March 2, 2015

Mengharap prestasi hati dan iman

Dengarlah katahati yg jujur, bukan yg dipengaruhi nafsu.
Bersifat mengasihanilah kpd orang yg pernah mnyakiti kita yg dlm kesusahan. tetapi berhati-hatilah. tak semua org sedar dia membuat kesalahan. dan tak semua akan insaf dari kesalahannya..

Sifat orang zaman kini, merasa diri terlebih betul, tetapi jarang mahu menerima nasihat. bukan saja orang muda, bahkan yang old school juga. Mungkin kerana zaman kesibukan ini, kita JAUH dari Allah, jarang yg menyerah diri mahu ditegur ayat2 Allah dan ulamak.

# Saya tak lupa bagaimana sntiasa berasa diri tersindir dan sakit di dada setiap kali mndengar kuliah. Hanya Allah tahu dosa kita apa dan apa yg terlintas di hati kita. Tapi kita trpaksa pasrah kerna hndak membaiki prestasi hati dan iman. Amin.

Hidup ini disediakan Allah bukan utk kita mentaati manusia dan menurut permintaannya semata.
Kalau suami/ibu bapa mentaati Allah, ikutlah yg baik. Kalu dia melanggar hukum Allah, kita JADILAH YG LEBIH BAIK. jgn merendahkan mereka. Tugas kita hanya menjaga orang2 di bwh perlindungan kita.

Hidup ini disediakan jalan yg penuh hasutan, kepayahan dalam beribadah.
Kalu bergaduh suami isteri, isteri jaga iman. suami jaga akhlaknya trhadap keluarga. Kata nak ikut sunnah nabi? Ibu dan bapa mesti menunjukkan tauladan yg baik, agar tak mngecewakan anak. Soal jodoh, itu urusan Allah . Urusan kita - BERUSAHA.

Jika hati sendiri keras, jgn salahkn oranglain yg berkeras dgn kita. kita pandanglah orang itu baik- baik, adakah dia mengharap kebaikan utk kita, atau sebaliknya. Dengarlah katahati yg jujur, bukan yg dipengaruhi nafsu.

Nota hati Nurindah © 2015

Gelas dan ibarat hati




Bismillah, salam kasih teman-teman. 3 hari lalu saya dan suami asyik sibuk dengan hal di luar. Kena cari wifi jerla kalau di luar.

Ada masa saya menonton rancangan pagi.
Ustaz Asrul nizam di slot tanyalah ustaz pernah cakap hendak mendidik anak seperti menuang air ke dalam glass. Kalau sikit, tak cukup menghilangkan dahaga. Kalu banyak, akan melimpah-limpah. MACAM TULAH IBARAT KASIH SAYANG. Kalu nak anak terpimpin dan pandai memimpin dirinya cukupkan mengikut besar gelas tu, Insha Allah.

Kalu taknak anak susah, bukan dgn memberi dia kemewahan, tp bagi dia berdikari, jangan membazir nikmat yg Allah beri. Baju raya pun jgn terlebih sampai 3-4 psg.
Jangan ajar anak perkara yg melemahkan otaknya, fizikalnya, dan jgn beri makanan yg melemahkan dia. Hati dan otak kanak-kanak kan masih bersih?

Note kecil psikologi anak-anak :
Anak lelaki role modelnya mestilah papanya. kalau ada anak lelaki, the father has to be more responsible.
Bantu anak kecil kawal perasaannya dan kawal keinginannya, bukan marah dia.
Your child is not your bestfren. kna ada gap antara ibubapa dan anak. Ibubapa mesti sayang anak, share interest, good listener, tapi must be higher than their kids. anak juga sayang, tak lose respect dan patuh. 'kira tak naik kepala smile emoticon'
Suka cara puan ini buat playgroup.

http://saatakukaupilih.blogspot.com/2014/12/another-12-useful-tips-from-child.html



Copyright © 2013


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────