Monday, July 5, 2010

Menu :Ikan Cencaru Stim halia, sawi goreng bercendawan, udang mamak

Salam sejahtera. Inilah menu harini, cencaru stim halia. Actually, tukar2 selera, tidak salah. Takkan asyik stim ikan berisi lembut,kan? Dimakan panas2x.. Alhamdulillah, rasanya pun tak kalah ngan ikan2 lain. Sedap...! Hanya perlukan pengukus, bekas tahan panas. Halia dihiris halus, 2 ulas bawang dihiris, 1/2 biji bawang besar dihiris, 1 batang serai diketuk, sedikit garam. Tabur semua bahan di atas ikan. Kukus 20-30minit. Api mesti besar. Dah masak, tabur daun bawang dan daun sup.


Sayur sawi goreng bercendawan. Macam biasa kita goreng sawi. Tambah cendawan jer. Alhamdulillah, tiap kali masak sawi, mesti teringat kat cendawan ni. Faveret tu... :D

Udang mamak ni, resipi akan dipostkan berasingan :)

2 comments:

  1. sedapnya lauk2 ari ni,berselera kak mas tengok, rajinnya indah masak...semua lauk2 tu kak mas suka... sedapnya..

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas,
    Lauk simple jer kak. saya tak rajin sgt sebenarnya. hihi.

    ReplyDelete