Salam sejahtera, selamat pagi,
Pagi ni, buat penkek pisang. Guna pisang Abu je. Kelmarin baru perasan, ada sesikat pisang abu yang tak sempat dibuat pengat, dah lembik. Nak buat cekodok, My Hubby sakit tekak dr malam tadi. Tak mau la bagi Hubby makan benda bergoreng. Maka, saya pun korek2 resipi, jumpa resipi dalam buku Children's Heathy& fun cookbook yang dipinjam dari national library.
Saya tak ikut sukatan dalam resipi banana pancakes ni, sebab pisang 1 sikat, adala 5-6 biji. Jadi, saya taram jer sukatan bahan tu. Nampak elok dan lembut, terus goreng atas non stick pan. But make sure, kalu nak pisang agak rangup kat tepi, tambah sikit majerin dalam pan setiap kali ulang gorengan. Dan guna api perlahan je.
UPDATED 12.14pm
Bahan-bahan dari buku (sukatan ikut banyak pisang saya )
Pisang
Susu segar - secukup adunan penkek
1 biji telur
Tepung naik sendiri - secukup pisang
1 sdt Serbuk penaik - updated (saya guna double action baking powder 1/2 sdt)
Gula pasir
Majerin
Cara: (sendiri)
1. Campur pisang, tepung,serbuk penaik. Kacau sebati.
2. Baru tambah telur, susu segar secukup adunan lembut untuk penkek.
3. Tambah gula secukup rasa.kacau sebati.
4. Panaskan pan. Masukkan sekit majerin, sapu rata. Letak satu senduk adunan, biar bawahnya garing skit, baru terbalikkan.
5. Angkat dan hidangkan.



Nur, mintak pancake! Love nak tumpang brekpas kat umah Nur la! hehee ;)
ReplyDeleteU've got an award! Silakan ambik yer...whichever U want!
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/05/awards-and-cards-receiving-day.html
Hi kak Love,
ReplyDeleteThank you so much! Moga Sis Love bahagia selalu. :)