Tuesday, May 4, 2010

Ayam goreng berempah sempoi, sup tauhu dan taugeh,



Salam sejahtera, selamat pagi,

Kelmarin, kilang masih shutdown, My Hubby cuti. Jadi, faham2 jerla. Takkan nak online masa Hubby ada kan? nanti kecik ati dia...huhuhu. Sebok My Hubby jual beli saham online. Saya terkebil2 jer tgok. orang tak skolah tinggi macam saya, manalah pandai nak tgok graph complicated camtu. graf excel advance pun blom tentu lepas lagi.
Pastu, jual beli saham yg min belian RM500....UHUKS..! seram saya. saya tanya Hubby, tak penah rugi ke? Dia cakap...main saham ni, kalu turun, dia naik balik. Fuh..diam saya. malas nak bebel2 lagi. maklumlah, bukan senang cari duit. takkan nak abes camtu je kan? selagi tak rugi, takpela, duit awak.....

Malam tadi, still malas nak tengok resipi. Buat menu yang dah ada dalam kepala. Jadi, godek2 ayam yang dah cair tu, sedap dimasak camni. kalu ada sambal belacan,...laaagi laju...



AYAM GORENG BEREMPAH SENANG

1/4 bahagian ayam (bahagian peha)- dikelar.
garam -secukup rasa
sejemput gula pasir
serbuk kunyit

Bahan tumbuk:
3 ulas Bawang putih (lupa tulis tadi)
2 inci halia
sejemput biji ketumbar
sejemput jintan manis
sejemput jintan putih

CARA MEMBUAT:
1. Sapu garam, dan kunyit pada ayam.
2. Lumur bahan tumbuk tadi beserta gula . Lumur hingga betul2 rata. Perap.
3. Goreng dalam minyak banyak, api perlahan. Goreng hingga agak garing.
4. Baki rempah masukkan bersama. Boleh angkat baki rempah dahulu, jika ia dah garing.
5. Sedap dihidang dengan kuah kari, dan sambal belacan, dan ulam timun. (saya buat ayam je malam tadi).




Sup tauhu dan taugeh.


Gulai siput ni beli tau. kat pasar malam. RM 3. Lamaa...tak makan. tak berani nak beli yg idup masak kat rumah...yang dah masak berani la saya makan...ngeeeee...

5 comments:

  1. nur..akak pun same dok beli je siput sedut dah siap masak kat pasar malam.pulak kalu masak ngan batang keladi tu..fuuuhhh sedap tul

    ReplyDelete
  2. Nur, sedapnya ayam goreng tuh!!! Nakkkkk ;)

    ReplyDelete
  3. salam nur..nak tumpang lunch kat sinilah..sedap sumenye..yum yum

    ReplyDelete
  4. yang tak bestnya buat ayam goreng rempah ni, nanti minyak banyak lebih, nak buang sayang, kena la cari menu yang boleh 'cover' rasa rempah tu kan... kalau guna balik buat goreng epok² sah tak sesuai (eh panjangnya komen, hehe)

    ReplyDelete
  5. to kak izah: hihih.sama la kita...tak berani pegang yg hidup.

    to sis love: ayam goreng kak love, laaagi sedap!:)

    to datinel: salam kak, hihi. menu biasa2 je kak :)

    to KOG: ya, betul tu. lpas ni, minyak ni buat goreng ikan, or ayam je.:)

    ReplyDelete