Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, August 9, 2011

Kuih Samosa



Salam sejahtera,

Hari ni buat tayangan kuih samosa pulak. Jenuhnya menyusun gambar. Fiuh! Tapi demi memudahkan saya lenkali. Dan kuih ini pun, intinya boleh dibuat awal2 dan frozen. Masa free yg lain boleh buat kulit dan bubuh intinya pula. Boleh goreng terus atau frozen lagi. Kami makan untuk berbuka ondaway balik banting Ahad lalu. Isnin my hubby cuti.

Nota Nurindah: jam 4.56 pm Mohon maap banyak2 sbb terbubuh air daging dan udang. Itu utk mee jawa tuh! Saya dah EDIT resipi bahagian stok rebusan tuh. Fenin2 skejap. Mohon maaf sekali lagi. huhuhu..

Saya panaskan Mee Jawa, celur mee, buat kuih samosa ni, buat puding roti untuk My Adik siti dan family kat kampung. Sempat hantar sedikit masakan saya utk Siti dan kawan2nya di damansara damai. Sempat juga singgah kat Putra beli tiket untuk balik Besut bbrp hari. Kami berbuka kami di RR yg tidak ramai org. Kuih samosa pula dah dimakan dalam kereta lagi. My hubby makan kuih Samosa banyak, sedap katanya. :D Mee Jawa takde gambar ek, guna resipi maklang kat blog che mat. Alhamdulillah, menepati selera saya tapi My hubby macam kenyang pula. Selainnya kami bekalkan utk family lain merasa. Dapatlah kami bersahur dan berbuka kat banting minggu lalu. Dan my hubby suka betul puding roti tu. Disuruhnya buat lagi, tapi saya ni maklumlah puding bersusu, cepat muak. Bila teringin lagi, baru buat lagi. :D

Oklah saya tayang kuih Samosa. Ada cara lipatnya, yg saya belajar dr seorang cikgu yg baik hati, cikgu wan rusyaini. Cara saya lipat masih tak cantik, tapi harapnya cikgu luluskanlah ya. hehehe... Terima kasih buat empunya resipi Biduri MyR, mohon halalkan. Sungguh sedap samosa nih!





SAMOSA

Resipi: Biduri MyR

Bahan-bahan ( 5 orang )



Kulit popia saiz besar secukupnya
Minyak untuk menggoreng












Bahan-bahan INTI :

1 cawan daging kisar - (Nurindah: Saya guna ketulan Daging yg dikisar kali ini mggunakan food processor shg hancur).
500g ubi kentang-potong dadu
1 labu bawang besar-potong dadu
2 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar rempah kari   (Nurindah: campur 1/2 sdm serbuk kari + 1/2 sdm serbuk kurma daging)
garam secukupnya  (Nurindah: 1sdk)
gula secukupnya
1 tangkai daun kari (optional)
sedikit minyak untuk menumis
NURINDAH:
~ Saya tambah 1 cwn mixed vege.
~ Ganti serbuk kari dgn mencampur serbuk kurma daging.
~ 1 - 1 1/2 cwn air utk empukkan daging dan kentang.
~ 1 sdm tepung gandum ditambah air sprt gam sebagai pelekat kulit samosa



(Nurindah: Teknik mndadu bawang besar mnggunakan pisau yg tajam)


Cara-cara Sediakan Inti :


1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi








2. Masukkan rempah kari biar sehingga garing








3. Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.







4. Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air. (Nurindah:  Dlm step ini, saya bubuh Air agak dlm 1 cwn  dan tutup kuali dgn penutup periuk, kecilkan api. Kacau sekali-sekala)








5. (NURINDAH:  Apabila daging empuk dan hampir kering, pd step ini saya tambah 1 cwn mixed vegetable. Gaul rata sampai inti agak betul kering, mixed vege kelihatan kembang).
CARA ASAL: Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.



6. Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas



CARA MELIPAT KULIT SAMOSA:
mysweetlife-nurindah.blogspot


































10 comments:

KuNanGKuNanG said...

penah beli yg instant punye.balik goreng kulitnye hancur..huhu

intan morsalin said...

tqvm sudi share care nak lipat samosa..dah lama cari n3 cenggini...

i followwwww

Cendana Kasih said...

waaa.. siap ada langkah bergambar lagi... bestnyer samosa,,,

Deliah's Deli said...

detail nye :) sedap :)

indahhouse said...

Salam kak kunang-kunang,
Ciannya kak...

indahhouse said...

Salam intan,
Alhamdulilah. setakat yg saya tahu. mgkin orglain ada cara lagi baik. :)

indahhouse said...

Salam kak noorma,
hehe... saya buat revision, kak. saya takut tak ingat caranya lenkali. :D

indahhouse said...

Salam Del,
Penat sekali jer Del, utk senang mmbuatnya lenkali. :))

Raihan Shaari said...

salam nur... rajin sungguh awak..siap semua step.. insyaAllah K.An pun nak merajinkan diri buat samosa pulak... terima kasih banyak nur...mmmuah..

indahhouse said...

Salam kak raihan,
sama-sama kak. sekadar yg saya boleh tahu. buat rujukan saya juga ni. hehe..

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────