Saturday, May 29, 2010

Ayam masak kurma


Salam sejahtera, this is scheduled post 2. I'm not online. Nak siap2 sebab ada kenduri tengahari... ;). Ayam masak kurma ni, gandingan nasi jagung. Alhamdulillah, serasi gandingannya. Actually, stok ayam tu dah tinggal nazak, sebab tu nampak sikit ayamnya, itupn campur ngan hati dan pedal ayam.. hihihi...



AYAM MASAK KURMA

Bahan-bahan :

1/4 ekor Ayam -dipotong kecil
bawang putih -dihiris
bawang merah atau bawang besar -dihiris
halia- dihiris
1 sdm Rempah kurma Adabi
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 keping kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang.
santan secukupnya
garam secukup rasa
sedikit gula

CARA:
1. Tumis bawang putih,bawang merah,halia, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kurma. kacau rata.
3. Masukkan ayam, kacau sebati.
4. Masukkan air dan santan secukupnya, garam dan gula.
5. Kacau sehingga masak.
6. saya hidang bersama nasi jagung... sedap juga gandingannya.. ;)

No comments:

Post a Comment