Wednesday, September 9, 2009

Menu berbuka Iftar 18


Salam Ramadhan,

Berbuka kelmarin,saya tengok peti ais, tinggal udang, sotong,ngan telur,utk wat lauk. nat masak apa ek. Lihat tauhu lembut,teringin nak makan.

TAUHU SOS TIRAM

Saya masak biasa jer.
1. 2 paket Tauhu lembut (jenis panjang)-dipotong2,dan goreng kejap.
2. bahan tumbuk : 2 ulas bawang putih + sikit halia
3. Cili merah jika nak pedas skit
4. Sikit kicap manis
4. Tumiskan bahan tumbuk ,jika mahu,potong2 cili merah.masukkan air skit wat kuah,dan masukkan sos tiram (agak dalam 2 sudu besar).Saya masuk kicap manis skit. Mendidih jer,masukkan tauhu lembut tadi. Biar mendidih lagi. Angkat.Hidangkan.


SOTONG GORENG KUNYIT

1. Sotong- dibersihkan, dipotong bulat2
2. Dihiris: 3 cili padi + 1/3 biji bawang besar+ 2 ulas bawang putih + sikit halia
3. Sikit serbuk kunyit-sebagai warna jer.
4. Tumis semua bahan yang dihiris. Masukkan air,dan sotong,dan garam dan serbuk kunyit.
5. Biar masak.Hidang


UDANG MASAK LEMAK

Saya masak cam biasa jer. Tumbuk bawang besar + bawang putih + cili merah + halia.Masuk dalam santan.Biar mendidih.Masukkan udang yang siap dikopek.Masukkan garam.Biar mendidih lagi. Angkat.Hidangkan.

No comments:

Post a Comment