Saturday, July 3, 2010

Udang Goreng Tepung

Salam sejahtera. Lambat saya online harini. Ngantukla. Asyik bunyi kucing jer kat pintu malam tadi. My MIL ada tepon nak ajak saya balik banting. Tapi, saya buat2 berani...kata bole dok sorang2. hahahah. padan muka saya. bunyi kucing sondol2 pintu grill pun dah terbuntang mata saya. kahkah... Tapi malam berlalu ngan tenang. Alhamdulillah.

Pagi ni, baca doa dulu:

credit to : adventureali.com

Ha, dah jauh sifat malas, kan? saya buat breakfast berprotin tinggi harini. Pagi ni, saya buat pisang grill dan udang goreng tepung ni. Udang ni, tak gemuk macam udang celup tepung yang biasa. hihi.. ada campuran sos ikan, dan minyak bijan. Tak perlu air. Tak sedar, saya dah abiskan dekat 20 ekor. Gulp! Udang versi kecikla... bukan yang bagak2 tu. hahaha... Nak tido...


UDANG GORENG TEPUNG - sumber majalah rasa mei 2007, Rest. Serambi tasik, Shah Alam

Bahan-bahan:

20 ekor udang sederhana besar -dibuang kulit dan kepala, tinggalkan kulit di ekor.
6 sdm tepung jagung
1 biji telur - (dikacau sekejap)
1/2 sdm sos ikan
1/2 sdt minyak bijan
1/2 sdt serbuk cili
garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan campurkan dengan tepung jagung, sos ikan, garam, serbuk cili, dan minyak bijan. Gaul rata.
2. Celupkan udang ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga kekuningan.
3. Sedia untuk dinikmati bersama sos cili Thai.



1 comment: