Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.
Showing posts with label ikan kerisi. Show all posts
Showing posts with label ikan kerisi. Show all posts

Friday, March 19, 2010

Mee hailam for bekfes, kerisi masam manis, cendawan tumis


Resipi sebelum ini guna kuah daging. Rasanya patut saya update resipi cara MIL ni. Senang...

Salam sejahtera, dah hampir tengahari kan?

Saya baru sempat postkan. Hari ni, bekfes mee hailam, sempoi2 jer. Malam tadi menu ikan kerisi masam manis dan cendawan tumis. Semuanya versi ulangan.
Alhamdulillah, perut dah kenyang. Ngantuks...nak tido jap. Malam tadi kami tgok movie kat lappy. sampai 2 citer, satu Superhero dan satu cite pasal penjara. maklumlah, TV dah lama masuk stor, rosak. nak kena ganti TV flatscreen yg besar tu (mimpi jer saya ni....) hahaha. take care...


MEE HAILAM 2 - style MIL


1/2 bgkus mee kuning
1/2 biji bawang besar - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
sejemput udang kering - dikisar
3 biji cili kering - direndam dan dikisar
1/2 ikat sayur sawi - dipotong2
2 biji buah tomato - dibelah 6
Air secukup kuah yg dimahukan
2 biji telur


Kicap pekat - secukup rasa dan warna hitamnya
kicap manis - secukup rasa
Sos tiram - secukup rasa
Sos tomato - secukup rasa
Sos cili - secukup rasa
Bole tambah serbuk perasa atau kiub bilis (jika suka)


CARA:
1. Panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar
3. Selepas itu, boleh masukkan sos tiram ,sos cili, sos tomato, kicap pekat, dan kicap manis.
4. Masukkan air.
5. Biar mendidih, masukkan sayur, telur ayam dan mee kuning.
6 Biar mendidih kejap.
7. Angkat. Hidangkan


Resipi ada di SINI

Resipi ada di SINI


Monday, January 18, 2010

ikan bakar tomyam, puding roti marble, anak pokok pandan


 
Anak pokok yang sempat diambil dr rumah My MIL. ;)

Salam sejahtera, selamat pagi,

Apa khabar? Kami dah selamat sampai malam tadi. Agak awal, sempat singgah makan di kedai mamak di Damansara Damai. Lepas tu, terus balik rumah.

My MIL masih kurang sihat, begitu juga My FIL. Tekanan skarg jg kuat terasa, kerana ada bbrp perkara lain timbul. Dugaan...Kami cuba meringankan beban mak dan ayah, dgn menjadi wakil menziarah suami Cik Tijah di PPUM, menemani mak ke Hospital Sri Kota, juga saya membantu memasak di dapur. Cuma lunch kelmarin, saya agak kepenatn, jadi diganti oleh Khalid dan Rina di dapur.Kasihan, saya lihat mereka, sibuk dgn anak, dan mengganti sedkit sbyk tugas mak di rumah, sementelah, mereka tinggal sebumbung dgan My MIL dan FIL. Kami membantu sementara ada di Banting. Alhamdulillah, dugaan atau nikmat, tetap bersyukur,kerana ia lebih mematangkan diri. Amin...

Menu di bawah adalah menu 2 hari lepas, sebelum bertolak ke Banting.

My Hubby makan nasi berlaukkan ikan bakar tomyam ni, sampai habis ikan dirantahnya. Sedap la maknanya tu..hihihi

IKAN BAKAR TOMYAM - rossitamz-kitchen, thanks a lot kak. Izinkan saya paparkan resipi di sini,ya. :)

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kerisi (nurindah : saya buat 3 ekor)
1 biji bawang besar
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 biji cili padi - tambah jika nak lebih pedas
1 biji tomato - dipotong nipis
5 helai daun limau purut (nurindah : saya lupa letak)
1 sudu besar jus limau nipis @ lemon @ limau kasturi (nurindah : saya tak bubuh)
2 camca besar pes tomyam

Cara-cara :

1.Kisar cili merah, bawang putih, bawang besar, serai dan pes tomyam dengan sedikit air.
2.Susun ikan di atas aluminium foil. Aturkan tomato yang telah dihiris dan juga daun limau purut.
3.Curahkan bahan2 kisar dan juga jus limau
4.Balutkan dengan aluminium foil tadi dan bakar selama 30 minit.

Saya ganti roti, dgn roti WHOLEMEAL. hanya roti itu yg ada. Sedap dimakan, mudah dan cepat disediakan. Sempat dibekukan 1 jam seblom bertolak ke Banting. 

 
Ini pula versi puding roti marble yang guna roti biasa. ;)


PUDING ROTI MARBLE - copy dr jintanmanis, asal resipi dari hanamemories (Thanks a lot buat keduanya. Minta izin paparkan resipi di sini,ya. :)

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - bole kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko

NURINDAH : Saya rs sukatan gula dah ok, sbb serbuk coklat akan mengurangkan rasa manis.Serbuk koko lebih baik diayak spy tak berketul. Jika tak pandai tambah serbuk koko pada adunan puding ni, lebih senang, ganti ngan chocolate emulco je)


Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


Sunday, December 20, 2009

Ikan Kerisi Masam Manis


Ini lauk siang tadi. :)

Salam sejahtera, selamat malam,

Dalam 2 hari ini, kami berdua berehat di rumah. Tidak keluar kecuali ke pasar pagi dan kawasan dekat rumah jer. Komputer pun, My Hubby asyik pasang Movie, jadi takder can la saya nak main2 kecuali time My Hubby gi surau. Itupun, sempat check e-mail dan godek Blog niaga kami jer. hihi. Seme versi simple, tapi, masih ada kick. Tapi, Hubby mengadu tak pedas. hihihi.

IKAN KERISI MASAM MANIS

2 ekor Ikan kerisi(saiz sederhana besar) - digoreng dahulu.
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
2 sdb Sos tomato
2sdb Sos cili
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air masak

CARA :
1. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga agak garing.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, air masak, garam dan gula.
3. Biar mendidih, dan agak pekat.
4. Tuang atas ikan kerisi yang siap digoreng.


Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────