Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, May 13, 2010

Mushroom Omelette


Salam sejahtera, selamat pagi,
Apa khabar semua? Dinner last night buat Mushroom Omelette. Sori gambar belah telur tu takde, sbb bateri kamera kong malam tadi...

Kelmarin takde cite. Alhamdulillah, arini sempat pot pet skejap. Agaknya musim bola campur musim berjalan-jalan agaknya. Dalam 2 minggu ni, berderet ada order baju t-shirt, website plak ada masalah skit sbb takde notification to e-mail. huh. penat nak buka admin jer...(actually tak penat pun, cuma malas nak check slalu ;). Nanti nak settle ngan portalis... Tapi, Alhamdulillah, bila ada order, bermakna ada sale.. :)

Sedap plak bila buat telur bercendawan nih. erk...bukan ber c*endawan tau, tapi letak cendawan. apa2 jenis cendawan yg disukai. 3 biji telur malam tadi, tak cukup kami makan...nanti nak buat lagi...yumyum...


MUSHROOM OMELETTE

VERSI NURINDAH:

3 biji telur saiz A
1 bungkus cendawan kembang harga (5-6 batang) - disiat sikit
majerin untuk memasak
Sedikit Susu segar
Garam secukup rasa
2-5 biji Cili padi -dipotong kecil2
Lada putih@white pepper

CARA:
1. Panaskan sedikit majerin dalam pan non-stick. Masukkan cendawan. Kacau hingga cendawan masak dan air yg keluar dari cendawan,kering. Angkat.
2. Campur telur, white pepper, garam dalam satu bekas. Pukul ngan whisk sekejap. Baru masukkan sedikit susu segar.
3. Cendawan masak tadi, bole dimasukkan bersama bancuhan telur atau ditabur di atas telur.
4. Panaskan pan, masukkan majerin secukupnya. Biar cair, kemudian masukkan bancuhan telur tadi. Biar bawahnya sedikit perang2 baru terbalikkan.
5. Angkat dan siap dihidangkan...


VERSI ASAL saidaonline.com

Try this mushroom omelette recipe for breakfast or lunch.

Ingredients

2 teasp. sunflower oil
nob unsalted butter
100g chestnut mushrooms, sliced
3 large eggs
1 teasp. fresh chives, chopped
Salt and freshly ground black pepper
Lightly dressed rocket salad and crusty French bread, to serve (optional)

To Cook
Method
Preheat the grill and heat a non-stick frying pan, that’s base is about 20cm (8 inch) in diameter. Add half of the oil and butter and once the butter is foaming, tip in the mushrooms. Season to taste and then sauté for 2-3 minutes. Tip into a bowl and set aside.

Wipe out the frying pan and return to the hob. Break the eggs into a bowl and add the chives; then season and lightly beat. When the pan is hot, add the oil and then the butter, swirling it around so that the base and sides get coated.

While the butter is still foaming, pour in the egg mixture, tilting the pan from side to side. Stir gently with a fork or wooden spatula, drawing the mixture from the sides to the centre as it sets. When the eggs have almost set, scatter over the reserved mushrooms. Tilt the pan away from you slightly and use a palette knife to fold over the omelette.

www.saidaonline.com/en


VERSI ASAL Omelet GreenHawa, forum cari.com.my

Telur
cendawan butang/ cendawan hitam direndam
daging cincang (kalau suka)
bawang besar - dihiris
chives-
cili merah - optional kalau suka pedas (selera melayu)
bawang putih
mentega
lada sulah
sedikit garam - tak letak pon takpe sbb mentega dah masin2 lemak
susu segar

cara-cara
1- panaskan mentega dalam kuali leper.. cam nak buat lempeng gitu..jangan banyak sangat dlm 1 sulu teh jer
2- tumiskan bawang putih cincang n bawang besar n cili potong
3-masukkan daging cincang n masakkan sampai kuning
4- masukkan cendawan n goreng lagi
5- masukkan telur yang sudah dipukul bersama lada sulah + garam + sedikit susu segar+chives ke atas gorengan td .. biarkan telur tu melitupi bahan2 goreng td
6- telur dah masak boleh angkat n hidangkan
leh makan cam tu jer .. atau ngan roti bakar or makan ngan cili sos.. nyum nyum

14 comments:

Deliah's Deli said...

salam nurindah,sedap betul telur 'berkulat' tu yerk!kebetulan smlm sy pun bt gak tp stakat smlm blm 'berkulat' lagi-hehehe :) p/s teringat kulat kat pokok getah (cendawan sisir/kukur),sedap kalau goreng :D

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Nur! Sedapnye mushroom omelette! Love pun sll suka letak mcm2 bahan dlm telur! hehehe...;)

CatlinaFly said...

nur, kalau segan masuk contest MBP, jom join contest sy k..ade lucky draw :) + free review!

:)

http://makanmakanbycatlina.blogspot.com/2010/05/food-blog-review.html

kucingorengemok said...

panas²... + nasi dengan kicap, fuuhhhh... apa? mak mentua lalu? bila? tak perasan pun?! hehe :)

nurindah said...

salam deliah,
aish..saya tak kira, berc*ndawan ke, berk*lat ker, asalkan jenis sama, sdap jer masuk. hhihi..suka cendawan. kulat tu sedap tau deliah, buat kari kulat...fuh!

nurindah said...

hi sis love,
saya pun dah lama tak goreng telur..jemu. bila taruk macam2 ...rasa ketagih lak. hehehe

nurindah said...

salam catlina,
ala...rajin tul wat contest. saya shy2 ni... takleh join kak. actually Hubby pun tak bagi, dia suh main resipi ngan tgok online store kami jer.... terima kasih ingat kat saya kak. jgn majuk tau...muah! ;)

nurindah said...

salam KOG,
ngan kicap. adus...terliur. mak mentua? sah2 saya kena sergah...hihihi.

indahhouse said...

try

indahhouse said...

rasanya comment ni ok...nape ya ada yg tak bole comment? sape2 bole bantu saya?

setting-comment:
show
to anyone
Embedded below post
no verification
show profile images
layout dah tukar 2 post..takut load berat.

indahhouse said...

test lagi...

Che Mid said...

Rupanya biasanya, tapi rasanya tertentu berbezakan Indah. Nak tanya sikit, kenapa kena bubuh susu segar? Omellete tu jadi lebih lembutke?

nurindah said...

salam che mid,
yang rasanya berbeza sbb ada cendawan kak. saya ikut resipi jer. hihi. sajer nak try telur dadar omputih. pastu dia tak goreng lam minyak, tapi sedikit majerin. sajer variasikan menu,kak.. ;)

nurindah said...

kak bole klik di sini pasal omelette. http://en.wikipedia.org/wiki/Omelette

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────