Menu petang. Cucur labu. Selalu, kita buat cucur savouri. Kali ni versi manis plak. Saya agak kurang makan cucur manis, teringat cucur adabi pek segera, kurang gemar...
Tetapi, bila makan cucur labu tadi sambil tengok movie IP man, minum ngan susu panas...(jangan gelak sbb masih batuk, malas buat teh O, tapi sanggup makan cucur goreng...hehehe...), sambil ngap2 tengok2 dah tinggal seketul. Mungkin sebab tau dalam cucur tu ada labu, itu yang beria-ia kami makan. Untuk budak2 sesuai sangatlah, sbb bila gigit, tak terasa pun makan hirisan labu seketul2, sbb memang diparut nipis dan rasa lemak2 gitu... Berkhasiat dan nikmat...

CUCUR LABU - sumber buku Kuih muih minum petang chef hanieliza
300gm labu kuning
2 cwn tepung gandum
1 sdk serbuk penaik
1 cwn air
1/2 cwn gula (saya ganti gula perang, secukup manis yang dikehendaki)
1/2 sdk garam
minyak untuk menggoreng
CARA:
1. Labu dibuang kulit dan biji, kemudian diparutkan.
2. Masukkan gula, tepung gandum, serbuk penaik, garam, dan air ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata hingga sebati.
3. Panaskan minyak di dalam kuali.
4. Jemput dengan hujung jari ataupun bulatkan adunan dan masak hingga cucur kuning keemasan.
5. Angkat, toskan minyak. Hidang semasa masih panas.




No comments:
Post a Comment