Salam sejahtera, selamat malam,
Sayur kangkung memang sedap dibuat resipi ni. Puas korek2 petiais, jumpa jugak belacan. hihih. Search kat gugel, jumpa resipi kak hasue kat MyResipi. Kat blog damiacyan pun ada. Saya buat sayur ni, berkuah skit, sebab My Hubby suka yang ada kuah. Saya tambah air je. Dan cepat2 golek2 kangkung tu,angkat seblum dia layu. Terima kasih banyak berkongsi resipi kak. Mohon halal untuk disyer kat sini. :)
KANGKUNG GORENG BELACAN -sumber kak Hasue@MyResipi
Bahan-bahan ( Semangkuk besar )
* 1 ikat kangkung segar
* 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
* 2 ulas bawang merah*
* 1 ulas bawang putih*
* Segenggam ikan bilis/udang kering*
* 1 sudu makan(atau lebih) belacan*
* Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
* Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
1. Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
2. Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
3. Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
4. Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
5. Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :P
Bahan tumbuk posing dalam lesung batu dahla... :p
terbau bau belacannya..hmmm sedap
ReplyDeletesalam cikmanggis,
ReplyDeletehihi. kadang2 makan belacan ni, berselera juga kan,kak?