Saturday, May 22, 2010

Kentang bercili padi


Bila ada kentang, saya ada juga buat kentang bercili padi ni. Tapi, tak pandai sangat lagi... .Ada rasa cili ngan bilis, itu yang tekak orang Jawa kat rumah ni suka...termasuk saya juga, sbab sedap.....hihihi


KENTANG BERCILI PADI -asal dari MIL, jika ada yang kurang, jangan mare ya mak... ;)

Kentang -dipotong kecil
Cili padi
ikan bilis
Air secukupnya
garam

CARA:
1. Tumbuk cili padi, ikan bilis.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk tadi hingga sedikit garing.
3. Masukkan kentang,garam dan air secukupnya. Tutup kuali dengan tudung periuk, biar kentang empuk dan airnya agak kering.
4. Bila agak kering, boleh angkat dan hidangkan.

4 comments:

  1. salam nurindah...sedapnyer!pnh gak bt tp sy goreng dulu kentang tu.ratah jer pun sedap ni....:p~

    ReplyDelete
  2. kRina tak pernah cuba ni..selalu dengan cili kering jer..


    next time boley try..

    ReplyDelete
  3. salam deliah,
    merantah? fuh, saya tak tahan pedas... kikiki..

    ReplyDelete
  4. salam kak azrina,
    cedap kak... saya yg tak tahan pedas pun sanggup makan... hihihi

    ReplyDelete