Gambar tak cantik, tapi ia untuk catatan saya juga. Cara tersenang masak bubur, guna Rice Cooker :)
Untuk 2 org makan, 1 setengah cawan beras, air 3/4 tinggi periuk.
Tekan button. Jangan tutup periuk nanti melimpah, tinggal je... tengok2 juga supaya tak kering.
Dah kembang, kacau, boleh tambah garam. Tutup letrik, naikkan button.
Tips dari seorang sis.
Malam kelihatan masih berkuah, tp berasnya dah pecah. Pagi esoknya bubur nampak agak kering, jadi kena tambah air panas. Periuk saya 1 litre je, 😊.
On button, bubuh air panas, pastu masukkan Perisa yg dah siap dimasak (resipi kat bawah), rasa garamnya, kacau sebati shg bubur meletup2 sikit.
Angkat je periuk nasi sekejap, button akn naik sndiri. Tutup letriknya.
Perisanya : Bahan-bahannya udang yg siap dikopek, minyak bijan, bawang putih 3-4 ulas ditumbuk/cincang, sikit halia kalau nak, serbuk lada sulah+lada hitam, garam/perasa, carrot didadu.
Caranya masukkan minyak bijan campur minyak masak sikit ke dlm kuali/pan, tumiskan bawang putih dan sikit halia tadi, masuk carrot jika ada, masukkan udang kacau, masukkan serbuk lada sulah+lada hitam, garam . Dah masak, masukkan sedikit air ke dalamnya pan. TUANG semuanya ke dalam periuk bubur.
notaNurindah: Perisa bubur ni, saya baca dlm buku puan roza, tapi saya olah ikut suka. dan bubur saya kekurangan sayur, heheh...
Resipi lama nih baru update. ;)
Copyright © 2016

╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────
No comments:
Post a Comment