Friday, August 27, 2010

Ayam stim halia, sotong masak hitam sempoi,

Salam sejahtera. Hari ini ada bbrp list nak dibuat sebelum tengahari. Kelmarin seharian saya sakit kepala. My hubby pula batuk2. Harap2 dia ambil antibiotik hari ni di klinik panel. Tapi, Alhamdulillah, saya mula berpuasa dah, stlh 8 hari ABC (Allah bagi cuti). :D. Di bawah ni, menu ala kadar untuk orang sakit. :)


Di antara menu yang mudah dan lazat untuk SAHUR. Ayam stim halia sedap kalau diperap dgn bahan tumbuk. sedangkan ikan, lebih cantik jika ditabur bahan hiris. My hubby pun kurang sihat pagi ni. Makanan berhalia dan bersup macam ni memang menambah selera. Tambahla cili padi mengikut rasa.

AYAM STIM HALIA

Hanya perlukan pengukus dan bekas tahan panas.
Beberapa ketul ayam - (kalau 1/4 bahagian ayam, bole kelar skit spy cepat masak)
1-2 inci Halia - ditumbuk
3-4 ulas bawang putih -ditumbuk
1 batang serai- diketuk, atau dhiris
sedikit garam.
3-4 biji Cili padi -diketuk

CARA:
1. Didihkan air kukusan, api besar.
2. Gaul ayam dengan bahan tumbuk dan garam. Perap seketika.
3. Masukkan ayam ke dalam pinggan tahan panas. Masukkan serai dan cili padi.
4. Kukus 15 minit. Api besar. (masa masak mengkut saiz dn jumlah ayam. 1/4 ayam dalam 20-30min)
5. Dah masak, tabur daun bawang dan daun sup.

Balance berbuka. Saya buat cara yang mudah. Sotong masak hitam ni lagi sedap kalau ada telur di dalamnya.

SOTONG MASAK HITAM SEMPOI
Sotong - Asingkan kepala dan badan. Jangan buang dakwat hitamnya. Cuma buang tulang satu tu dan jika ada pasir.
Kicap pekat secukup rasa
sedikit Sos tiram
3 biji Bawang merah -dihiris
2 ulas Bawang putih -dihiris
3-4 Cili padi -dihiris
Kicap cair -jika perlu
1/2 -2/3 cawan air

CARA:
1. Tumis bahan hiris hingga naik bau.
2. Masukkan sotong dan air secukupnya. Biar mendidih dan dakwatnya keluar.
3. Baru masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap cair. Biar rasa cukup2 jer. Jangan trlebih masin.
4. Biar sebati dan sedikit pekat. Angkat dan hidangkan.


SAYUR KANGKUNG BALANCE BERBUKA


IKAN KEMBUNG OTER BALANCE BERBUKA


No comments:

Post a Comment