Tuesday, September 7, 2010

Biskut Crunchy Nestum Rice Eggless

Salam 28 Ramadhan 1431H. Tayang sekut raya yang tak abis lagi. Sikit jer adunan ni. Alhamdulillah, crunchy dan terasa nestumnya. Resipi asal dr kak DayangJack. Kak Izah buat tayangan kelmarin. Terima kasih buat empunya resipi dan kak izah. Mohon halalkan saya share kat sini ya. :)


Doh dia cantik.. sebab ada choc rice gitu.

Saya buat versi bulat2 macam kak Dayang. Tak bubuh telur kat atas, sbb letak choc chips putih tu.


BISKUT CRUNCHY NESTUM RICE EGGLESS
Sumber: Kak Dayang Jack
Copy dari blog: Kak Izahdaut

Biskut Crunchy Nestum Rice

Bahan-bahan : 80 biji (-/+)

* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan tepung jagung
* 1/2 cawan nestum hancur
* 1/2 cawan nestum kasar
* 1/4 cawan tepung kastard
* 200 g @ lbh kurang 1 cawan marjerin/mentega (DJ guna marjerin Puteri)
* 1/2 cawan coklat urai
* 1/3 -1/2 cawan gula aising
* sedikit esen vanilla

Cara-cara :

1. Putar marjerin/mentega bersama gula aising hingga berkrim (kalau guna marjerin, tak perlu diputar terlalu lama)
2. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard, nestum dan coklat urai. Gaulkan adunan hingga rata.
4. Kemudian bentuk2kan adunan mengikut citarasa sendiri. Susunkan di dlm dulang yg sudah digriskan dgn mentega atau dialaskan dgn baking paper. Sapukan permukaan biskut dgn kuning telur.
5. Bakar dlm oven pd suhu 160-170C selama 20 minit atau hingga keemasan.
6. Setelah masak, sejukkan biskut dan simpan di dlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment