Ada mee. Juga baki tomyam malam tadi dgn sedikit lauknya. Tomyam guna perencah adabi, yg penuh sayur kobis, putik jagung, tomato dan potongan ayam. 😊.
Saya teringat mee paprik resipi chef hanieliza yg saya pernah masak zaman aktif berblog. Jadi saya nak olah, dan guna lebihan kuah tomyam ni..
Caranya:
1/2 paket mee siram dgn air panas. Tumis bawang, cili kisar skit, masuk sayur tomyam, lauknya dgn kuah sikit. Masukkan mee, kacau. Masukkn 1/2 sdm sos cili, 1/2 sdm sos tomato, cili padi dipatahkn. Tambah kuah tomyam utk basahkn mee. Tambah sikit garam/perasa. Saya kacau shg kering sikit.
Kalau nak tambah kobis segar atau tomato pn boleh.
Burp...Alhamdulillah, 😁.
Kalau siapa2 yg belum kenal mee paprik, mcm saya dulu, ini link resepinya 😀:
http://shw.hanieliza.fotopages.com/9869151/Mee-Paprik.html
Resipi tomyam? Saya guna cara my mama. Kuah yg banyak, sayur byk.
Utk adik2, 1 paket perencah tomyam adabi : 1 periuk sederhana.
Ayam dah kurang segar, jd saya tambah 2 ekor udang utk menambah rasa kuah.
Jgn lupa serai, daun limau purut, cili padi skit, bawang2 dihiris. Sayuran. garam.
Assalamualaikum dik...tentu rasanya masam2 sikit dan wangi serai..macam sedap je..
ReplyDelete