Friday, November 20, 2009

AYAM MASAK MERAH


Salam sejahtera,
Mula-mula nak buat ayam percik. Dah datang mood malas. Santan dah disonglap oleh telur masin. Jadi, kita buat ayam masak merah la. Sedap pun sedap.

AYAM MASAK MERAH - sendiri

Ketulan ayam secukupnya (dilumur kunyit dan garam) - digoreng
3 sdb cili kisar / cili boh
2 sdb sos tomato
1 sdb sos cili
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit air suam

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai

Cara :
Tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan cili kisar. Biar hingga sikit kering.
Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula, dan air secukupnya.
Biar sehingga cili agak masak dan skit kering.
Masukkan ayam goreng tadi. Gaul sebati.
Angkat dan hidangkan


No comments:

Post a Comment