Saturday, May 22, 2010

Ikan Kembung Rica-Rica or fried mackerel in sweet-sour sauce



Last arini kot, tak larat tulis dah. Menu dinner tau. Arini ondaway masak lagi, sbb Hubby ada keja dan ada makan2 kat luar. Cari resipi ikan goreng sedap malam tadi. Terjumpa resipi ni. Woke la...tak yah buat sayur. masuk jer tomato banyak2 dalam sos ikan goreng ni. Sedap juga, rasa masam2 gitu...

Ikan Kembung Rica-Rica or
fried mackerel in sweet-sour sauce - Sumber dari asiancook.eu


Bahan-bahan:
ingredients:
3 mackerel (actually indian mackerel, rupanya hampir sama dengan ikan kembung. saya guna ikan kembung jer...)
2 tomatoes
3 salam leaves (takde bahan ni)
2 jeruk purut / kaffir lime leaves (juga takde)
1 tsp palmsugar (gula jawa) (saya guna sedikit brown sugar)
2 tbsp rice vinager (saya ganti dengan sedikit jus limau kasturi)
1/2 tsp salt
6 tbsp oil

Haluskan/kisar/tumbuk:
bumbu:
3 shallots
3 cloves garlic
2 red lomboks (large chilies)
3 cm laos (galangal)
4 cm jahe (ginger)

Cara membuat:
preperation/method:
Pound or grind the ingredients for the bumbu into a paste. Cut the tomatoes in thin slices. Heat in a wok the oil and fry the fish brown and done. Put the fish on a plate. Add the bumbu and fry it for 3 minutes. Then add the salam, the jeruk purut, the tomatoes, the palmsugar, the salt and the rice vinager and let it simmer slowly for 5 minutes. Pour the sauce over the fish and serve.

4 comments:

  1. simple jer tapi mesti berselera kalau dengan nasi panas.


    kembung favret abg kRina ..sekali makan tiga hekor diamiknya..hehe.

    ReplyDelete
  2. salam kak reena,
    memang simple kak, cuma resipi dia cara indon, letak daun salam, tapi saya tak pandai cari daun tu...(shy.. ;)).
    Hu, 3 ekor? kejap jer licin tu.. kikiki..

    ReplyDelete
  3. salam kak catlina,
    tgah2 lapar tu, ngan nasi sepinggan, kejap jer abis.. ;)

    ReplyDelete