Friday, August 20, 2010

Karipap Sardin lagi..

Salam sejahtera. Kelmarin, saya sempat uli doh karipap ni. Ingat nak frozenkan. Alhamdulillah, tangan saya masih tak keras nak mengelim kulit karipap ni. Dapat 20 biji. Penat juga, tetapi, puas hati bila mengunyah kelimannya itu. hihi. Lagipun , resipinya menepati citarasa saya dan my hubby. Ia rangup dan tidak lembik bila sejuk. Inti sardin, yang tentu menambah selera. Resipi kak Suzi, dah pernah buat sebelum ni. Kali ni, saya update lagi resipinya. Terima kasih banyak2 buat kak suzi.Amat suka resipi ni. Mohon halalkan resipi ya kak.. :)


KARIPAP SARDIN
Sumber: Kak Suzi, perutkenyang.blogspot
Servings: 20 ketul

Kulitnya:
400 gm tepung gandum
2 sudu makan majerin planta
40 ml minyak masak di panaskan
150 ml air hangat (Nurindah :air panas, tapi bukan didih ya)
1/2 sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Cara:

1. Masukkan tepung ke dalam sebuah mangkuk besar. Tuang kedua minyak dan majerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. (Nurindah:Boleh gaul dgn sudip kayu).
2. Setelah itu, masukkan air sedikit, sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik.
(Nurindah: Mula-mula boleh kacau dgn sudi kayu, lepas tu, ulilah dgn tangan sampai adunan lembut -tempoh anggaran 15 minit).
3. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam.
4. Buatlah bebola-bebola mengikut saiz yg anda perlukan. (Nurindah:bahagikan doh 20 ketul)
4. Kemudian canai, bubuh inti dan kelim kemas-kemas. Goreng dgn kaedah terendam (deep frying) dgn api yg sederhana. Angkat dan toskan.
NOTA NURINDAH: setelah tiba masa mencanai, doh selebihnya di dalam bekas, ditutup supaya doh tidak cepat kering, dan lembut untuk dicanai.


Inti Sardin:
Servings: untuk 20 ketul karipap

1 tin sardin (kalau nak sedap, gunakan Ayam Brand)- (Nurindah: saya guna 1 tin besar sardin)
3 biji bawang besar (hiris)
2 sudu makan cili kering kisar
1 batang cili merah (hiris)
1 batang cili hijau (hiris)
½ sudu teh gula
secubit garam
jus dari 1/2 biji limau kasturi
2-3 sudu makan minyak utk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis separuh dari bawang hiris.
2. Masukkan cili kisar dan kacau lagi hingga garing.
3. Masukkan pula sardin dgn sedikit jer sos tomatonya, lebihan bawang hiris tadi dan juga cili hijau dan merah.
4. Kacau rata tapi pastikan ikan jgn terlalu hancur/lumat. Biarkan kasar-kasar sedikit.
5. Akhir sekali, masukkan garam, gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat dari api.
NOTA NURINDAH: Saya kacau sehingga sedikit kering, atau nampak minyak.




2 comments:

  1. salam dan selamat berbuka puasa yer..akak ambil resepi air laici bersoda.tq

    ReplyDelete
  2. Salam kak ina,
    Hihi. Ala kak.. air campur2 je tu kak.

    ReplyDelete