Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, July 26, 2015

celoteh, dan kisah itik dan ayam versi kita.

Kehidupan kita bukan sekitar kita shj. Bukan kelompok trtentu shj.
Kita, tak dapat menjadi orang yg berfikiran luas, jika diri kita sering bergaul dgn setengah orang shj.
Kita juga, tak dapat mengajar oranglain utk berfikiran luas, jika mereka sering sempit dlm pemikiran mereka.
Judgemental.

Berbual dgn hubby, dia tahu kelmarin ada movie hindustan ttg surirumah yg msuk kelas bahasa inggeris. Saya bercakap dgn hubby, kerana hubby ingin meluaskan pnguasaan bahasa Jepun utk peningkatan pergaulannya dgn pihak atasan. Kelas bahasa, patut ada satu bahasa dalam kelas. taklah selalu trdengar bahasa jepun dlm kereta, haha.

Actually, Hati saya tidak berkata bgitu... cerita itu tentang Marriage/perkahwinan, isu anak2 skrg yg sangat open-minded , isu ibubapa yg menganggap anak susah ditegur,  kisah mertua dan menantu perempuan yg saling memahami khendak khendak hati masing2, isu pasangan yg judgemental. Yg mungkin asalnya, pasangannya tak berniat pun begitu pd mulanya.
Tp hubby tak minat dengar isu feeling2 nih, 😊. Istri tahu kelemahan dia kat mana, dan suami juga. Cuma Komunikasi.

Saya lihat juga... Ibubapa tidak harus berasa harus mncampuri urusan komunikasi menantu dan anak. Harus jadi Pendengar dan Pemerhati, dan TIDAK menghakimi. wlupun sebumbung.

drama 5 kali cinta...
(Raya ni, banyak drama aih! Saya bukan boleh kluar beraya time hubby kerja dan smua orang balik kampung. 😀). Si perempuan sedap2 mngkritik si lelaki tak mampu menyara hidupnya sbb katanya lelaki itu mekanik, sekali lelaki itu bos bengkel kereta, haha.

Lelaki atau perempuan sama je... Sama la bila orang nampak kereta kami kecil lalu berkata saya ni pemalas. Terus mengkritik. Dia tak nampak saya pening kepala cari jalan nak tolong Suami. walaupun hubby kata, tak perlu...jangn susah payah. Saya cari jalan diam2 dan mintak suami pertimbangkan.

Smua orang berasal dr tak tahu.... Saya belajar, cari maklumat, belajar dr orang yg betul pandai2 dan ada pngalaman. Jg Tak patut cenderung dgn satu pndapat saja. Kita tak tahu, mengaku tak tahu. Kalau tahu, jangan melawak sgt, orang kata not down to earth. Hakikatnya, Jangan harap sesiapa akan ajar kita kalau kita tak usaha. Dah belajar, adaptasi dlm hidup kita...bukan copy  bulat2. 😂.

Hubby kata, nak berbual dgn oranglain soal2 tertentu, jangan sprt itik dengan ayam. Jadi tak payahla nak bertukar pndapat jika dia tak mnerima pun kita. Mula2 kahwin pn saya taktahu apa yg hubby minat. Tp saya belajar dan masih belajar shg sekarang. Sebab dia lebih ke depan. ada setengah orang, istri lebih advance dr suami. Jangnlah susah payah bandingkan diri kita.

Sama la bila orang nampak kami mnyewa hampir 7 tahun,  siap cakap, " bila lagi nak ada harta ni, sampai bila nak mnyewa ?! "
Adeh... sekali saya cakap, hubby dah ada rumah apt dan lot kedai sebijik Jer.. ni nak pindah rumah kedua dah kat depan sana. Lpas dah restructure loan.  (5 tahun lpas tak berani la saya lawan cakap mcmtu....hahaha. )
Tp cukupla lawan sikit, sebab tak suka orang judge that we are sooo poor. Atau sgt kaya dan suka bergaya2. Sbb itu jarang saya tunjukkan benda dlm rumah. Bahaya 😁.

Orang yg sdg bersusah2 dulu mcm kami... sebab nak brsenang kmudian. 10 tahun dulu kami pn takde apa2 dalam rumah. Satu demi satu masuk stiap kali dpt rezki lebih. Itupun sbb nak susun barang.... Smuanya bayar lump sump.

Samaada mereka sedar atau tidak..Ada setengh orang....dia tak sedar kehidupan skelilingnya sudah berubah. Macam di traffic light, kita rasa kereta kita tiba2 bergerak , pdhal lori di sebelah yg bergerak dahulu. 😂. kita belum tekan minyak pun.
Bersyukurla, moga Allah tambahkan nikmat. Jangan risaukan kata2 orang duit berkat tak berkat, meniaga maju tak. Mereka sendiri pn tak sempurna..

Tuesday, July 21, 2015

Syukur dan Sayang selalu.


Bagi setengah orang, cuti raya bermakna cuti bekerja yg panjang. cuti utk berjumpa keluarga di kampung. Kilang tempat hubby bekerja ramai jg orang jauh2, orang utara, orang kelantan, dll...
Hubby selalu mngalah dgn kawan2 yg ingin cuti panjang, kerana dia orang dekat.

Keluarga saya di Terengganu, dah lama saya maklumkan ttg kerja hubby. Rela atau tak, kena mnerima. Ms arwah abah ada dulu, arwah abah dan mama sangat memahami. :)) masa tu, hati rasa lega sangat apabila ibubapa redhakan kita yg dok Jauh ni. Saya pekakkan telinga mndengar sindiran org sekeliling.

Jk keadaan berbeza skrg, adalah sebab ramai sgt orang baru dalam keluarga saya. Pendapat tak sama. Mama mndapat jodoh baru. Adik2 perempuan pula mndapat suami. Dah adat khidupan, yg perempuan mengikut suami. saya sllu mngingatkan mereka, spy berjiwa besi, berfikir bijak, berkata baik, kerana Kita semua perempuan...

Yg membela kita, ialah diri sendiri.
Yg melunakkan jiwa suami dan orang2 sekitar seorang Istri, ialah  ALLAH.
Bukan semua orang akan mndengar kita, dan mengasihani kita, walaupun kita berlunak hati trhadap oranglain.
Aturan hidup bagaikan roda... Senyumlah, para istri. :) kasihanilah suamimu.

Selamat ber open house, ya. :D :D. Salam idulfitri yg berlalu berapa hari dah.
Alhamdulillah, masalah kancil kami dah selsai.
SAYANG HUBBY.





INI MENU RAMADHAN. Peringatan. hehe.
Nasi kerabu ayam percik mudah-mudah. :) 


 Copyright © 2015


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Tuesday, July 14, 2015

hati seorang isteri.

Bg setengh orang, kesalahan terbesar bagi seorang perempuan itu, apabila dia tidak bekerjaya atau tidak mempunyai anak.
Bg setengah orang, kesalahan terbesar bg seorang lelaki, ialah apabila dia  sering menemui kegagalan dalam usaha hidupnya.

Tidak salah apabila orang2 tertentu berkata2 n menegur. ada org yg berhak menegur trhadap kita.

Namun,  Seorang isteri tidak akan mampu berhadapan dgn seseorang yg memperkecilkan Dirinya atau Suaminya.

TITIK.

Thursday, July 9, 2015

update cite rumah

update cite rumah.

Ia sesuatu yg mnyeronokkan utk memasang sendiri / DIY kabinet rumah.... tetapi, dah 3 years, dan masih belum lengkap, cik abang sayang... hehe.

Bukan senang mempunyai rumah yg asalnya rumah trbengkalai ini. Sebab itulah, kami pasang siling dan letak lampu cantik sekali.  Ia melindungi kekurangan yg ada. 😊 Ya, walaupun orang komplen kami tak ptt buat. kata membazir, siling satu hall dalam 2ribu+. Pecah dapur skit, naik tembok hodoh2... tak mau cakap full brape.
Mmg kos binaan tak murah. Alhamdulillah, masa tu ada duit lebih2 bonus +lain2.

Saya ingat lagi, masa mula mnyewa apartment, orang desak kami sewa rumah kawan 2 tingkat full furnished, kmudian didesak sewa rumah sedara, kmudian ada offer apartment kawan . Hubby mmg ikutkan semua kalu saya nak, tp bila ditimbang2 saya tak mahu.

Sampai kena marah dgn orang, katanya kami ni Bila lagi nak beli rumah? rumah besar pn taknak? mcm sengkek sgt dikata org.  Masa tu, telinga saya tahan kena marah, tabah kena kutuk... tahap tertinggi kata orang... 😃.

sekejap orang suruh kami beli rumah apart yg nak lelong, skejap orang desak kami beli rumah dua tingkat kwsn hulu skit. Saya terasa hati gak. Satu, bukan angkuh, tp tak nak. Dua, hubby ada komitmen lain.
Tak larat kalau diingatkan spy ikut cakap semua orang. Saya ada bincang dgn Mama saya yg menziarah. Mama saya pn nak ikut cakap orang gak. 😊 Saya? Mmgla nak rumah besar gak, tp tengok poket lah! Jika kita isteri Tak mampu menghulur, Jangan kita bebankn suami..!

Saya utamakn kemudahan, ingin rumah sebelah jalan besar, sebab keta suami bawa ke tmpat kerja. Ada kemudahan awam...

Mujur, dari rumah yg takde tanah, jumpalah rumah yg ada tanah sekangkang kera. Dulu kedai jauh, kini berjalan 10min dah jupe kedai sederet, mcm2 ada.... perabot, kedai 1 malaysia, kedai mamak...hehe, 7 eleven. Ada kemajuan di BB ni. 😀
It is our home.

Alhamdulilah, moga Allah berkati.

update cite rumah

update cite rumah.

Ia sesuatu yg mnyeronokkan utk memasang sendiri / DIY kabinet rumah.... tetapi, dah 3 years, dan masih belum lengkap, cik abang sayang... hehe.

Bukan senang mempunyai rumah yg asalnya rumah trbengkalai ini. Sebab itulah, kami pasang siling dan letak lampu cantik sekali.  Ia melindungi kekurangan yg ada. 😊 Ya, walaupun orang komplen kami tak ptt buat. kata membazir, siling satu hall dalam 2ribu+. Pecah dapur skit, naik tembok hodoh2... tak mau cakap full brape.
Mmg kos binaan tak murah. Alhamdulillah, masa tu ada duit lebih2 bonus +lain2.

Saya ingat lagi, masa mula mnyewa apartment, orang desak kami sewa rumah kawan 2 tingkat full furnished, kmudian didesak sewa rumah sedara, kmudian ada offer apartment kawan . Hubby mmg ikutkan semua kalu saya nak, tp bila ditimbang2 saya tak mahu.

Sampai kena marah dgn orang, katanya kami ni Bila lagi nak beli rumah? rumah besar pn taknak? mcm sengkek sgt dikata org.  Masa tu, telinga saya tahan kena marah, tabah kena kutuk... tahap tertinggi kata orang... 😃.

sekejap orang suruh kami beli rumah apart yg nak lelong, skejap orang desak kami beli rumah dua tingkat kwsn hulu skit. Saya terasa hati gak. Satu, bukan angkuh, tp tak nak. Dua, hubby ada komitmen lain.
Tak larat kalau diingatkan spy ikut cakap semua orang. Saya ada bincang dgn Mama saya yg menziarah. Mama saya pn nak ikut cakap orang gak. 😊 Saya? Mmgla nak rumah besar gak, tp tengok poket lah! Jika kita isteri Tak mampu menghulur, Jangan kita bebankn suami..!

Saya utamakn kemudahan, ingin rumah sebelah jalan besar, sebab keta suami bawa ke tmpat kerja. Ada kemudahan awam...

Mujur, dari rumah yg takde tanah, jumpalah rumah yg ada tanah sekangkang kera. Dulu kedai jauh, kini berjalan 10min dah jupe kedai sederet, mcm2 ada.... perabot, kedai 1 malaysia, kedai mamak...hehe, 7 eleven. Ada kemajuan di BB ni. 😀
It is our home.

Alhamdulilah, moga Allah berkati.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────