Versi saya ni, agak leper sebab setengah adunan jer.
Salam sejahtera, selamat pagi.
Firstly, terima kasih buat teman2 yang sudi bertandang dan tanya khabar saya. Teruk rasa batuk kali ni. sakit dada dibuatnya. Yang kesiannya My Hubby, sebab dia rasa bersalah sebab last week dia batuk. Minggu ni saya pula. hihi.. saya ingat imun saya ni tinggi, rupanya tak...kui kui...
Menggunakan baki secawan baki jagung krim di dalam peti ais. Alhamdulillah, mengikut piawaian saya, masih selamat digunakan. Tetapi, saya juga tiada bahan susu cair, diganti dengan santan kotak + air. Then, ada baki roti gardenia. Saya ambil sekeping, siat2 masuk dalam adunan. Hm, hati saya senyum. Kalu bahan2 ni tak dibuat kuih, alamat, berkurun dalam peti ais...ish ish... Mens mana la nak jengok benda2 yang wife dia taruk dalam peti ais. Dihidang dan jadi makanan, baru dia makan... ;)
Ada sedikit garing di atas sebab saya masukkan sekeping roti siat tu.
Di antara bahan-bahannya..
BINGKA JAGUNG -sumber buku Kuih muih minum petang chef hanieliza. Bole juga lihat di sini
BAHAN-BAHAN:
1 cawan susu cair (nurindah: saya ganti 1/2 cwn santan kotak + 1/2 cwn air)
1 1/2 cwn air
2 bji telur
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung kastard
1 tin jagung krim
3/4 cwn gula
2 sdb mentega atau majerin cair
1 keping Roti disiat - (nurindah:ini saya yg sajer masukkan..)
CARA:
1 Panaskan oven 180c dan sapukan minyak pada loyang bersaiz 8x8 inci ataupun loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
3. Tuangkan bahan ke dalam loyang pembakar (nurindah:siap disapu sedikit minyak).
4. Bakar selama 1 jam.
5. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
Wah, sedapnye bingka tuh Nur!
ReplyDeleteDear, got some awards waiting for U!!! :D
wah, nampak sedap tu, nak cube la, tp kalau x guna jagung yg dlm tin tak pe x akak? kira bukan jagung krim tp jagung fresh.hehe
ReplyDeleteMa suka yang ada jagung jagung ni.... yum yum
ReplyDeletesalam nur, sedapnya..
ReplyDeletebelum penah try la bingka jagung..
sedap nampak:)
Hi sis Love,
ReplyDeletethanks kak. saya dah amik tadi. :)
salam melatidaisy,
ReplyDeleteoh, akak tak try lagi guna yg fresh, sbb kuih ni nak manis2.
salam mamafami,
ReplyDeletesaya pun suka yg ada rasa jagung2..
salam mummyseri,
ReplyDeletesedap bagi saya yg jarang buat kuih bingka ni. ala-ala kuih bakar jugak :)