Sunday, September 13, 2015

celoteh roti fuji, hot tuna, puding raja, bhp.

Assalamualaikum, weekend kat botanic, klang. Pagi ni makan roti dgn tuna spreadable ayam brand yg hot, huhu, smpai bape bijik cili padi dlm 1 small tin. 😂.  serve with 1 sachet milo.  Roti fuji ni sedap...ala roti benggali or mcm kat kopitiam. Kelmarin lalu damansara. Nampak tak bekas kosong belah kanan? Ana Patin House. First time msuk, biasanya mkn di kedai nasi kukus seberang jln yg fixed price. Waktu tengahari, order nasi dgn ikan patin semangkuk (1 ketul rm13) share laki bini. Tapi, fokus utama, sebab nak merasa..... Puding Raja. Haha!
1 bekas, rm20.  Terkejut ambo. Tapi da mengidam dekat staun...lpas tengok puding raja maktok hidang ke istana. Maka kupejamkn mata. 😁.
Semalam simpan, pagi ni saya dan hubby merasa. actually, saya dah curi mkn tgh mlm lg, hehehe... Baru tau rasa dia cmna. Pisang mas tu, agak byk. Jala mas dgn gajus, kurma, dan sos kastard sj pn sedap dah.
Di damansara laluan ikea dll, hubby nak hantar borang 'larian' kat bhp. Dah jd runner my hubby ni. Dulu bina badan. Takpela... bagus utk jantung. Sorry gamba miskin, takde isinya...lupa nak snap 😂.

Thursday, September 3, 2015

Mee goreng dengan lebihan tomyam.

Ada mee.  Juga baki tomyam malam tadi dgn sedikit lauknya. Tomyam guna perencah adabi, yg penuh sayur kobis, putik jagung, tomato dan potongan ayam. 😊.
Saya teringat mee paprik resipi chef hanieliza yg saya pernah masak zaman aktif berblog. Jadi saya nak olah, dan guna lebihan kuah tomyam ni..

Caranya:
1/2 paket mee siram dgn air panas. Tumis bawang, cili kisar skit, masuk sayur tomyam, lauknya dgn kuah sikit. Masukkan mee, kacau. Masukkn 1/2 sdm sos cili, 1/2 sdm sos tomato, cili padi dipatahkn. Tambah kuah tomyam utk basahkn mee. Tambah sikit garam/perasa. Saya kacau shg kering sikit.
Kalau nak tambah kobis segar atau tomato pn boleh.
Burp...Alhamdulillah, 😁.

Kalau siapa2 yg belum kenal mee paprik, mcm saya dulu,  ini link resepinya 😀:
  http://shw.hanieliza.fotopages.com/9869151/Mee-Paprik.html

Resipi tomyam? Saya guna cara my mama. Kuah yg banyak, sayur byk.
Utk adik2, 1 paket perencah tomyam adabi : 1 periuk sederhana.
Ayam dah kurang segar, jd saya tambah 2 ekor udang utk menambah rasa kuah.
Jgn lupa serai, daun limau purut, cili padi skit, bawang2 dihiris. Sayuran. garam.