Salam sejahtera,
Menghabiskan stok kentang yang siap dikopek 2 hari lepas. Cenonet jer. Dinner last night. Nak try versi bakar kak jc. Tapi kurang garing la. Agaknya saya rebus sampai empuk sangat kot. Elokla direbus setengah masak jer ya, puan2...hihih. Saya tak tau seasoning salt tu camana. kalu ajishio mmg dah abes. jadi saya ganti secubit garam + serbuk oregano...huwah! My Hubby cakap rasa dia adalah same ngan.... wedges yang kat kpc tu..aik?? ni yang buat semangat nak cari cheese kuning2 tu...kikiki...

Masa rebus kentang..

Panaskan mentega dan minyak dulu..

Siap dibakar...
KENTANG BAKAR - Sumber kak JC,jceastmeetwestkitchen
KENTANG BAKAR
500 gm kentang dicuci bersih dan potong 2 atau 4
Air secukupnya
1 sudu teh serbuk bawang putih
Garam secukupnya
1 sudu besar margarine
1 sudu besar minyak
1/2 sudu teh seasoning salt
CARANYA:
Panaskan oven ke suhu 400'F. Masukkan minyak & margarine & seasoning salt kedlm baking pan dan masukkan baking pan kedlm oven supaya pan dan minyak tu betul2 panas.
Sementara tu rebus kentang, garam, bawang putih & air, bila air didih biarkan kentang direbus dlm 5-6 min kemudian toskan.
Keluarkan pan yg panas dari oven dan susun kentang dlm pan sambil dibalik2kan biar semua bahagian kena minyak panas tu. Masukkan balik kedlm oven dan bakar hingga masak. Balik2kan kentang supaya semua permukaannya keperangan dan ranggup.
Sedap dihidangkan panas2 ( sebab bila dah sejuk bahagian luarnya tk berapa crispy tapi rasa tetap yummylicious hihihiii). Enjoy

salam nur
ReplyDeletesemuga sihat selalu
kentang mmg fav suami akak bolehlah cuba nanti..tq
salam datinel,
ReplyDeletehihi. saya jrg makan kentang, tapi sbb yang ni berperisa..itu yg sedap jer rasa...
Indah,
ReplyDeletekenapalah kRina tak terpikir nak wat camni ek..
kentang banyakkkkk sangat kat umah tu..
salam kak reena,
ReplyDeletesama la macam saya. kadang2 bertumbuh tunas atas kentang tu. hihihi..