Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, May 20, 2010

Bila pergi pasar malam Bukit Setosa..



Salam sejahtera, selamat pagi.
Jika, stok makanan dah habis pada hari bekerja, alamatnya mmg kena gi pasar malam. Sekurang2 cuci mata.. ahaks... Jumpa kuih2 yang kita nak makan sekeping dua jer, tapi 'dipaksa' beli 5 keping kuih for RM 2 ringgit. Itulah gerai2 jual kuih skarang.huhu. Dulu2 sanggup beli macam2, sbb tak tau cara nak buat sendiri.

Macam malam tadi, kena kuatkan iman bila dikelilingi macam2 bau sedap. Akhirnya muktamad, My Hubby pilih yong tau fu sbb dia tak mau nasi. Saya pilih nasi ngan ayam bijan tu. Dessert, tau fu fah. Tergoda jugakla ngan putu piring, sbb tak pandai buat sendiri, jadi dipaksa terpaksa beli RM 2. Itupun lepas beli ayam, udang dan skit sayur untuk stok dapur..

Tengah makan, kak Fadzilah (jiran 5 pintu) bagi pulut kuning ngan rendang. Alhamdulillah... Akhirnya, pulut kuning dan putu piring, saya simpan buat breakfast. Jadi, takde menu masak2 pagi ni ya... hehehe...






Yong Tau Fu...Dinner My Hubby yang kenyang makan jamuan di ofis. Selalunya, pilihan kami ialah Yong Tau fu Iqram atau Hikmah Foods...



Dinner saya yang kemaruk nak makan nasi. Pilihan nasi ayam, ayam goreng bersalut tepung rangup, ditabur bijan, dan ada serdak2 telur macam serdak goreng mentega, kuah Sup, dan cili yang sdikit pedas.



Putu Piring...geram tak tengok kuih ni? Dulu kat Kuala Terengganu, saya hanya reti makan putu bambu..Bila kat Selangor, putu piring ni lebih nipis dan banyak intinya.. :) Putu piring ni, breakfast kami.


Dessert kami yang biasa...Tau Fu Fah. Pilihan kami ngan pakcik tu jer, sbb dia kaup tau fu fah tu panas2 dari bekas. Memang rasa fresh... Dah terkena byk kali, beli yang dah siap pack, tapi rasa masam... ;)


Rezeki...Ini bukan beli, tapi kak fadzilah, guru mengaji kat sini yang bagi, sbb ada ibu anak muridnya buat akikah. Ini breakfast kami..tak perlu susah2 masak...hehehe...

12 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

tau fu fah is my peberet kak...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Indah !

menu sama lar kita semalam.
pasar malam mari..tapi bukan di Bkt Sentosa tp di BTP.. ghee..


yong tau foo, putu piring dan taufofah..

pasal mkn sumer tu kott yang mnyebabkan ari ni mc... huhu.. peging..

Watierman, rmanbkr said...

Wah Nur ni kalau pergi pasar malam memang pandai nak membeli...Akak yang jarang gi pasar malam..sebab tak tahu nak beli apa...hehehe!...Sihat ke Nur?

arryani said...

Pilihan yg bijak...saya suka semuanya...hehe..ada lagi tak??

pilihan saya...yang tauhu tu...Ape ke namenye tu??tau fu fah???entahlah...

tapi, kalo saya p pasar mlm mmg cari tu..heheh

indahhouse said...

salam alimaz,
my feberet tu. hihi

indahhouse said...

salam kak reen,
Moga hari ni dah makin sihat.Terfikir, BTP di mana ya? :)

indahhouse said...

salam kak watie,
sama macam saya juga, sbb tu ulang beli makanan yang sama, di gerai yang sama jer..hahaha

indahhouse said...

salam kak aryani,
ya kak..saya panggil tau fu fah, ada yg panggil tau hu far..konfius...hihihi

Deliah's Deli said...

salam nurindah :) sedap2 nampak esp putu piring tu.lamer benar x pg pasar mlm-adalah dlm 5 tahun agaknyer sbbnyer x kuasa nak cr parking :D minggu dpn sy kirim nur jer ya ;p

indahhouse said...

salam deliah,
hihihi. camne nak pos...
lama betul tak pergi pm ya, deliah? saya ngan pm ni rasa tak bole berpisah, sbb saya suka tgok orang berniaga :)

QasehnyaRania said...

suka mkn taufufah..betol tu kene tgk juga msa nk beli kadang2 tertipu..huhu

indahhouse said...

Qasehnya Rania,
kamu ni.. buat akak tersenyum lak.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────