Tuesday, November 24, 2009

KEK GULA HANGUS



Salam sejahtera, selamat petang,
Actually, masa baking kek pisang, saya tengah perap adunan kek gula hangus ni.  Saya perap dalam 4 jam.

First trying....Alhamdulillah, menjadi lobang2 kek gula hangus tu... Suka sangat2....Ingat nak share ngan  My MIL(mother in law). Bab baking memang dia suka.  Sempat saya potong kecik2 bagi jiran2 rasa.  Thanks a lot to Kak Watie yang tayangkan resipi ni.  ;) 

Resipi ni, agak senang nak ikut. Menjadi lak tu. Sedap......!

Saya copy paste resipi  dr umah kak watie, , mintak izin ya kak watie... :)




KEK GULA HANGUS - Widad@Myr, asal  resipi dari rumah Che Tam

Bahan-bahan

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam 

Hitam menawan, baru masak ni....

Sorang sepotong ya.... :)


2 comments:

  1. Rajinnye akak.. kek pisang lagi, kek gula hangus lagi.. habis ke makan tue? kalau tak habis kite nak mintak cikit.eehehe

    ReplyDelete
  2. Salam Ijan,
    Biasala,akak ni,orang yg tengah berjinak2 membaking. macam2 nak try. penuh satu rumah.hihi. Resipi ni pun, menjimatkan. kalau kek tak jadi pun, tak terkilan sgt dan tak kena marah ngan che Hubby.... ihiks...

    ReplyDelete