Wanton siap direbus..
Hidangkan wanton dengan kuah sup, taugeh, daun sup dan bawang goreng.
Salam sejahtera, selamat pagi,
Dinnner malam tadi, wanton soup. Siangnya kami makan lewat kerana My Hubby tak bole balik tengahari sbb ujan lebat. Lunch kami pukul 4.30pm. Maka, dah kekenyangan. Tetapi kerana takut ada yang lapar lagi, saya terajin nak cuba wanton soup ni. Mula2 terkial-kial jugakla, sebab first time. takut terburai isinya masa rebus. Tetapi, ada tips tangkupkan wantan tu guna sedikit air, jadi agak konfiden la. Alhamdulillah, masa rebus tu...cantik je. hihihi.
Guna kulit wantan dan filling daging ayam cincang + udang cincang. Betul kata Ika, campuran kedua2 bahan ni, mmbuatkan wanton ni, EXTRA SEDAP! Saya lebihkan lada putih dalam filling dan kuah sup kerana nak pedas skit. Jadi, teramat sdaplah menghirup sup malam tad, sampai tertidur kekenyangan...erk, lupa nak timbang dulu seblom tido... Terima kasih banyak2 pada ika, arah sebab tayang resipi ni. Izinkan saya share kat sini ya ,ika.. OH! Ya, sambal kicap tu tambahan saya je ya..for Hubby ;)
WANTON SOUP- sumber ika, arah.
BAHAN2 A:
Wanton Skin ada jual kat mana2 supermarket
Chicken/shrimp Filling
Sawi dcelur
Taugeh dcelur
Daun Bawang
Bawang Goreng
Daun Ketumbar
sambal kicap (Nurindah:tambahan saya )
BAHAN B : UNTUK FILLING
* 150g Minced chicken atau udang
* 2 Ulas Bawang Putih cincang
* Daun Bawang agak2 lebih kurang mcm bwg putih jugak
* Sos Tiram
* Kicap Cair
* Putih Telur
* Tepung jagung
* Minyak Bijan sikit jer
* Lada Sulah
* Garam
* Gula
CARA2 MEMBUAT:
Satukan sume bhn datas sampai sebati dan perasakan dgn garam, lada sulah, kicap cair, sos siram dan gula rasa ikut selera masing2 ya, kemudian ambik kulit wanton dan balut kemas macam kat atas tu tp yg kat atas tu tak kemas ehehe...ikut suka hati lah ya nak buat gaya mcm mana dan jgn risau dia takkan terbukak atau terburai isinyer sbb dia mmg akn stick dgn kulit dia k.. Didihkan air kemudian masukkan wanton yg siap dbalut td dan rebus bila dah timbul tapis dan susun dlm mangkuk, susun sawi dan taugeh sekali dan tuang sup serta hiaskan dgn daun bawang, bawang goreng dan daun ketumbar.. kalau nak pedas letaklah chili flakes atau yg sewaktu dgnnyer.. :D
BAHAN C: UNTUK KUAH SUP
* 1000ml air
* 15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume
* 5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
* 1 labu bwg sederhana besar
* Leek tak masukkan pun tak pe
* Kicap cair
* Garam
* Gula
* Minyak Bijan
* Secubit atau 2 cubit stok ayam
* Lada sulah
CARA2 MASAK SUP:
Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2.. kemudian tuang ke dalam mangkuk yg telah dmasukkan wanton serta sayur celur tadi.. hias dan hidangkan sedai tuk dmakan :-)..
salam nur..heeee cuaca panas2 kalau dapat makan ni mmg sedap..kalau akak nak kena pedas lg pedas lg terangkat..hihi
ReplyDeletehmmm sedanya,makbonda tak pernah buat wantan ni,nak try lah,kalau goreng pun tak apa kot?
ReplyDeleteSalam Nur,
ReplyDeleteSaya sihat.time kasih bertanya khabar.. :)
Bestnye wonton sup. Letak inti banyak2 lagi best tue. hirup lak panas2... :)
aduhai,
ReplyDeletelapar2~
hehe,
kalau order dekat sini boleh ke :)
Jemput datang blog ni,
http://zaidharis-leechmiracle.blogspot.com/
to datinel :salam kak, yum, memang sedap. hirup2 sup, segar jer..
ReplyDeleteto makbonda: kalu wantan goreng pun sedap gak cecah ngan kuah sup,kak. aritu kami gi makan chinese restaurant.
to blogresipi: aha, kalu bole nak letak byk2, tapi kulit saiz S, tak muat. hihi. sedap hirup panas2
to zaidharis: ya, akak dah jenguk. tapi, blog bisnes ya? maaf haris. akak tak minat. tapi akak jenguk kat life is a story, dan puisi haris. penulis berbakat.
bukan bines semata-mata, sekadar berkongsi ilmu :)
ReplyDeleteapapun thnks,dan akak mungkin tukang masak paling teror,
hehe~