Friday, January 22, 2010

Mango lassi, bergedel daging, laksa penang


Ini mango lassi. Tak cukup mangga, jadi wane putih. ihiks...Tapi, My Hubby dah minum 2 gelas. Sedapla maknanya tu...:)

Salam sejahtera, selamat pagi.

Entah apa terjadi kelmarin pada diriku. Semua menu agak kurang menjadi seperti resipi asal. hm, tangan kita pun, bukan ada magis. Ada masa, kurang powernya...

Saya sekarang kena kurangkan update. Ada banyak kerja perlu disettle. Tetapi, sekali sehari tu, Alhamdulillah, masih sempat update. Dan saya akan mengunjungi blog teman2 dan tinggalkan jejak.

Resipi dari rumah kak Love. Wah, kalu version kak Love punya mmg mengancam, tak macam saya yg tak cukup bahan...huhu . lagipun, ini versi nak abeskan mangga kat dalam peti. Dah tinggal 2 ketul kecik. Tak cukup untuk membuat lassiku kuning, tetapi cukuplah sebagai perasa....ahaks...Izinkan saya berkongsi di sini, ya kak Love.

MANGO LASSI kak Love

Bahan-bahan (semua agak2 jer) :
Isi mangga - secukupnya, barula wane lassi kita kuning. hihi
Yogurt asli (tanpa perasa)
Susu
Gula
ais kiub

CARA:
Kisar semua bahan di atas. Isikan di dalam gelas, hidangkan

Kurang mengancam, huhu. Bergedel ni takde kaitan dengan laksa tau. Sajer buat sebab ada daging kisar. Kentang pun dah bercambah. Tapi rasanya sedap...tapi saya terkurang bahan, agak lembik masa digoreng. Susah betul nak balikkan dalam kuali. huhu. Tapi, My Hubby suka... resipi dari sajionline

BERGEDEL sajionline

BAHAN-BAHAN:

300 gm kentang
80 gm daging kisar
1/4 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk buah pala - (ini saya takde)
1/4 sudu kecil jintan putih
1/4 sudu kecil jintan manis
Setangkai daun saderi (hiris)
Garam secukup rasa
1 1/2 cawan minyak

BAHAN PENCELUP:
2 biji telur (dipukul)

CARA MENYEDIAKAN:

1) Kentang direbus hingga masak. Biark sejuk dan kupas kulitnya.
Lenyek hingga halus.
2) Campurkan pula kentang, daging, bahan-bahan rempah, daun saderi dan
garam ke dalam bekas. Gaul rata.
3) Sementara itu panaskan minyak dalam kuali.
4) Bulat-bulatkan dan leperkan kentang, celup dalam telur dan goreng hingga masak.

 
Kuah laksa yang turut kurang menjadi. Ikan dah lama dalam peti ais. maka laksaku, kurang manis...huhu.
Resipi lihat di sini

 
Laksa


5 comments:

  1. Rajinnya berderet menu dia...tk pe tkde color asal rasa sedap itu sudah bagus..akak suka mango lassi jugak....begedil tu kalu mkn satu mesti tk cukupkan..nak lagi dan lagi hihihi

    ReplyDelete
  2. Nur, whoaaaaa besnya tgk mango lassi tuh! Love takleh minum sejuk2 lagi tapi haus plak karang! huhuhu :) Takpe kaler putih, janji sedap! kan Nur? hehehe...

    ReplyDelete
  3. rupa tak kesahlah nor. asalkan orang tibai habis. janji sedap.
    bila nak belanja kakpah makan ni...

    ReplyDelete
  4. Salam nur...
    Waaa...banyak nya juadah nur... nasib jauh gak rumah, kalu dekat2 akak hari2 datang senyum2 depan pintu umah nur...hihi
    Terliur tengok manggo lassi tu...panas2 ni sedap tu pekena 2 gelas...hehe

    ReplyDelete
  5. salam nurindah...ish2 smakin mengancam menu cik adik ni.nak semua! :D

    ReplyDelete