Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Wednesday, November 3, 2010

Hai... :))

Salam sejahtera buat smua... Hai....
As usual, lepas my hubby demam,... saya pula yang jatuh demam.. :)).  Dah 4 hari.. Sajer malas nak info pasal kesihatan saya. Kalu mr hubby tak sihat, saya akan info kat blog, sbb my MIL ada masa singgah ke blog saya.

Saya faham, bila kita sakit ni, kita mudah rindu pada ibu kita. Sepertimana saya sndiri rindu pada mama saya dalam 4 hari ni, saya juga faham my hubby ingin perhatian dari ibunya juga. sbb tu, saya jadikan blog ni sbg info :)) Oh! Ya, Mr hubby bukan macam saya, dia tak suka bercerita hal personal kat blog, maupun facebook. Saya pun dibenarkan blogging dgn pantauannya. Dan saya suka ketegasannya. At least, my hubby jadi bodyguard supaya saya tak lagha, ya tak?

Saya pun segan nak tepon mengadu kat mertua. Yang pasti, ubat dah ada... cuma macam biasa, cara tradisi saya akan buat sprt lap kepala, tengkuk dgn tuala basah, sapu vicks kat dada, bagi minum teh earl panas (ahmad tea london). Sebab my hubby ada sejarah asma masa kecik2. Cara itu akan mngurangkan kepanasan dan sesak dada . My hubby demam kuat paling tinggi 2 hari je, pastu dah kurang.. sbb dia kerap demam dlm stahun. walaupun tiap2 hari makan vitamin C.

Saya pula.. paling susah demam, tapi panjang sungguh masa nak sembuh. Berat kepala sepanjang hari, tidur meracau2, badan sakit semua.. paling tak tahan, my hubby yang kena buat kerja rumah, belikan makanan. hahaha... kesian my hubby. Pinggan mangkuk brtumpuk2 dalam sinki sbb dia pun tak larat, baru kebah demam kan? Takpela, kira timbal balik la tu.. yang kelemahan saya, dia top up. Kelemahan suami, saya yang cover.

Okla, cau dulu ek. Kepala dah ringan skit. sbb tu bole menulis ngan otak yang waras ni. :D

10 comments:

Mas said...

salam indah, tak sihat yer, rajin2 makan ubat dan byk2 berehat tau, moga indah ngan hubby indah segera sihat yer....

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Nur....jaga diri ya...moga kalian berdua sembuh sepenuhnya secepatnya....banyakkan rehat dan jangan lupa makan ubat....Suami isteri memang wajib saling menjaga kebajikan bersama....Moga ALLAH permudahkan segalanya buat kalian berdua...AMIN!

Che Mid said...

Laa tak sihat rupanya adik akak ni... makan ubat, jgn tipu tau!!

fzi said...

Salam nur...
Ohh patut la lama nur tak ke udara.. tak sihat rupanya...
intai2 dekat pasar BS pun takde nampak nur... :))

Yat Maria said...

Salam indah

semuga cepat sembuh ya..akak pun baru baik dari selsema..cuma batuk ni jer yg tak habis2 da...

take care dear..

AZLINA said...

Salam nur, betul tu..kalau ada emak tak sihat pun jadi sihat, tengok muka mak pun dah cukup kan!! Akak hrp nur n hubby cepat2 sembuh, begitu juga dgn keluarga nur di kampung. Akak pun x tau apa crite ujung pangkalnya tp doakan smoga semuanya pulih semula...Amin

HaSue said...

salam nur..banyakkan minum air suam yer..insyaallah cepat baik demam tu..akak selalu sebelum demam melarat siap2 mkn ubat.kalo dah demam mmg lmbt gak nk kebah...tp kan demam ada baik nya gak..teruji antibodi..hehe..semoga nur n hubby cepat sembuh ya

Cikmin said...

salam nur...alahai sianyer ...semoga cepat sembuh...sama la dgn cikmin..payah nak demam..sekali kena bukan main lama nak sembuh... :P

makbonda said...

Demam tu nak uji antybody kita kuat ke tidak,kalu dah sembuh nampaknya betul-betul kuat.Selain itu nak buang dosa n tambah pahala(jika bersabar)

indahhouse said...

@Mas: salam kak mas, terima kasih atas doamu,kak.

@Watierman: salam kak watie, benar tu. Suami isteri musti tolong-menolong. :D

@Che Mid: salam che mid. harus makan ubat. takut lambat sembut. :D

@Fzi:salam kak fzi, dah lama tak pegi pasar BS, Kak. :))

@Yat Maria:salam kak yat, musim kita selalu serupa :)

@Azlina:salam kak Azlina, betul tu kak. hatta ibu cuma menelepon, dan kata kesian anak aku.. pun dah cukup membuat hati segar bugar :D

@Hasue:salam kak hasue, ya benar. camtu saya amalkan. hihihi.. sama la kita, dah rasa badan semacam jer terus makan ubat. tapi itulah, antibodi saya ni kurang kuat kot. ;)

@CikMin:salam cikmin, hihi... sama la kita. ;)

@Makbonda:salam makbonda, moga2 dosa saya terampun dgn ujian sakit. ameen. :D

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────