Monday, July 26, 2010

Menu 3

Menu tertunggak lagi. Bukan panas2 ya.. hihi. Sotong oriental ni, memang menambat selera. Terima banyak2 buat madiha dan empunya resipi ya :)

SOTONG ORIENTAL
Sumber : madiha, asal resipi Aliza Mansur FP.
Terima kasih dan mohon halalkan resipi ya.

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.


Kalu singgang, memang sedap guna ikan tongkol/ ikan kayu/ ikan aya ni. hihi. bagi saya la. Cara saya senang jer:

SINGGANG IKAN TONGKOL

Satu ketul ikan tongkol sederhana besar - dipotong2
Air untuk merebus ikan secukupnya, jangan lebih sangat kuahnya.
2 keping Kunyit
1 ketul Asam keping
2 inci Lengkuas -diketuk
Garam secukup rasa

cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak hingga ikan empuk.


Sayur kangkung ni digoreng dengan telur. Menu kegemaran saya dan adik2 masa kecik. Kawasan rumah kami banyak kangkung. Abah yang tanam :)


Sekali lagi mendapat buah tembikai yang kurang merah. Kat gerai ditayang tembikai yang merah. Beli satu, dapat tembikai yang putih2 campur merah. Sabar jer. :) Sebab tak abis dimakan, saya buat jus tembikai. Kisar semua + gula. Sedikit saya tapis. Separuh amik skali ngan serdak dia. :D

4 comments:

  1. salam nurindah,
    dah kembali bersiaran..
    best dengan menu2 yang sedap2..
    welcome back dear..

    ReplyDelete
  2. samekom kak...

    huhhh air tembikai... jiya mmg tak risau kalo abb pilih tembikai. sbb king mmg tere bab pilih tembikai. antu tembikai. hikhikhik

    ReplyDelete
  3. salam kak ayu,
    Terima kasih kak. menu2 harian jer kak. hihi.

    salam Jiya,
    kalulah akak teror pilih tembikai. hihi. pdhal abah akak dul penanam tembikai tuh. hahah

    ReplyDelete
  4. Salam kak indah..mcm mn nk masak kangkung dgn telur tu. Letak air ke bg berkuah? Share resepi please..nmpak sedap 👩‍🍳👩‍🍳

    ReplyDelete