Thursday, September 3, 2015

Mee goreng dengan lebihan tomyam.

Ada mee.  Juga baki tomyam malam tadi dgn sedikit lauknya. Tomyam guna perencah adabi, yg penuh sayur kobis, putik jagung, tomato dan potongan ayam. 😊.
Saya teringat mee paprik resipi chef hanieliza yg saya pernah masak zaman aktif berblog. Jadi saya nak olah, dan guna lebihan kuah tomyam ni..

Caranya:
1/2 paket mee siram dgn air panas. Tumis bawang, cili kisar skit, masuk sayur tomyam, lauknya dgn kuah sikit. Masukkan mee, kacau. Masukkn 1/2 sdm sos cili, 1/2 sdm sos tomato, cili padi dipatahkn. Tambah kuah tomyam utk basahkn mee. Tambah sikit garam/perasa. Saya kacau shg kering sikit.
Kalau nak tambah kobis segar atau tomato pn boleh.
Burp...Alhamdulillah, 😁.

Kalau siapa2 yg belum kenal mee paprik, mcm saya dulu,  ini link resepinya 😀:
  http://shw.hanieliza.fotopages.com/9869151/Mee-Paprik.html

Resipi tomyam? Saya guna cara my mama. Kuah yg banyak, sayur byk.
Utk adik2, 1 paket perencah tomyam adabi : 1 periuk sederhana.
Ayam dah kurang segar, jd saya tambah 2 ekor udang utk menambah rasa kuah.
Jgn lupa serai, daun limau purut, cili padi skit, bawang2 dihiris. Sayuran. garam.

1 comment:

  1. Assalamualaikum dik...tentu rasanya masam2 sikit dan wangi serai..macam sedap je..

    ReplyDelete