Salam sejahtera,
Buatan malam tadi. Chocolate cheesecake dari cikmanggis. Saya jumpa kat blog Datinel.
Dinner kami malam tadi pula,beli jer, Moi Sup. Kenyang..., jadi arini tak tayang lauk pauk.
Actually, di atas adalah balen2 kek yang saya yang berjaya diselamatkan. Huwa....! Sob.. sob.. Sebabnya, percubaan saya nak terbalikkan dia, semuanya ranap. Haiya, tengah2 malam bole pulak terlupa, lapisan cheese tu lembiks time panas... huhuhu... pada pemerhatian saya, cheesenya agak tebal. Jika nak kurangkan separuh pun ok, sebab My Hubby kurang makan cheese. Lapisan coklatnya pula, saya bubuh tak sama banyak, jadinya, bawah tebal, atas nipis. Takpe la. Percubaan..dan cobaaann..hukhuk... . Tapi sedap... maklumlah rasa kek coklat plus cheeese.... Fuh!
Seeloknya beli jenama Philadelphia. saya guna australian diaries.
Alternatif : Jika nak cuba chocolate cheesecake resipidiana pun lebih kurang sama.
Tips Memilih keju halal : http://norzailina.blogspot.com/2009/12/memilih-keju-halal.html
Keju halal buatan Muslim : http://kejuhalal.blogspot.com/2009/12/krim-keju.html
CHOCOLATE CHEESECAKE - kopipes dari blog Datinel, sumber asal makcikmanggis. Terima kasih banyak2 kepada kakak berdua sebab sudi share resipi.. :)
Bahan-bahan
(A)
180 gm butter
20 gm serbuk koko
170 gm gula halus
4 biji telur
120 gm tepung naik sendiri
1 tsp baking powder
(B)
500 gm cream cheese
120 gm gula halus
1 tsp esen vanila
2 biji telur
Cara-caranya:)
1. Untuk bahan A
* Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder ( 2 kali) -ketepikan
* Pukul butter dan gula hingga gebu
* Masukkan telur dan pukul lagi .
* Kemudian masukkan tepung dan kacau sampai sebati-ketepikan.
2. Untuk bahan B
* Pukul keju hingga kembang. Masukkan gula,pukul lagi hingga gula hancur.
* Masukkan telur dan esen vanila dan pukul hingga adunan benar-benar sebati.
3. Sapukan loyang dgn butter dan alas dgn kertas minyak.
4. Tuangkan separuh adunan (A) kedalam loyang.
5. Kemudian tuangkan (B) hingga habis.. keatas (A)
6. Akhirnya tuangkan adunan(A) yang separuh lagi ke atas(B)
7. Bakar hingga masak. (Nurindah: suhu saya tak pasti, sbb tidak tercatat. saya guna suhu oven 175c pun hangus skit, hihihi. )
8. Biarkan betul2 sejuk baru dipotong. (Nurindah: lapisan cheese tu, lembik time panas...huhu)

lapisan A.

Adunan kek coklat

Lapisan B

salam kak....minat sangat cheese cake....
ReplyDeletememang sedap.. sedap sangat2 sedap.. hehe.. salam kenal
ReplyDeleteAkak suka ni dessrts cam ni..klu mkn tk leh sikit..tu sebab kena jarang buat..happy weekends dear
ReplyDeletesalam alimaz,
ReplyDeletesaya pun minat, bila teringin jer..hihihi
salam sari yusa,
ReplyDeletesalam kenal. terima kasih datang :)
salam kak JC,
ReplyDeleteoh, hepi weekend kak... hihihi. saya jarang makan dessert camni. bila teringin jer :)
wah nur makin rancak masak nooo..heheh..pernah buat jugak dulu ni..tapi kek coklat tu resepi brwonies...ha ah memang roboh jugaklah masa nak potong...akak guna loyang springfoil , so lepas kek dah masak takyah terbalikkan, just bukak dinding dia tu hehe
ReplyDelete