Salam sejahtera,
Ini ikut resipi. Paru goreng berlada kak anis. Kami jarang makan paru. Kalu hati, saya dah biasa, sebab mama saya dulu kerap buat gulai hati lembu. My MIL pula, suka goreng paru ni, rangup2 gitu makan.. saya bukannya apa, geli2 juga masa nak pegang paru fresh tu...hikhik...tapi sebab nak masak, saya gagahkan juga. Takyah pegang lama2. basuh, rebus terus..ahaks..
Jadi, ikut petua kak anis, rendam sekejap paru ngan jus limau kasturi. Rebus lama2 hingga empuk. Mula2, nak makan goreng gitu jer. Tapi, sebab ada nasi tomato tu, jadi, saya cilikan dia. ngeeee.... Izinkan saya share resipi kat sini ya kak anis. My Hubby cakap sedaaap paru masak camni. :)
Tengah cibok skit kat dapur...ada masak benda tu. Entry2 seme ni, dah tulis. cuma postkan je. hihihi. lepas2 ni, saya blogwalkin ya..
PARU GORENG BERLADA - Sumber kak anis, anisdiary
Bahan-bahannya:
500 gram paru lembu
5 batang cili merah
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit belacan
air asam jawa
garam, gula dan serbuk perasa
Cara-caranya:
1. Paru lembu direndam seketika dengan campuran jus limau kasturi. Cuci bersih, rebus hingga empuk dengan hirisan halia.
2. Toskan paru lembu tadi dan hiris nipis-nipis ikut suka. Goreng dengan minyak panas tetapi jangan sampai terlalu garing.
3. Kisarkan cili merah, bawang merah, bawang putih dan sedikit belacan bersama air asam jawa hingga agak lumat.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar tadi hingga pecah minyak. Tambahkan dengan garam, gula dan perasa sesedapnya. Kacau lagi.
5. Masukkan hirisan paru goreng tadi dan kacau sebati. Kalau suka boleh masukkan hirisan bawang besar ketika paru tadi hampir mesra dengan sambalnya.

ambik hati mak mentua sementara boleh diambik, hehe... eh, kita suka pegang paru, lembikk, sejukkkk, hehehe :)
ReplyDeletesalam nur..anak2 akak suke yg amat makan paru..nak2 masak goreng berlada camni..gu dgn nasi lemak pun sodap..
ReplyDeleteSalam nur...
ReplyDeleteIshk terliur akak tengok masak paru nur tu...akak panggil paru ni pelepong... pelepong ni kalu direbus pastu potong nipis2 then goreng..pun tersangat lah sedapnya...kan nur... :)
salam KOG,
ReplyDeletehanya mertua tempat saya menumpang kasih kat sini, mama ngan abah jauh... :)
salam datinel,
ReplyDeletea'a kak, buat lauk nasi lemak sodap, kan? :)
salam kak fzi,
ReplyDeleteoh, panggil pelepong? saya pun dah lupa mama saya panggil paru ni apa. hihi. ya,kak...MIL saya suka goreng macam tu. kami tumpang makan..hikhik. ini baru cuba2 buat sendiri.