Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, August 5, 2011

nasi goreng ala cina dan teh O, kek brownies moist - ramadhan 4


Salam sejahtera,

Mula-mula saya rasa tak nak letak menu ni. Tapi, kerana saya rasa ia prkembangan harian kami, maka saya letak jugalah. Nasi goreng jer.... hehe..

Petang kelmarin, kami ke pasaraya. Ada byk barang dah abes, trmasuk juga barang basah. Walaupun dkat bkt sentosa ada Tesco baru, barangnya tak banyak. Bulan ramadhan ialah bulan budget kami, jadi jalan paling selamat ialah... NSK jer. Beli byk2 pun tak takut over budget.

Telur pun kami prefer beli kat NSK. Bukan dalam pasaraya, tapi kat tepi ada Kedai pemborong telur. Beli satu papan saiZ B dalam RM 9. Kat dalam tesco atau giant, sepapan dlm RM 7 - rm8, kan? Saya kalu bab telur, akan cari Kedai pemborong telur. Tak sempat NSK, kat sekitar rawang ada satu kedai telur lagi. kadang2 beli 10 biji dr satu gerai telur kat pasar pagi. Beli sepapan kat kedai macam tu, telurnya agak baru dan tahan 2-3 minggu dalam fridge. Kami makan dua orang jer, lagi lama tahan dlm fridge tu jadi tak perlu kami habiskan cepat2.. hehe. Tapi lainlah kalu keluarga besar, sepapan setiap minggu mmg cepat abisnya.

Bab menu, saya masak nasi goreng je. Mula-mula nak gi bazar ramadhan. Tapi taulah, my hubby takde mood nak pegi time petang dan penuh orang ms tu. Jadi, saya terpandang balance lauk dlm fridge. Ada sayur campur frozen. Saya masak nasi. Tumis skejap, gaul-gaul.... siap Nasi goreng ala cina. Lepas tu, kami terus ke pasaraya, dan bawa bekal nasi. Tapi tak singgah mana2 pun utk brbuka, mr hubby nak makan kat rumah pulak...... :)





Makan nasi goreng dgn teh o suam. Air oren pun ada tu..


NASI GORENG ALA CINA
resipi: mysweetlife-nurindah.blogspot

2-3 pinggan nasi putih
udang 10 ekor -siap kopek kulitnya
3 ulas bawang putih - dicincang/tumbuk
1 sdk lada sulah biji - ditumbuk
1/4 bawang besar - dihiris
1 tangkai lada benggala
1 sdk garam
1 cwn Sayur campur
saya ada balance bebola ayam dihiris dan sedikit daging.

CARA:
1. Tumis bawang besar dan putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang, gaul biar masak.
3. Masukkan lada sulah dan garam, lada benggala, sayur campur, bahan lain, dan sedikit air supaya tak kering sangat. Kacau sebati dan sayur campur kembang.
4. Siap dihidangkan.


Cukuplah menu berbuka. Ada tembikai last potong2. Dan for dessert, ada Brownies moist. :)



Sebenarnya yg dimakan dalam bekas muffin. Yang ni, buat presentation jer. :) Guna resipi Brownies moist ini, tapi tak bubuh telur atau jus sunquick. Serbuk koko guna yg dlm tin, Tudor Gold. Yum... sangat bercoklat walaupun tiada topping. Dlm cepat2 kelmarin, sempat bagi brownies dlm cup saja pada jiran. Yg dlm talam tak sempat potong. Itu jerla, saya nak kemas barang yg dibeli malam tadi, berselerak kat dapur tu :D




12 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Dik Nur..memang bulan ni bulan tight budget kan....nak beli baju raya lagi duit raya lagi...kasut raya lagi...makanan berbuka setiap hari pun nak variety....apa2 pun sempat lagi buat brownies...sedap pulak tu kejadiannya!...Hujung minggu ni Akak nak try selesaikan urusan mencari baju raya untuk Reena pulak!Dah senakin besar anak dara Akak tu...baju semua nak kena ganti baru....kasut pun dah besar dari kaki Akak!Okaylah Nur..Tergoda pulak teringat kan udang dalam nasi goreng Nur tu!

Mas said...

indag..memang bulan ni bulan budget..
kak mas pun jarang ke pasar ramadhan..
baru sekali jer pergi...
rasanya masak sendiri lebih berbaloi2...he..he..

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedapnya dishes Nur!!! Selamat Berpuasa dear :)

mummyseri said...

Salam ramadhan al kareem nur,
wah sedap2 sumenya menu..
lama tak dtg sini .hrp nur sihat slalu di bawah rahmatNYA..:)

Juwita Jamaludin said...

salam indh.. yum yum.. sedap nampak walaupun ringkas.. selamat berbuka

Deliah's Deli said...

wow,ada brownies la..anta sikit ke rumah tau! :))) sy suka bbuka dgn teh o panas..nikmat! :)

indahhouse said...

Salam kak watie,
saya angguk ni kak. betul tu. ms ramadhan ni kita ambil peluang berbajet. dan mmg kena saving pun, kerana nak fikir dekat raya barang2 dah mahal. beli baju raya lagi.. hehe. Wah, reena mesti dah jadi anak dara lawa dah. ;)

indahhouse said...

Salam kak mas,
ya 10x. makan pun boleh banyak kali. hehe.. lagipun lauk masak sndiri boleh simpan ke sahur. 2 dalam 1. lauk bazar selalu cepat basi.

indahhouse said...

Salam sis Love,
Thanks ya. Moga sis Love ceria selalu. :)

indahhouse said...

Salam mummyseri,
Alhamdulilah , saya diberi kekuatan lg. Dah jemu gak ni brperang kat dapur tgah perut keroncong. hikhik

indahhouse said...

Salam kak juwita,
sekali2 pekena nasi goreng, mmg laju. hehe..

indahhouse said...

Salam Del,
Pergh.... teh O panas mmg nikmat. :D

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────