Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, March 24, 2016

Ikut-ikutan episod yg panjang.




IKUT-IKUTAN.

Saya pernah jadi begitu. Hampir 30% usaha saya akan ikut-ikutan pada mulanya. Pada waktu semua orang sibuk berfotopages, saya pun buat. Post yg paling bodoh pun. :) Tetapi ia habis di situ sebab masa itu saya lebih suka melayari fotopages dan forum masakan oranglain untuk membina self esteem saya sebagai Isteri yg baharu melayari rumahtangga ketika itu.

Saya akan belajar sesuatu dan IKUT. Tetapi bukan untuk selama-lamanya. Dah tahu, saya akan berjalan sendiri, berinovasi, berkembang.

Apabila saya tak dapat mengisi ruang dlm dunia fotopages, saya masuk ke dunia yang senang saya masuk, Blog. Dan mengisi perjalanan saya sebagai wife di blogger, berselang dengan belajar berniaga online dalam web cart. Saya mulakan bersendirian, dan hubby memberi ruang kesenangan dengan masukkn streamyx di rumah.

Saya tidak dapat bergantung kepada ibu sendiri untuk belajar mengurus hal2 kekeluargaan dan 'keisterian' ;). Setiap keluarga ada kesulitannya sendiri dan saya sebagai anak paling tua TIDAK PATUT menambah beban .Hanya ada kesempatan sekali sebulan pulang ke rumah mertua yg jaraknya 2 jam untuk belajar sesuatu tentang Cinta Hati saya, my hubby. Menu kegemaran dia, berkenal-kenal. Tetapi selalunya, bercampur baanyak dgn masalah2 keluarga yg lain la... WE HAVE TO CARE, sebab hubby anak yg paling tua.:)

Yang lain saya terpaksa merangkak, berkayuh, berenang sendiri. Demi janji dan setia yg terukir semasa akad perkahwinan. Moga ada keberkatan yg Allah beri.






CERITA 2

Di saat orang2 sekitar kami mula sibuk dengan internet dan sibuk hendak mengambil tahu hal keluarga oranglain yg konon niat hendak membantu dan memberi pendapat... Saya diam2 dengan blog saya dan mulakannya dengan menu yang saya baru belajar, yang suami sukai. Di saat orang mengusik, saya diam. DI saat orang cakap saya nak membodek mertua, saya diam. DI saat orang berkata bukan-bukan, saya diam.

WE CANNOT TALK ABOUT SOMETHING WE DON'T KNOW. Itu kata hati saya. They are to 'harsh' kalau bercakap, nak juga saya komen sesuatu.

Simple Definition of harsh. : unpleasant and difficult to accept or experience. : having an unpleasant or harmful effect because of great strength or force : too intense or powerful. : severe or cruel : not kind.


Tak salah kalau nak kata saya suka 'ngobrol'. Saya memang peramah, orang dalam bas pun boleh berkawan dgn saya kalau saya tegur mereka. WE DONT HAVE TO SAY ANYTHING YANG MANIS-MANIS PUN. Just respect each other. CARE. BE KIND.


CERITA 3

Di saat semua orang ada gadget dapur, saya hanya sibuk mengumpul impian. DI saat hubby dah ada smartphone bertahun2, saya tidak meminta apa2 untuk kegunaan pribadi.

Mempunyai kerjaya atau tidak, kekuatan kita adalah bagaimana kita mengrus kewangan rumahtangga dan hutang-piutang Ia kelebihan jika suami mahu mempercayai isteri dalam hal begini.

Dapat bonus sedikit, kami bayarkan full hutang dan lebihnya mengganti barang yang rosak atau sedikit keinginan. Semua utk tujuan bersama, termasuk lappy kecil, kamera amatur, almari dalam rumah.

Kami tak mengganti kereta, sofa empuk, katil besar dsbg... WHY? Kerana ada sesuatu.... PENANTIAN ITU KADANG2 LEBIH MANIS.
<'____'>


Di saat hubby berputus harap hendak membeli rumah lagi, kerana masalah ccris sebagai Penjamin kereta tak berbayar, office Lot dalam bangunan yg tidak diselenggara dgn baik, rumah yang mengalami masalah penyewa tak berbayar.

Mr Hubby feels down tapi tak mengucap apa2. Dia masih membantu keluarganya setiap kali,juga masih meneruskan invest. Saya menyusun plan pembayaran hutang2. Dia ada apabila keluarga saya di kampung kecemasan. Memang, saya tak peruntukkan cuti tahunan hubby untuk beraya2 dan berziarah ke Besut, tetapi untuk hal2 kecemasan seperti itulah yg kadang2 jadi 2-3 kali setahun. Bahkan dgn kesibukan mengurus hal2 penting lalu tak sempat balik ke Banting sekali sebulan, dah ada yg bersangka bukan-bukan.

Saya menangis teresak-esak menekup bantal di saat orang sekitar saya menuduh saya tak ingat kampung. Saya ingat, saya sabar. Janji Allah itu pasti. Allah yg berhak menilai, bukan manusia yg suka berkata kejam.



Tetapi, berbaloi.

Saya up semangat hubby untuk beli rumah teres murah di kawasan ini. Cukuplah next 10 years lagi nak pindah, bolehlah disewakan atau dijual. Dapat beli TV dgn points SengHeng, sofa empuk yang display set, setiap bilik dalam rumah ni ada kipas siling. Dan beberapa gadget dapur yang dibeli dgn voucher free. Idamkan microwave, dapat free hadiah 10 tahun perkhidmatan hubby.

Biarpun Hubby cakap gunakan semua voucher untuk keperluan kita sendiri, saya degil jugak nak share dgn ibubapanya.
Saya tak mahu ada orang salah sangka.

Ada sesuatu yg saya boleh share, saya share juga kpd adik-adik kami berdua. Tak mahu dikata kedekut rezeki. Biarpun ianya secoet sahaja balance yang kami dapat setelah membayar full hutang. Saya tetap puas hati.

SEMUA perlukan sedikit sahaja perancangan rapi dan kemudian REZEKI dari Allah.
Nikmat ALLAH yg mana yang perlu kami dustakan? :))


CERITA 4

DI saat ADIK2 sibuk mempunyai smartphone, bahkan parents mula pandai berwassup dan berfb (bukan parents saya, haha :), saya masih kekal dengan C3 second yg hubby hadiahkn. Saya sangat sayangkan, dan rindu-rinduan. Hubby cakap, nokia tekan2 tu lebih tahan lasak dari samsung dan sony. Asyik kena repair saja. Sampaikan ada orang suruh berikan C3 saya tu kepada hubby, ;( Berapa kerap kali dah saya berikan kepada hubby apabila smartphone mati.

KATA hubby, saya ni BACKUP DAN PERLU SAFE, kalau saya pun tiada handset dan kalau hilang camana? Tapi hubby langsung tak cakap camtu depan orang. Saya dipandang kedekut pula. SEDIH SAYA.

Hubby tak pandai meneka feeling orang, atau apa di sebalik sindiran orang. Instinct perempuan yg bergelar isteri ni lain... Taik mata di sudut mata suami pun dia sapukan, sebelum oranglain nampak. Baju suami senget, tak matching pun dia betulkan. Seorang isteri... sensitif kalau bab suami dia atau anak2 kecil dia. Someone under HER PROTECTION.

BUT, kalau dah anak tu dah beristeri dan masih lagi nak protect macam budak umur 10 tahun, rasanya dah melebih la... Bab kerja anak nak tolong cari, rumahtangga anak nak tolong, HUTANG anak pun nak tolong.

HUHU.




EPISOD AKHIR.

It was long ago before I have my hyundai tab. Jenis yg takde jenama langsung, untuk belajar fb dsbg. Saya sedang plan untuk kami menjadi usahawan sebagai backup plan. Ikut-ikutan dahulu puan Ainon mohd dan sifu2 lain. :)


KITA IKUT ORANG ATAUPUN TIDAK... orang masih akan komplen kita. Bahkan lebih sadis mendesak dan mengeji2 cara kita lalu mendesak kita mengikut pandangan mereka. DALILNYA Ia nasihat orang yg dah MAKAN GARAM.

<'______'>


Makan garam, harus ada personal saving dalam akaun untuk kecemasan dan makan angin. Makan garam namanya praktis for ourselves dahulu sebelum nak cerca oranglain. Makan garam means... DO'NT TOOO HARSH dalam berkata-kata.

STOP.
HAHA.


:)
Nota NURINDAH: terima kasih daun keladi sebab sanggup membaca sampai habis. Saya tak kaya, tak cantik dan tak bergaya.
Saya cuma wanita berdarah O! HEHEHE....


Allah...MAMPU KAH?



Copyright © 2015


╔════╦╗╔╦═══╦╗─╔╦════╦══╗───── ║╔╗╔╗║║║║╔══╣║─╠╣╔╗╔╗║╔╗║───── ║║║║║║║║║╚══╣║─║║║║║║║║║║AND── ║║║║║║║║╠══╗║║─║║║║║║║╚╝║PROUD ║║║║║║╚╝╠══╝║╚═╣║║║║║║╔╗║♥──── ╚╝╚╝╚╩══╩═══╩══╩╩╝╚╝╚╩╝╚╝─────

No comments:

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────