Friday, August 20, 2010

Kuih tepung pelita

Salam sejahtera, saya dapat resipi kuih tepung pelita ni dalam kelas masakan. Ini resipi bonus. Cuma ada demo buat bekas dr daun pisang tu. Sajer try buat sebab bahan-bahan ada. Cara resipi ni, tepung berasnya dimasak dulu, kemudian dikukus. Hasilnya ada lapisan gula di bawah. Saya ada amik gambar step dia, tapi malu nak tunjuk sbb tepungnya terkental. Bila terkental, bila kukus.. ia lagi kental.. ala-ala kuih lompat tikam. Jua terlebih air kapur. Saya rasa, yg dah biasa buat tepung pelita tentu faham maksud saya. Pengajaran yg saya dapat, bila masak tepungnya, biar cair2 skit... cantik jer nak tuang dalam bekas. Pastu, guna kapur secubit jer + skit air. Terima kasih banyak2 buat cikgu Noraini. Mohon halalkan resipi.. :)



KUIH TEPUNG PELITA
-Bonus Kelas masakan
Servings: anggaran 20 bekas kecil

Bahan A (bawah):
200gm tpung beras (cap teratai)
1.2 liter air (1200ml)
100gm gula pasir
1/2 sdk air kapur (anggaran secubit air kapur + air)
4 helai daun pandan + 200ml air (200ml air pandan)
1 sdt pewarna hijau

Bahan B (atas ):
100gm tpung beras
900ml santan
40gm gula
secubit garam

Bahan C :
Daun pisang secukupnya, dilayur - (untuk bekasnya)
1 cawan gula pasir (untuk air gula di bawah).
Nota Nurindah: Bekasnya saya guna bekas plastik kecil2.

CARA MEMBUATNYA:

1. Sediakan mangkuk daun pisang. (Saya gantikan dgn bekas plastik tahan panas).
2. Kisar daun pandan bersama air dan tapis. Satukan semua bahan A dalam sebuah periuk. Masak adunan itu hingga hampir pekat. Angkat. (tempoh: anggaran 10 min).
3. Letakkan 1 sudu besar gula pasir dalam mangkuk daun pisang itu dan tuangkan bahan A yang telah dimasak tadi. Kukus 15 minit.
4. Satukan semua bahan B dan masak hingga hampir pekat. Tuang atas bahan A tadi. Kukus semula 10 minit.
5. Angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment