Salam sejahtera, selamat pagi,
Apa khabar semua? Dinner last night buat Mushroom Omelette. Sori gambar belah telur tu takde, sbb bateri kamera kong malam tadi...
Kelmarin takde cite. Alhamdulillah, arini sempat pot pet skejap. Agaknya musim bola campur musim berjalan-jalan agaknya. Dalam 2 minggu ni, berderet ada order baju t-shirt, website plak ada masalah skit sbb takde notification to e-mail. huh. penat nak buka admin jer...(actually tak penat pun, cuma malas nak check slalu ;). Nanti nak settle ngan portalis... Tapi, Alhamdulillah, bila ada order, bermakna ada sale.. :)
Sedap plak bila buat telur bercendawan nih. erk...bukan ber c*endawan tau, tapi letak cendawan. apa2 jenis cendawan yg disukai. 3 biji telur malam tadi, tak cukup kami makan...nanti nak buat lagi...yumyum...

MUSHROOM OMELETTE
VERSI NURINDAH:
3 biji telur saiz A
1 bungkus cendawan kembang harga (5-6 batang) - disiat sikit
majerin untuk memasak
Sedikit Susu segar
Garam secukup rasa
2-5 biji Cili padi -dipotong kecil2
Lada putih@white pepper
CARA:
1. Panaskan sedikit majerin dalam pan non-stick. Masukkan cendawan. Kacau hingga cendawan masak dan air yg keluar dari cendawan,kering. Angkat.
2. Campur telur, white pepper, garam dalam satu bekas. Pukul ngan whisk sekejap. Baru masukkan sedikit susu segar.
3. Cendawan masak tadi, bole dimasukkan bersama bancuhan telur atau ditabur di atas telur.
4. Panaskan pan, masukkan majerin secukupnya. Biar cair, kemudian masukkan bancuhan telur tadi. Biar bawahnya sedikit perang2 baru terbalikkan.
5. Angkat dan siap dihidangkan...
VERSI ASAL saidaonline.com
Try this mushroom omelette recipe for breakfast or lunch.
Ingredients
2 teasp. sunflower oil
nob unsalted butter
100g chestnut mushrooms, sliced
3 large eggs
1 teasp. fresh chives, chopped
Salt and freshly ground black pepper
Lightly dressed rocket salad and crusty French bread, to serve (optional)
To Cook
Method
Preheat the grill and heat a non-stick frying pan, that’s base is about 20cm (8 inch) in diameter. Add half of the oil and butter and once the butter is foaming, tip in the mushrooms. Season to taste and then sauté for 2-3 minutes. Tip into a bowl and set aside.
Wipe out the frying pan and return to the hob. Break the eggs into a bowl and add the chives; then season and lightly beat. When the pan is hot, add the oil and then the butter, swirling it around so that the base and sides get coated.
While the butter is still foaming, pour in the egg mixture, tilting the pan from side to side. Stir gently with a fork or wooden spatula, drawing the mixture from the sides to the centre as it sets. When the eggs have almost set, scatter over the reserved mushrooms. Tilt the pan away from you slightly and use a palette knife to fold over the omelette.
www.saidaonline.com/en
VERSI ASAL Omelet GreenHawa, forum cari.com.my
Telur
cendawan butang/ cendawan hitam direndam
daging cincang (kalau suka)
bawang besar - dihiris
chives-
cili merah - optional kalau suka pedas (selera melayu)
bawang putih
mentega
lada sulah
sedikit garam - tak letak pon takpe sbb mentega dah masin2 lemak
susu segar
cara-cara
1- panaskan mentega dalam kuali leper.. cam nak buat lempeng gitu..jangan banyak sangat dlm 1 sulu teh jer
2- tumiskan bawang putih cincang n bawang besar n cili potong
3-masukkan daging cincang n masakkan sampai kuning
4- masukkan cendawan n goreng lagi
5- masukkan telur yang sudah dipukul bersama lada sulah + garam + sedikit susu segar+chives ke atas gorengan td .. biarkan telur tu melitupi bahan2 goreng td
6- telur dah masak boleh angkat n hidangkan
leh makan cam tu jer .. atau ngan roti bakar or makan ngan cili sos.. nyum nyum

salam nurindah,sedap betul telur 'berkulat' tu yerk!kebetulan smlm sy pun bt gak tp stakat smlm blm 'berkulat' lagi-hehehe :) p/s teringat kulat kat pokok getah (cendawan sisir/kukur),sedap kalau goreng :D
ReplyDeleteHi Nur! Sedapnye mushroom omelette! Love pun sll suka letak mcm2 bahan dlm telur! hehehe...;)
ReplyDeletenur, kalau segan masuk contest MBP, jom join contest sy k..ade lucky draw :) + free review!
ReplyDelete:)
http://makanmakanbycatlina.blogspot.com/2010/05/food-blog-review.html
panas²... + nasi dengan kicap, fuuhhhh... apa? mak mentua lalu? bila? tak perasan pun?! hehe :)
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeleteaish..saya tak kira, berc*ndawan ke, berk*lat ker, asalkan jenis sama, sdap jer masuk. hhihi..suka cendawan. kulat tu sedap tau deliah, buat kari kulat...fuh!
hi sis love,
ReplyDeletesaya pun dah lama tak goreng telur..jemu. bila taruk macam2 ...rasa ketagih lak. hehehe
salam catlina,
ReplyDeleteala...rajin tul wat contest. saya shy2 ni... takleh join kak. actually Hubby pun tak bagi, dia suh main resipi ngan tgok online store kami jer.... terima kasih ingat kat saya kak. jgn majuk tau...muah! ;)
salam KOG,
ReplyDeletengan kicap. adus...terliur. mak mentua? sah2 saya kena sergah...hihihi.
rasanya comment ni ok...nape ya ada yg tak bole comment? sape2 bole bantu saya?
ReplyDeletesetting-comment:
show
to anyone
Embedded below post
no verification
show profile images
layout dah tukar 2 post..takut load berat.
test lagi...
ReplyDeleteRupanya biasanya, tapi rasanya tertentu berbezakan Indah. Nak tanya sikit, kenapa kena bubuh susu segar? Omellete tu jadi lebih lembutke?
ReplyDeletesalam che mid,
ReplyDeleteyang rasanya berbeza sbb ada cendawan kak. saya ikut resipi jer. hihi. sajer nak try telur dadar omputih. pastu dia tak goreng lam minyak, tapi sedikit majerin. sajer variasikan menu,kak.. ;)
kak bole klik di sini pasal omelette. http://en.wikipedia.org/wiki/Omelette
ReplyDelete