Close up...rasa dia, manis2 skit2 dan juicy.
Salam sejahtera, selamat pagi. Ini dinner malam tadi. Menggunakan kepingan daging ayam. Actually, tak pernah buat japanese food ni. kata kak Rinnchan, resipi ni asalnya, menggunakan sake dan mirin .Tetapi, kak rinnchan telah ubahsuai resipinya. Silah klik sini untuk baca celoteh kak Rinnchan. Saya plak menggunakan versi kak hana. versi ayam teriyaki kak hana and the making, bole klik di sini. Kita layan jerla ya...
CHICKEN TERIYAKI - kopipes dari blog kak hana, ditranslate oleh kak rinchan, asal resipi dari japanesefood.about.com,
Bahan-bahan
* 2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian
* 3 inci halia - parut
* 3 ulas bawang putih - parut
* 3 sb madu
* 4 sb kicap manis
* 1 sb gula perang
* 1 sk garam
Cara-cara
* Cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
* Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.
* Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
* Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
* Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi.
No comments:
Post a Comment