Dah lama tak goreng nasi. Kali ni guna apa yang ada kat peti, bayangkan bawang merah atau bawang besar pun dah takde, nasib baik ada sedikit isi ayam, udang dan hati. Just teringat sorang makcik yang berniaga stall nasi dulu. Katanya, nasi goreng lebih sedap kalau guna bawang putih banyak. Saya try dan hasilnya tak mengecewakan. Rasa tak cukup nasi goreng tu...Saya pilih nama ni, sebab kita jarang guna hati ayam buat goreng nasi... :)
NASI GORENG DENGAN HATI
2-3 cawan nasi putih
3-4 biji Bawang putih - ditumbuk
3-5 biji cili padi thailand -diketuk
Hati ayam - dipotong sikit
5-6 ekor Udang saiz sederhana -dibuang kepala
Isi ayam- dihiris nipis
white pepper@lada putih
Garam secukup rasa
CARA:
1. Panaskan minyak, masukkan hati ayam, dan isi ayam. Biar masak, baru masukkan udang. Biar udang masak.
2. Baru masukkan bawang putih. Biar naik bau.
3. Tambah garam dan lada putih, cili padi.
3. Akhirnya masukkan nasi putih tadi. Gaul sebati.
4. Angkat dan hidangkan.

Salam nur...
ReplyDeleteeh eh bih kurang sama lak kita nur...akak pun pagi nih buat nasik goreng tapi nasik goreng biasa jeh...masuk telor dan udang wat lauk...alhamdulillah janji kenyang anak2...
Lama akak tak round, nur sihat?
salam perkenalan...
ReplyDeletesaya setuju.. saya pun suka guna byk bwg putih dlm nasi goreng, mee goreng, sayur goreng.. hehe. Bkn jer makin sedap, tapi bwg putih byk khasiat..
salam nurindah,lame x singgah. hr tu sempat tegur je ;)pe kabar? br td bersantap nasi goreng tomyam mcm nurindah buat hr tu, sedaplah-t.kasih bg idea :)
ReplyDeletesalam kak fzi,
ReplyDeletesaya sihat kak. hihi, sama plak kita. janji kenyang, kan? ;)
salam sari yusa,
ReplyDeletesalam kenal. oh, agaknya sari ni biasa berniaga ya? ;) sedap jugak lebihkan bawang putih,kan? versi saya ni plak guna bawang putih semata, sbb kehabisan bawang merah...hikhik
Salam Deliah,
ReplyDeletesaya sihat. Oh, makan nasi tak ajak saya, ya? hihi...