Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Sunday, October 29, 2017

29 okt 17

Bismillah,
Apa khabar teman?

Moga kita berada dalam hidayah dan perlindunganNya. :)








Copyright & copy; 2017
╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Thursday, September 28, 2017

curhati hati-hati..


Bismillah,

😊
Apakah yang menjadikan hati yang baik?

Sifat suka memberi.

Oranglain juga suka diberi..diberi..dan diberi.


Apakah yang menjadikan kita mulia?

Apabila tangan kita berada di atas, bukan yang di bawah.


Saya tidak sanggup bertanya apakah sebab hati yang hancur?

Tiada rasa yang mulia.
Hanya bersifat penting diri.
Allah mengingatkan kita supaya sabar....
Sabar mulut, sabar hati, sabar tingkahlaku.

Diejek. Disindir. Diberi tanggapan yang buruk. Sehingga kita tak rasa adakah kita perlu jadi orang yang mulia.


Copyright & copy; 2017
╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Friday, May 26, 2017

Salam ramadhan 1438H, catatan nurindah


Subhanallah, Alhamdulillah esok menjelang Ramadhan 1438H.
Apa khabar teman-teman yang masih berblog? :D

Sekarang, medan social seperti facebook, whats up, twitter, lebih mudah log in berbanding website dan blog. Saya yang berkali-kali masukkan apps blog, tapi selalu crash. Tapi, untuk merujuk, saya masih gunakan browsing (blog/ website). Widget dah seperti mengganggu.


Saya belajar dalam bidang IT. Cuma bukan rezeki untuk menamatkan pengajian. Jadi ini tidaklah asing bagi saya.

Astaghfirullah, subhanallah...

Blog ini...adalah diari perjalanan saya sebagai seorang isteri :) Tetapi ada orang yang takut saya mengumpat sesiapa. Saya tahu.. tahu di mana batas. What you give is what you get. Kita buat salah dengan orang, kita akan kena... Allah dah janji.

Suami sentiasa tahu dan tidak melarang.

Sedangkan dalam berbicara pun saya amat jarang menilai kehidupan oranglain. Tidak menilai pribadi atau tindak tanduk oranglain. Tak faham, saya akan terus bertanya. Amat susah berbangga-bangga di depan oranglain. Diam lebih baik, kn? Rezeki yang kami ada, kami kongsi dengan kasih-sayang.


Antara sebab saya lama tidak menulis; ADIK-ADIK dah berkahwin. :))

Jadi saya rasa tidak berhak hendak menasihati mereka terlampau banyak. Cukuplah berjela-jela pesanan saya masa mereka masih bujang.. ;D Mereka dah jadi tanggungjawab suaminya. Saya banyak berpesan sebelum itu kerana mereka perlu menyesuaikan diri dengan keluarga si suami... Parents yang berbeza, adik beradik yang berbeza. Hidup dengan teman tidur yang asing. Kerana ini blog perjalanan saya sebagai seorang isteri...

Untuk mengingatkan supaya Berikan kasih-sayang sebelum meminta disayang. Maklumlah ramai adik2 perempuan.

Alhamdulillah, saya dan adik2 mampu melakukan hal2 suri. Dulu mama keluar berniaga, anak2 perempuanlah kena belajar uruskan rumah, tengokkan abah.. Kena rajin.

ALLAHU akbar. Moga suami menyayangi mereka setulus hati. Kerana sepanjang menjalani kehidupan sebagai isteri, saya mengenali yang kekurangan isteri adalah pelbagai. Ada wanita yang pandai kerja, tapi tak pandai urus kerjarumah. Yang pandai mengambil hati, tetapi tak tahu membeli bahan makanan sehingga berharap pada suami. Yang boleh mempunyai anak, tapi bergantung dengan parents untuk mendidik. Sewajarnya suami memenuhi kekurangan itu. Bukannya menilai pasangan melalui Kacamata Oranglain.


Saya stop dahulu.
Banyak kerja. Salam kasih sayang..


Copyright & copy; 2017
╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Thursday, January 19, 2017

As sami'


Saya sentiasa beringat, supaya mengaminkan doa dan meminta doa yg baik2. Saya menerima peringatan dari parents, bahkan dari para ilmuan semasa kuliah.

Namun, satu kejadian yg membuat saya sering beringat juga. Dalam 5-6 tahun dahulu. Ada seseorang berkata kepada saya, "Bilalah kamu nak ada anak sendiri, ni?".
"Insha Allah, jika direzkikan. Doakan saya ya? " Saya jawab.
Wajahnya terus berubah. " Hum... dah banyak kali doakan utk kamu..tapi tak jadi juga".
Hati saya terdetik.

Suami berkata, orang itu hanya bergurau.
Sebenarnya, beberapa kali jugalah saya terkena camtu.. 😅

Namun bagi saya, ada gurauan yg baik, ada gurauan yg kurang baik.
Saya tak salahkan orang itu jika menilai saya. Tetapi, kejadian itulah yang buat saya beringat supaya memilih orang yang tepat dan yang sudi mendoakan kita.
Bukan seperti dipaksa atau macam orang yang putus usaha.
😇


Baru-baru ini saya ingatkan suami supaya minta orang doakan sekiranya mereka bertanya. Tiba-tiba suami terkena kejadian yang sama seperti saya dahulu.
Saya terdiam.

Apabila ada kenalan pergi Mekah pun, kami tapi tak berani minta doakan. Nanti kami disuruh pula berdoa sendiri di Mekah 😃.
Saya lihat kemampuan diri dan poket. Hati terdetik.

Orang mudah terlupa, hakikatnya doa untuk oranglain mudah makbul daripada doa untuk diri sendiri. Malah apa yang kita doakan untuk orang tersebut, Malaikat yang aminkan. Ganjarannya dapat sama.

Doa itu hak Allah, hak kita hanya meminta... Berdoalah di mana-mana. Allah AS SAMI'.

Ilmu agama dan dunia hanya landasan, bukan tiket. Bukan pula untuk meninggikan hati.

Saya doakan buat teman-teman.

Copyright © 2016


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────