Monday, February 8, 2010

Puding jagung, bihun goreng kicap, dan bye bye Thaqif n take care...


Sedap, berlemak. Cubalah. Ini versi adunan kedua, baru menjadi. Adunan pertama, tepung berketul, tak sempat nak letak gula. Tips dia, larutkan tepung tu betul2 ngan santan, tambah gula, dengan api kecil . Lepas gula larut, cepat2 masukkan jagung manis. Baru guna api sedrhana, dan kacau selalu sampai pekat. 

Salam sejahtera, selamat pagi.

Kat sini, dah panas terik. Macam dah tengahari, padahal baru kul 10.00 lebih. My Hubby tengah exercise. Tadi pun, saya masak bekfes dalam fenin2 lalat. Ntahla, macam nak selsema. Risau ngan My Hubby, selsema dan batuk berkahak. Saya nak belikan ubat, dia tak bagi. Buku klinik company, tertinggal kat dalam keta. Keta lak dah dieksport ke Banting.

Malam ni, Thaqif akan bertolak ke Adelaide,Aust. Insya Allah akan stay sana 6 bulan. Mak ngan ayah tentu sibuk arini ngan persiapan Thaqif. Tak sampai ati nak mintak mereka poskan buku klinik.
Selamat menempuh pengalaman baru, dik. Blaja elok2 kat sana, jangan ngurat anak omputih lak. Penat mak nak naik flight gi meminang . hihi. Akak gurau jerla.

Buat bekfes bihun pun cincai jer. tengah fenin lalat memikirkan My Hubby yang tak mau2 makan ubat. Saya nak gi beli, dia sayang duit. Taula ubat mahal. Tapi, nak gi klinik company, kena ada buku klinik,kan? Lepas bekfes, saya bagi dia makan VITAMIN C 1000mg, multivitamin, ngan ubat ospital. Moga reda skit selsemanya. Nanti2, saya nak kuar jugakla, beli MADU HPA.


PUDING JAGUNG - sumber buku Belajar Memasak,Norzailina Nordin dan Hjh Nor Aini Adnan

540ml santan - dari 1 biji kelapa (saya guna 240ml santan kotak + 200ml air masak)
150gm gula pasir
100gm tepung kastad
100gm jagung manis - dalam tin
1/2sdb jeli segera (takde jeli)
sedikit esen vanila (saya tak letak)

CARA:
1. Bancuh tepung kastard dan santan dalam periuk hingga larut.
2. Masukkan gula pasir dan dikacau rata.
3. Kemudian masukkan jeli segera, esen vanila dan jagung manis.
4. Jerangkan di atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya tidak berkerak.
5. Setelah kastard pekat, tuangkan ke dalam acuan. Biarkan hingga keras. Kemudian simpan di dalam peti sejuk.

Bihun sempoi

BIHUN GORENG KICAP

2 keping bihun yang siap direndam / dicelur
1sdb sos tiram
2sdb kicap pekat / 4sdb kicap masin
4sdb kicap manis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Telur/ daging/ ayam (telur, saya skip)
sayur sawi (kali ni, saya skip sawi)

Kami makan ngan salad dan serunding daging yang masih balen2 tu... :)

6 comments:

  1. Hi Nur, whoa puding jagung! Sukeee, bak sikit. Hehe.

    All the best to Thaqif!

    ReplyDelete
  2. Yohoooo akak dtg bawak ayam goreng hihii nk skit mihun dan puding jagung tu...

    ReplyDelete
  3. Salam Nur...kenapa tah..Hubby Akak pun kena balik selsema dia...napa tah....dia pun susah juga nak bagi makan ubat....pening kepala....! Nur dgn HB sama2 berpantang yer!...moga cepat sembuh...lama tak buat puding!!

    ReplyDelete
  4. salam kak love,
    dah kirim tadi. hehe

    ReplyDelete
  5. salam kak JC,
    saya tak jupe ayam goren, tapi potato chips homemade ok gak tu... hihi

    ReplyDelete
  6. salam kak watie,
    yerke? sama la Hubby kita. bila dah sesak nafas, baru the Hubbies nak makan ubat. huhu. takperla, yg penting, kita slalu ingatkan mereka.

    aaa, berpantang skali. yala, bila makan teringatkan Hubby. nanti tak pasal2 saya makan seafood, dia pun ikut makan. jahitan yg dah kering, jadi bentan plak. huhu

    ReplyDelete