Friday, May 14, 2010

Roti Kerca

Roti kerca ni, kalau cicah dengan kuah kari membumbung(penuh..), pastu buh gula skit dalam kari....mesti umph! tak perlu ada daging dah. hihihihi. saya cuma ada sardin jer.


Pagi ni buat roti kerca. Actually, ada balance sardin last night. Jadi nak buat lempeng. Tapi dah jemu lempeng biasa. Jadi, cari kelainan. Menurut tuan punya resipi Noor,Tiara64.fotopages, resipi roti kerca ni, dari maknya. Selalu dibuat masa kenduri cicah dengan kuah kari ayam atau daging. Batternya macam roti jala, tapi, takde santan. Semua diblend. Sedap jugak roti kerca ni. Kalau ada
kari laaagi umph rasanya... hihihih.

Terima kasih banyak2 buat kakak2 kita yang sudi berkongsi resipi. Halalkan ya. Izinkan saya berkongsi di sini.. :)

ROTI KERCA

Roti Kerca - Resipi asal dari FP Tiara64

Bahan roti
1/2 kilo tepung gandum
3 biji telur
sedikit garam
Air secukupnya
sedikit mejerin

Penyediaan;
1.Campurkan bancuhan tepung gandum dengan sedikit air, telur dan
sedikit garan. Kisar hingga sebati.

2. sapukan sedikit majerin pada kuali leper bila panas isikan sesenduk
adunan tadi.

3. Lenggangkan isi adunan dan biarkan berbentuk seperti lempeng.(macam buat kuih dadar )

4. Setelah masak keemasan angkat dan gulungkan.

5. Guntingkan sebelum di hidangkan bersama kuih kari ayam atau daging.


ROTI KERCA - Ditranslate oleh FP mamafami

Ingredients :

500 g flour
3 eggs
salt
enough water
a bit of margarine

Method :

1. Place all the ingredients in a food blender and blend to a smooth runny texture (similar to pancakes).
2. On the stove. Grease the griddle or flat pan with a bit of margarine. Non-stick pan, preferably.
3. Spoon some batter on to the pan. Tilt the pan to form a thin pancake. Fry at slow fire until the pancake is lightly brown on both sides. 4. Remove from pan and roll like a swiss roll.
5. Slice to a 1 cm size and serve with curry.


Dinner Last Night


Udang goreng berhalba...kali ni buat skip sos tiram, sebab takde. Resipi Udang goreng halba bersos tiram....bole klik kat sini..


Sardin bercili api..

10 comments:

  1. bestnya macam makan roti lenggang dgn kuah kari la ni....

    ReplyDelete
  2. salam alimaz,
    oh...dah dapat comment ya? thanks sbb merasmikan pop up comment akak ya. hihi. syukur.
    Roti lenggang tu macam roti kerca ke, alimaz? akak pun baru pestime tau roti kerca ni.

    ReplyDelete
  3. 1st time dengar Roti Cerca ni..

    rajin betul dia... hehe..

    ReplyDelete
  4. salam kak reena,
    menu cam lempeng jer tu. hikhik..
    yes3x! dah boleh guna comment pop up ni.Thanks a lot,kak atas cadangan... muah!

    ReplyDelete
  5. salam nur..
    first time akak dgr roti kerca..jakun jap..hehe
    mcm lempeng pon ada gak yer tp sgt kreatif..:)
    *membayangkan makan dg kari sardin..slurp*

    ReplyDelete
  6. salam..akak tak pernah buat lagi ni..leh lah masuk dalam list..

    ReplyDelete
  7. Salaam Indah...

    Rasa dia macam kulit kuih dadar di hiris bulat kan... memang betul, kalau cicah kari memang best!

    ReplyDelete
  8. salam kak liyana,
    oh, kari sardin? tak pernah cuba... :)

    ReplyDelete
  9. salam kak ina,
    hihi. menu biasa jer kak :)

    ReplyDelete
  10. salam mamafami,
    Oh! ya, lupa nak bawa ke rumah mamafami. sori kak. ya, macam kulit kuih dadar. nanti2 nak cari kari plak :)

    ReplyDelete