Dah dekat tengahari, tak nak celoteh panjang. Ini menu dinner malam tadi. Sambal udang dan keli goreng. Keli tu, kecit jer, penjual ikan tu cakap...goreng garing je, pasti sedap. Yum...betullah. mula2 ingat nak sambalkan, tapi rasa dah ok, saya sambalkan udang jela...
Ikan keli dilumur dulu dengan pes asam jawa. Basuh, toskan. Kelar2. Lumur pulak ngan garam dan serbuk kunyit. Goreng garing. Ikan keli sekecil ni, saya beli 2 ekor 1 hinggit je.
Sambal udang, menggunakan resipi kak anis. Saya tukar cili kepada cili kering. Dan saya tumbuk bersama bahan lain.

salam nur..
ReplyDeletewalaupun akak n suami tak makan ikan keli tapi anak2 sangat suka.tak pernah masak selalu beli..
salam indah.
ReplyDeleterajinnya menumbuk. mcm arwah mak akk klu buat sambal tumis mesti tumbuk. biasanya sambal tumis yg ditumbuk lbh sedap drp yg dikisar. tangan kanan akk ni mmg tak brp kuat sbb ms umur 8 thn dulu penah jatuh n retak di bahu. ubat tradisional je. hehe... ingat lg arwah mak akk dokong ms g umah tukang urut tu. rindu sgt dgn arwah... akk klu blh semua nak kisar klu masak. hehe... t.kasih ya indah, sudi guna resepi akk.:))
Lauknya keli dan sambal udang... sayurnya apa pulak agaknya ya
ReplyDeletesalam datinel,
ReplyDeletekami pun jarang beli. bila teringin je :)
salam kak anis,
ReplyDeletehihi. saya kalu bole pun nak kisar,kak. blender skit2 dia taknak hancur. same2...sedap sambal tu.
salam che mid,
ReplyDeletesayur tak sempat snap. lagipun biasa jer kak. bayam goreng...hihihi